11:49
28/11/2015
Βανδαλισμοί κοιμητηρίων
Βανδαλισμοί κοιμητηρίων - Τραγική πραγματικότητα
Δεν είναι λίγες φορές που κοιμητήρια σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε όλο των κόσμο, παραβιάζονται, μνημεία λεηλατούνται, τάφοι σπάζονται. Βάνδαλοι υπάρχουν παντού. Το μεγάλο ερώτημα είναι πως μπορούν αυτά τα περιστατικά να εκλείψουν. Απερίγραπτο το συναίσθημα όταν  κάποιος θα πάει στον τάφο προσφιλούς προσώπου το οποίο έχει φύγει από τη ζωή και θα δει το μνήμα να έχει βεβηλωθεί. Άραγε αυτοί που αποφασίζουν να βεβηλώσουν έναν τάφο ή ένα Κοιμητήριο, γιατί το κάνουν? Αφαιρούν τα καντήλια, τις μεταλλικές βάσεις, ακόμη και μάρμαρα. Ερωτήματα που βασανίζουν όσους βρεθούν κι αντικρίσουν τέτοια περιστατικά.
Πρόσφατο περιστατικό στη Ρόδο, όπου άγνωστοι λεηλάτησαν το κοιμητήριο των Ταξιαρχών. Οι δράστες εισήλθαν  στο κοιμητήριο σκαρφαλώνοντας  στον τοίχο που βρίσκεται στην νότια πλευρά. Πήραν  43 μεταλλικές βάσεις, ενώ δεν δίστασαν να ξηλώσουν ακόμη και μάρμαρα από τάφους, προκαλώντας οργή και αγανάκτηση στους συγγενείς των νεκρών.  Αφαίρεσαν ακόμη και ακριβά μεταλλικά ανθοοδχεία.  Στην προσπάθειά τους μάλιστα  να τα ξεκολλήσουν από τις βάσεις τους,  προκάλεσαν  σημαντικές ζημιές που είναι δύσκολο να αποκατασταθούν.
«Να ληφθούν μέτρα» όλοι αυτό θέλουν. Ζητούν το αυτονόητο. Ποιος, με ποιο τρόπο, με τι κόστος, ερωτήματα που «βασανίζουν» όχι μόνο όσων έχουν τους δικούς τους ανθρώπους ενταφιασμένους, αλλά και τους αρμόδιους φορείς.
Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα κι αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα. Και μόνο το αίσθημα ότι κάποιος ή κάποιοι στο «βωμό του κέρδους» ή για όποιον λόγο γίνεται βεβηλώνει το χώρο όπου αναπαύεται το σώμα και η ψυχή των προσφιλών μας προσώπων, είναι κάτι που δεν περιγράφεται. Η Πολιτεία, οι Δήμοι, όλοι μαζί πρέπει να σκύψουν πάνω στο θέμα αυτό, το οποίο δεν είναι τωρινό. Ίσως βρίσκεται σε έξαρση λόγω της οικονομικής κρίσης, όμως αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να μην δοθούν λύσεις.
ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221