international-committee-of-the-red-cross-icrc-vector-logo
22:01
16/05/2021
Η γνώση Α’ Βοηθειών μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο

Την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις Πρώτες Βοήθειες, είχαν οι συμμετέχοντες του έβδομου και τελευταίου διαδικτυακού σεμιναρίου, ενόψει καλοκαιριού, της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Μαΐου 2021.

Ομιλητής ήταν ο Δρ. Χάρης Νεοκλέους, Παιδίατρος, Διδάκτωρας Λοιμωξιολογίας-Μικροβιολογίας (PhD), της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (MD) και καθηγητής – συνεργάτης του κολεγίου CDA της Πάφου.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος Νίκος Αγγελέτος, ευχαρίστησε όλους τους εισηγητές και τους συμμετέχοντες, καθώς και το Κολέγιο CDA Πάφου για τη συνεργασία για όλα τα διαδικτυακά σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν από τον Νοέμβριο μέχρι και σήμερα.

Από την πλευρά του ο κ. Νεοκλέους, έκανε λόγο για μια ιδιαίτερη παρουσίαση, καθώς σε συγκεκριμένες καταστάσεις, επικρατούν υπερβολικά συναισθηματικές εντάσεις που απαιτούν την παροχή Πρώτων Βοηθειών.

Όπως είπε “Η πρώτη βοήθεια που δίνουμε σε πάσχοντα, είναι προσωρινή γιατί θα ακολουθήσει η μεταφορά του πάσχοντα στο Νοσοκομείο. Ο σκοπός των Πρώτων Βοηθειών, είναι η διατήρηση της ζωής, η πρόληψη της επιδείνωσης της κατάσταση, η ανακούφιση από τον πόνο αλλά και η ανάνηψη. Για να δώσουμε πρώτες βοήθειες πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι. Έχει θεσπιστεί νόμος για τις πρώτες βοήθειες, που είναι η φροντίδα, με στόχο να διατηρήσουμε τη ζωή να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες από και να επισπεύσουμε την ανάρρωση. Η γνώση βασικών αρχών Πρώτων Βοηθειών, μπορεί να κάνει τη διαφορά, ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, κάθε δευτερόλεπτο τραυματίζονται 10 άνθρωποι και κάθε 10 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει και με τις Α΄Βοήθειες, θα είχε διασωθεί το 45% των ατόμων που πεθαίνουν από ατυχήματα και θα είχαν προληφθεί το 25% των αναπηριών που προκύπτουν, ενώ η έγκαιρη αναζωογόνηση και απινίδωση μπορεί να έχει αποτέλεσμα μέχρι 60% για επιβίωση.

Ο χρόνος που απαιτείται για την πρόκληση ανεπανόρθωτων εγκεφαλικών βλαβών από τη στιγμή που θα σταματήσει η καρδιακή λειτουργία είναι περίπου 4 λεπτά και σε 10 λεπτά επέρχεται εγκεφαλικός θάνατος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι πιο συχνές περιπτώσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι λειτουργοί κηδειών είναι, η καρδιακή ανακοπή, οι λιποθυμίες, καρδιακά κ.α.

Πρώτες βοήθειες προσφέρουμε μόνο όταν γνωρίζουμε και δεν είναι ιατρική περίθαλψη κι όποιος έχει εκπαιδευτεί στην παροχή Πρώτων Βοηθειών και κατέχει ισχύον πιστοποιητικό από εγκεκριμένο πρόσωπο ή οργανισμό και κατάλληλη εκπαίδευση για τις περιστάσεις του χώρου εργασίας.

Χρειάζεται να είναι πρόθυμος, ψύχραιμος και με αυτοπεποίθηση και να ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο κ. Νεοκλέους, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά σε αυτόν που δίνει τις Α’ Βοήθειες, ενώ ανέλυσε τα χαρακτηριστικά της καρδιακής ανακοπής και της ΚΑΡΠΑ που χωρίζεται στη βασική και στην εξειδικευμένη και έχει στόχο, να αποκαταστήσει τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς και να διατηρήσει όσες λειτουργίες διασώζονται.

Όπως είπε “Στη ζωή μας, μπορεί να τύχει δύο – τρεις φορές να δώσουμε της Α’ Βοήθειες και στο μεγαλύτερο ποσοστό να τύχει στο σπίτι ή στην εργασία”.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Νίκος Αγγελέτος ευχαρίστησε τον κ. Νεοκλέους για την παρουσίαση, ενώ και οι συμμετέχοντες χαρακτήρισαν ιδιαίτερα ενδιαφέρον το σεμινάριο.

Μάλιστα, ο κ. Αγγελέτος, ανέφερε ότι τα σεμινάρια θα συνεχιστούν από τον φθινόπωρο κι όποιος επιθυμεί, μπορεί να καταθέσει τις προτάσεις του για θέματα που θέλει να συζητηθούν. Όπως δήλωσε “Συνεχίζουμε να προωθούμε και ζητήματα του κλάδου μας προς την κεντρική διοίκηση. Σας θέλουμε όλους στο πλευρό της Ένωσης γιατί ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά”.

Ο νέος κύκλος διαδικτυακών σεμιναρίων, αναμένεται να ξεκινήσει από το φθινόπωρο.

international-committee-of-the-red-cross-icrc-vector-logointernational-committee-of-the-red-cross-icrc-vector-logo
SMS 13033
ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ
ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
 Αποστολή SMS
Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.
Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:
X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίαςόπου Χ ο λόγος εξόδου 
με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Θα λαμβάνετε ως απάντηση:
Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας
ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221
Top