15:32
03/06/2020
Άμεση απόδοση εξόδων κηδειών μέσω πλατφόρμας από το Υπουργείο Εργασίας

Από 1ης Ιουλίου, θα ξεκινήσει η λειτουργία πλατφόρμας από το Υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να τελειώσει η ταλαιπωρία των γραφείων κηδειών και των πολιτών και να αποδίδονται άμεσα τα έξοδα κηδειών.

Για τα παραπάνω, δεσμεύτηκε ο Υπουργός Εργασίας Ιωάννης Βρούτσης, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 3 Ιουνίου 2020, μεταξύ της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος του Υπουργού κ. Βρούτση, παρουσία και του Διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Χρήστου Χάλαρη.

vroutsis1
vroutsis2
vroutsis3

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ένωσης απ' όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος Νίκος Αγγελέτος, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Μιχάλης Παναγιώτου, ο Αντιπρόεδρος Θεσσαλίας κι Οικονομικός Επόπτης της Ένωσης Θωμάς Κωνσταντέλος, ο Αντιπρόεδρος Κεντρικής Ελλάδος και Πελοποννήσου Χριστόφορος Τσιντζέλης, ο Αντιπρόεδρος Μακεδονίας Νέστορας Νικολόπουλος, ο Αντιπρόεδρος Κρήτης & Αιγαίου Γεώργιος Φορτσάκης και ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Βασίλειος Νιζάμης.

Ο Υπουργός Εργασίας, εξήρε το έργο της Ένωσης κι επεσήμανε ότι με τη συμβολή της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος “μπήκε μια τάξη” από το 2013 – 2014 στο κεφαλαιώδες ζήτημα των πλαστών συντάξεων, καθότι δεν γίνεται δήλωση καταγραφής θανάτου χωρίς ΑΜΚΑ, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι αλλάζει, ο τρόπος απόδοσης δαπανών εξόδων κηδείας.

Από 1ης Ιουλίου τίθεται σε εφαρμογή ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου οι λειτουργοί γραφείων κηδειών, θα ενσωματώνουν το κόστος κηδείας και θα γίνεται η απόδοση των εξόδων μέσα σε λίγες ημέρες, χωρίς να ταλαιπωρούνται στα ασφαλιστικά ταμεία οι πολίτες. Μάλιστα, υπάρχει πρόβλεψη, ακόμη και στην περίπτωση που η κηδεία δεν γίνεται με επιμέλεια συγγενή, αλλά με έξοδα από το γραφείο κηδειών, η απόδοση να γίνεται στο γραφείο κηδειών.

Πλέον, αναδεικνύεται ο κομβικός ρόλος των γραφείων κηδειών και οι προσπάθειες της Ένωσης Λειτουργών για την προώθηση αυτών των ζητημάτων.

Μεταξύ άλλων, τέθηκε το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού και το ζήτημα των τιμολογίων που δεν έχουν πληρωθεί.

Ο Υπουργός, δεσμεύτηκε ότι θα συνεργαστεί με την με την Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος, για όλα τα παραπάνω, καθώς και για την πάταξη της μαύρης εργασίας που δρα επιζήμια στη λειτουργία των υγειών επιχειρήσεων, ενώ ο ίδιος δεσμεύτηκε να κάνει προσωπική παρέμβαση στον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, για την προώθηση πάγιων αιτημάτων, όπως ο εκσυγχρονισμός νομοθεσίας περί λειτουργίας γραφείων κηδειών και σύσταση σχολών επαγγελμάτων κηδείας.


Ο κ. Βρούτσης, εμφανίστηκε ιδιαίτερα πρόθυμος να βοηθήσει τον κλάδο στην εξυγίανση και μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, για την προώθηση κι άλλων ζητημάτων.

Επισημαίνεται ότι, αναμένονται τηλεδιασκέψεις της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος και με άλλους Υπουργούς για την προώθηση κι επίλυση ζητημάτων του κλάδου.ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221