09:43
11/12/2015
Οι 10 πιο συναρπαστικοί τάφοι στον κόσμο Μέρος 2ο

 

Στο δεύτερο μέρος της εξερεύνησης για τους 10 πιο συναρπαστικούς τόπους ανάπαυσης σε όλο τον κόσμο, θα δούμε τις κατακόμβες του Παρισιού, ο στρατός από τερακότα, τις κατακόμβες των Καπουτσίνων στο Παλέρμο, το οστεοφυλάκιο του Sedlec και το Taj Mahal.

Catacombs of Paris

paris-catacombs

Επίσημα ονομάζεται Les Carrières de Paris ή «τα λατομεία του Παρισιού», οι Κατακόμβες του Παρισιού είναι ένα δίκτυο από υπόγειες σήραγγες και αίθουσες που χρησιμοποιούνταν τη Ρωμαϊκή εποχή για λατομεία ασβεστόλιθου.
Στα τέλη του 1700, το Παρίσι ταλαιπωρούνταν από ασθένειες που προκαλούνταν από ακατάλληλες ταφές και μαζικούς τάφους στα νεκροταφεία της εκκλησίας.
Οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να αφαιρέσουν χιλιάδες οστά και να τα τοποθετήσουν σε στοίβα, στα εγκαταλελειμμένα υπόγεια λατομεία.
Σήμερα , η είσοδος στις κατακόμβες είναι περιορισμένη και μόνο ένα μικρό μέρος των 186 μίλια ( 300 χιλιόμετρα ) υπόγειες σήραγγες είναι προσιτές στο κοινό. Μυστικές εισόδους για τις κατακόμβες, διάσπαρτες στο Παρίσι έχουν βρεθεί από εξερευνητές που ανακάλυψαν πρόσβαση μέσω υπονόμων, φρεατίων, ακόμη και στο σύστημα μετρό του Παρισιού.

Terracota Army

terracota-army
Το 1974 τοπικοί αγρότες στη Σιάν της Κίνας, ανακάλυψαν ένα τεράστιο υπόγειο συγκρότημα από μαυσωλεία, καθώς έκαναν γεωτρήσεις για νερό. Είχαν τυχαία σκοντάψει επάνω στο νεκροταφείο του Qin Shi Huangdi, ο πρώτος αυτοκράτορας και ο άνθρωπος που ένωσε την Κίνα. Σύμφωνα με τους μύθους, ο πρώτος αυτοκράτορας θάφτηκε δίπλα σε μεγάλους θησαυρούς μέσα σε ένα τάφο με μαργαριτάρια δεμένα στην οροφή ( σε ένα σχέδιο που αντιπροσώπευε τον Κόσμο) και στα κανάλια που ήταν σκαμμένα στο έδαφος, έρρεε υδράργυρος που εκπροσωπεί τα ποτάμια της Κίνας. Αλλά το πιο διάσημο χαρακτηριστικό του τάφου είναι ο στρατός από τερακότα, περίπου 8.000 σε φυσιολογικό μέγεθος αγάλματα στρατιωτών που είχαν θαφτεί μαζί τον Qin Shi Huang Di, για να τον βοηθήσουν τον κυβερνήσει στη μετά θάνατον ζωή.

 

Capuchin Catacombs of Palermo

capuchin-catacombs

Όταν η Μονή των Καπουτσίνων στο Παλέρμο της Ιταλίας, ξεπέρασε την αρχική του νεκροταφείου τον 16ο αιώνα, οι μοναχοί άρχισαν να σκάβουν κατακόμβες και άρχισε μια παράξενη παράδοση που κράτησε μέχρι τον 19ο αιώνα.
Οι μοναχοί Καπουτσίνοι μουμιοποιούσαν τα σώματα των νεκρών, τα έντυναν καθημερινά με ρούχα και στη συνέχεια τα τοποθετούσαν σαν σε επίδειξη στους τοίχους του μοναστηριού.

Προφανώς επρόκειτο για ένα σύμβολο που έμεινε θαμμένο στο μοναστήρι των Καπουτσίνων – διακεκριμένοι πολίτες της πόλης ρωτούσαν αν μπορούσαν να παραμένουν με συγκεκριμένα ρούχα ή να αλλάζουν ρούχα σε σταθερή βάση σύμφωνα με τη μόδα. Όταν το τελευταίο σώμα θάφτηκε στα τέλη του 1800 υπήρχαν 8.000 μούμιες στους τοίχους της Μονής των Καπουτσίνων και στις κατακόμβες.

 

Sedlec Ossuary

sedlec-ossuary-chandelier

Το οστεοφυλάκιο Sedlec βρίσκεται σε ένα μικρό Ρωμαιοκαθολικό παρεκκλήσι στο Sedlec στην Τσεχία. Αν δεν το ξέρατε δε θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι μέσα στο λιτό κτίριο είναι ουσιαστικά ένα οστεοφυλάκιο που περιέχει περίπου 40.000 ανθρώπινους σκελετούς καλλιτεχνικά τοποθετημένους ώστε να σχηματίζουν διακοσμητικά, πολυελαίους και έπιπλα.
Τον 13ο αιώνα , ο ηγούμενος επέστρεψε στο Sedlec με λίγο χώμα από το Γολγοθά, τον τόπο σταύρωσης του Ιησού, και το πασπάλισε πάνω από το κοιμητήριο της μονής. Αυτό έκανε το έδαφος του κοιμητηρίου ένα επιθυμητό σημείο ταφής και ανά τους αιώνες χιλιάδες άτομα θάφτηκαν εκεί.

To 1870 o Frantisek Rint ένα ξυλογλύπτης προσελήφθη για να βάλει τις σωρούς από τα οστά σε σειρά. Ο ξυλογλύπτης αποφάσισε να κάνει ένα έργο τέχνης από τα υπολείμματα σκελετών: ένας πολυέλαιος φτιαγμένος από κρανίο και κόκκαλα, ένα οικόσημο της οικογένειας που τον πλήρωσε για να κάνει αυτή τη δουλειά, κι ακόμη και η υπογραφή ενός καλλιτέχνη γίνεται σε οστά.

 

Taj Mahal

taj-mahal

Κανένα άρθρο δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς το Taj Mahal, ένα μεγαλοπρεπές μαυσωλείο στην Άγρα της Ινδίας. Το Taj Mahal χτίστηκε το 1631 από τον αυτοκράτορα Mughal Shah Jahan , ο οποίος συντετριμμένος όταν η γυναίκα του, Mumtaz Mahal πέθανε κατά τη διάρκεια του τοκετού έδωσε εντολή να χτιστεί το πιο όμορφο μαυσωλείο.
Το Ταζ Μαχάλ είναι ένα καταπληκτικό αρχιτεκτονικό θαύμα : ο μαρμάρινος τάφος στο κέντρο του συγκροτήματος πλαισιώνεται στις τέσσερις γωνίες από μιναρέδες.Ο κεντρικός τρούλος που ονομάζεται κρεμμύδι τρούλος λόγω του σχήματός του, είναι εντυπωσιακό σε συμμετρική τελειότητα, καθώς παντού υπάρχουν καλλιγραφίες. Μέσα στο Ταζ Μαχάλ είναι ακόμη πιο περίτεχνα: Πολύτιμοι κι ημιπολύτιμοι λίθοι τοποθετήθηκαν στις περίτεχνα σκαλισμένες μαρμάρινες πλάκες. Οι κασετίνες της Mumtaz και του Mughal Shah Jahan είναι διακοσμημένες από πολύτιμα πετράδια και χαραγμένα καλλιγραφικά απαγγέλοντας τα 99 ονόματα του Θεού.

Η ιστορία του Ταζ Μαχάν δεν τελειώνει με την ολοκλήρωση των κτιρίων: λίγο μετά την ολοκλήρωση ο  Shah Jahan ένιωσε άρρωστος ενώ επακολούθησε μάχη μεταξύ των τεσσάρων γιών του. Ο νικητής, ο Aurangzeb , κλείδωσε το βασιλιά στο Fort Agra, όπου παρέμεινε μέχρι που πέθανε. Ο θρύλος λέει ότι πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του αγναντεύοντας το Ταζ Μαχάλ, τον τάφο της αγαπημένης συζύγου του, από το παράθυρο της φυλακής του.

Πηγή: http://www.neatorama.com/halloween/2007/10/01/10-most-fascinating-tombs-in-the-world/

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221