13:04
11/07/2016
Αυτά τα πτώματα κείτονται στο Όρος Έβερεστ εδώ και χρόνια, αλλά ποιος είναι ο λόγος;

H ορειβασία είναι ένα πάθος, αλλά σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση, κυρίως δε όταν αφορά την αναρρίχηση στο Έβερεστ. Σε υψόμετρο περίπου 8000 μέτρων, ακόμα και η αναπνοή δεν είναι κάτι το αβίαστο και φυσικό όπως έχουμε συνηθίσει. Φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να επιβιώσετε με ψυχρούς ανέμους και κρυοπαγήματα και να κουβαλάτε και μία φιάλη.
Πολλοί ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους στο δρόμο μέχρι τη κορυφή του Έβερεστ προσπαθώντας να πετύχουν το όνειρό τους. Όπως είπε κι ο Charles Bukowski κάποτε «Βρείτε αυτό που σας αρέσει κι αφήσει το να σας σκοτώσει, επειδή απ’ όλα τα πράγματα που μπορούν να σας σκοτώσουν είτε αργά είτε γρήγορα, είναι προτιμότητεο να πεθάνεις από έναν εραστή» Και όλοι γνωρίζουμε ότι η μεγαλύτερη αγάπη ενός ορειβάτη είναι η αναρρίχηση
Αλλά τα πτώματά τους εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί, παγωμένα, στο δρόμο προς την κορυφή του Έβερεστ απλούστατα επειδή είναι αδύνατον να ανακτηθούν υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες με την ατμοσφαιρική πίεση περίπου στο ένα τρίτο του επιπέδου της θάλασσας.
Είναι τόσο επικίνδυνο για την ανάκτηση αυτών των σωμάτων, ωστόσο κάποιες αποστολές κατά καιρούς εντοπίζουν και καλύπτουν τα σώματα προσφέροντάς τους έναν πιο αξιοπρεπή χώρο ανάπαυσης.

1. Tsewang Paljor a.K.a Green Boots

green boots 1
Ένα από τα πιο διάσημα πτώματα στο Έβερεστ είναι αυτό του «Πράσινες Μπότες» Αυτό είναι το πρώμα ενός Ινδού αναρριχητή του Tsewang Paljor που ήταν μέλος από μιας ατυχούς αποστολής αναρρίχησης της Ινδροθιβετιανής συνοριακής αστυνομίας. Η ομάδα του πιάστηκε σε μία από τις πιο θανατηφόρες καταιγίδες – Η καταστροφή στο Έβερεστ το 1996. Δυστυχώς είπε αποχωριστεί από την ομάδα και βρήκε καταφύγιο σε ένα μικρό σπήλαιο όπου άφησε την τελευταία του πνοή. Από τότε αυτό χρησιμοποιείται ως ορόσημο για άλλους ορειβάτες για να υπολογίσουν την απόσταση από την κορυφή.

2. George Mallory

george malory

Ο George ήταν ο πρώτος αναρριχητής που προσπάθησε να ανέβει το όρος Έβερεστ το 1924, αλλά το πτώμα του δεν είχε αναγνωριστεί μέχρι το 1999. Αν είχε επιζήσει μπορεί να ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου.

3. Πτώμα αγνώστων στοιχείων

ptoma agnoston stoixeion

Αυτό το πτώμα βρίσκεται εκεί για πάρα πολύ καιρό αλλά ακόμη δεν έχει αναγνωριστεί

4. Francys Astentiev

francys astentiev

Η Francys Astentiev βρισκόταν με τον σύζυγό της για αναρρίχηση το 1999 αλλά χωρίστηκαν οι δυο τους. Καθώς αναζητούσαν ο ένας τον άλλον, ο σύζυγός της Francys σκοτώθηκε πέφτοντας από έναν βράχο, ενώ η Francys πέθανε από κρυοπαγήματα . Το πτώμα του συζύγου της ανακτήθηκε αργότερα το 2000.
Μία σημαία τοποθετήθηκε στο σώμα της από άλλους ορειβάτες.
Δύο άλλοι ορειβάτες που ήταν στην ομάδα της Francys επέστρεψαν στο Έβερεστ το 2007 και κάλυψαν τη σωρό της με μία σημαία για της προσφέρουν έναν πιο αξιοπερεπή χώρος ανάπαυσης. Η Francys ήταν η πρώτη Αμερικανίδα γυναίκα που επιχείρηση να ανέβει στο Έβερεστ χωρίς τη χρήση φιάλης οξυγόνου.

5. Πτώμα αγνώστων στοιχείων

ptoma agnoston stoixeion sto 5

Αυτό είναι ακόμη ένα πτώμα αγνώστων στοιχείων το οποίο ακόμη δεν έχει αναγνωριστεί κι έχει σχεδόν μουμιοποιηθεί βρίσκεται εκεί για αρκετό καιρό.

6. Shriya Shah–Klorfine

Shriya Shah–Klorfine

Η Shriya Shah–Klorfine έφθασε στην κορυφή το 2012 και ξόδεψε περίπου 25 λεπτά γιορτάζοντας τη νίκη της. Αλλά κατεβαίνοντας από την κορυφή έμεινε από οξυγόνο και πέθανε λόγω της εξάντλησης. Το πτώμα της εξακολουθεί να βρίσκεται 300μ. κάτω από την κορυφή σκεπασμένη με την σημαία του Καναδά.

7. Πτώμα αγνώστων στοιχείων

ptoma agnoston stoixeion sto 7

Αυτό είναι άλλο ένα πτώμα αγνώστων στοιχείων που δεν έχει αναγνωριστεί

8. Hannelore Schmatz

Hannelore Schmatz

Η Hannelore Schmatz ήταν Γερμανίδα αναρριχητής που πέθανε το 1976 λόγω εκτεταμένης έκθεσης στο κρύο και στα κρυοπαγήματα. Εκτιμάται ότι πήρε έναν υπνάκο στηριζόμενη στο σακίδιό της, αποκοιμήθηκε και δεν ξύπνησε ποτέ.

9. Πτώμα αγνώστων στοιχείων

ptoma agnoston stoixeion sto 9

Αυτό είναι άλλο ένα πτώμα αγνώστων στοιχείων το οποίο δεν έχει αναγνωριστεί και βρίσκεται στο κάτω μέρος ενός επικίνδυνου βράχου.
Πηγή εικόνων: Imgur
Πηγή: https://www.wittyfeed.com/story/23825/why-these-dead-bodies-are-lying-on-mt-everest-for-so-long

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221