14:00
12/10/2015
Άρθρο του Προέδρου κ. Νικόλαου Αγγελέτου

Η Ένωση Λειτουργών Κηδειών Ελλάδος μετράει πλέον αρκετά χρόνια ζωής και παρουσιάζει διαρκώς ανοδική πορεία, αφού τα μέλη της αυξάνονται συνεχώς καλύπτοντας σήμερα το 45% της ελληνικής επικράτειας. Ασχολείται με την επίλυση νομικών και φορολογικών ζητημάτων του κλάδου, την κατάθεση νομοσχεδίου περί Ίδρυση Γραφείου Κηδειών καθώς και με κάθε άλλο πρόβλημα που μας αναφέρουν τα μέλη μας.

Σύμφωνα με επίσημη μελέτη που διενέργησε η Ένωση το 2015 στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 3100 γραφεία κηδειών  από τα οποία μόνο το 60% είναι  με κανονική άδεια λειτουργίας υγειονομικού ενδιαφέροντος η οποία εκδίδεται από τους κατά τόπους δήμους , τα δε υπόλοιπα είτε  παρακάμπτουν την εκάστοτε Δημοτική αρχή και πάνε  κατευθείαν στην εφορία για να κάνουν έναρξη επαγγέλματος ή ασκούν το επάγγελμα παράνομα και πειρατικά.

Το πρόβλημα αυτό δημιουργήθηκε κυρίως γιατί το επάγγελμα δεν κατοχυρώθηκε από την ίδια την Πολιτεία και για αυτό ευθύνεται εξ ολοκλήρου η ίδια, αφού μέχρι και σήμερα, παρόλο τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει δεν έχουν ιδρυθεί ειδικές σχολές που να το πιστοποιούν, όπως υπάρχουν σε άλλους κλάδους όπως πχ, για κομμωτές, ηλεκτρολόγους , παραιατρικά επαγγέλματα  κλπ. όπως ισχύει άλλωστε υποχρεωτικά στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν είναι λοιπόν δυνατόν, στη χώρα που έχει γεννήσει τον πολιτισμό, οι επαγγελματίες ιδιοκτήτες γραφείων κηδειών να μην έχουν τις αναγκαίες γνώσεις και πιστοποιήσεις (απαραίτητες στο εξωτερικό) ώστε να μπορούν να χειριστούν με τον καλύτερο τρόπο το κάθε περιστατικό. Οι λειτουργοί κηδειών στην Ελλάδα πρέπει να εξισωθούν με τους ευρωπαίους συναδέλφους τους και το σχετικό νομοσχέδιο για την επίτευξη αυτού του στόχου πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος είναι αποφασισμένο να πετύχει, εξασφαλίζοντας στα μέλη της τις απαιτούμενες και αναγκαίες πιστοποιημένες γνώσεις που οφείλουν να έχουν, αφού το επάγγελμα αυτό είναι πρωτίστως ένα λειτούργημα. Η απώλεια και ο ανθρώπινος πόνος για τον χαμό ενός αγαπημένου προσώπου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνεται προϊόν εκμετάλλευσης και άστοχων ενεργειών. Αν και οι περισσότεροι είμαστε άνθρωποι με προϋπηρεσία, από γραφεία δεύτερης και τρίτης γενιάς, δεν παύουν να εισχωρούν «δήθεν επαγγελματίες» χωρίς εμπειρία και γνώσεις που τελικά βλάπτουν το χώρο.

Για το λόγο αυτό, επιθυμία μας είναι σύντομα ή Ένωση να μετράει στα μέλη της πάνω από το 50% των Γραφείων Τελετών σε όλη την Ελλάδα ώστε να μπορέσει να γίνει η αληθινή φωνή του κλάδου, συνομιλώντας με την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία ώστε να γίνει το νομοσχέδιο που προτείνει, πραγματικότητα. Στο χώρο μας υπάρχουν πολλοί σοβαροί επαγγελματίες που στηρίζουν αυτό το ουσιαστικό βήμα προς την κατοχύρωση του κλάδου μας, με στόχο καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τους συνανθρώπους μας στις δύσκολες στιγμές τους. Ανάμεσα στις καινοτομίες που προάγει η Ένωση είναι και η δημιουργία των πρώτων αποτεφρωτηρίων σε ελληνικό έδαφος, αφού η σχετική νομοθεσία έχει ήδη ψηφιστεί ομόφωνα από τη Βουλή. Παρ’ όλα αυτά, κάποιες δυνάμεις που δεν γνωρίζουμε δημιουργούν εμπόδια στην υλοποίηση του σχεδίου αυτού, αποτρέποντας την ελεύθερη επιλογή των πολιτών.

Πολλοί ενώνουν την εμπειρική εκμάθηση με σεμινάρια που παρακολουθούν στο εξωτερικό και εξασκούν άψογα το επάγγελμα, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα 30% που παραμένουν άσχετοι με το αντικείμενο, όπως αναφέρουν καταγγελίες από μας φτάνουν από όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς κάποιοι νομίζουν πως είναι εύκολο επάγγελμα και βλέπουν σε αυτό την ευκαιρία της «αρπαχτής» πιστεύοντας ότι αρκεί ένα γραφείο και δυο καρέκλες για να το «βαφτίσουν» γραφείο κηδειών. Πρόκειται για επιτήδειους  που το κάνουν ως δεύτερο ή και τρίτο επάγγελμα χωρίς να καταλάβουν πως είναι, όπως έχουμε πει, ένα λειτούργημα. Δεν είναι τυχαίο ότι τις περισσότερες φορές δεν λείπει μόνο η γνώση αλλά και ο κατάλληλος εξοπλισμός, ο οποίος δανείζεται ή υπενοικιάζεται από άλλα γραφεία. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η παραχώρηση νεκροφόρας από ένα γραφείο σε ένα άλλο απαγορεύεται από το Υπουργείο Μεταφορών και επισύρει ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Είμαστε δίπλα στα μέλη μας που έχουν μοχθήσει και έχουν επενδύσει για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και συνεπώς δεν μπορούμε να αδιαφορούμε απέναντι στους «αλεξιπτωτιστές» που εκμεταλλεύονται καταστάσεις.

Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν ότι αυτή είναι μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για τον τόπο μας  που μαστίζεται από την οικονομική κρίση, όμως η Ένωση Λειτουργών Κηδειών Ελλάδος με αίσθημα ευθύνης απέναντι στα μέλη της αλλά και στην κοινωνία γνωρίζει τους τρόπους ώστε να λειτουργήσει επιτέλους ο κλάδος με την απαιτούμενη υπευθυνότητα και σοβαρότητα που του αρμόζει.

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221