11:01
04/12/2020
Ιατροδικαστής: Υπάρχουν ενδείξεις ότι η μετάδοση του κορονοϊού γίνεται και μεταθανάτια

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι από βιολογικά υγρά η μετάδοση φτάνει κάποιες αρκετές ώρες έως και κάποιες ημέρες» ανέφερε ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων.

Στην εκτίμηση ότι η μετάδοση του κορονοϊού γίνεται και μεταθανάτια προχώρησε ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» στο Mega το πρωί της Παρασκευής, τόνισε ότι αν και δεν υπάρχει βεβαιότητα για το πόσο καιρό μεταδίδεται μεταθανάτια ο κορονοϊός, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις που μαρτυρούν ότι η μετάδοση μπορεί να έχει διάρκεια έως και κάποιες ημέρες.
«Δεν έχουμε βεβαιότητα για το πόσο καιρό μεταδίδεται μεταθανάτια ο κορωνοϊός, εν τούτοις, υπάρχουν ενδείξεις, ότι από βιολογικά υγρά, η μετάδοση φτάνει κάποιες αρκετές ώρες έως και κάποιες ημέρες» υπογράμμισε.
Ενώ επισήμανε ότι σε συγκεκριμένες επιφάνειες «ο ιός μπορεί να παραμείνει σε ζωή ακόμα και εννιά μέρες μετά το θάνατο».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν γίνεται νεκροτομή σε περιστατικά κορονοϊού γιατί υπάρχει αιτία θανάτου. «Όταν έχουμε ανθρώπους επί μακρόν νοσηλευόμενους, που επιβεβαιώθηκε με μοριακό έλεγχο ότι πάσχουν και καταλήγουν από Covid, θα ήταν μη επιστημονικά ορθό να κάνουμε νεκροψία/νεκροτομή» επισήμανε.

Επίσης, αναφέρθηκε στους κινδύνους που ελλοχεύουν να καταλήξει κάποιος από κορονοϊό χωρίς ο ίδιος ή το περιβάλλον του να γνωρίζουν ότι είχε μολυνθεί.

«Όταν ένας ηλικιωμένος πάσχει από COVID-19, έχει ήπια συμπτώματα και δεν το αντιλαμβάνεται ούτε ο ίδιος και έχοντας ραγδαία εξέλιξη, καταλήγει σπίτι του, έχοντας υποκείμενα νοσήματα, οι συγγενείς θα φωνάξουν τον θεράποντα ιατρό να υπογράψει ένα πιστοποιητικό θανάτου. Αυτός ο άνθρωπος δεν έκανε τεστ, δεν έχει διαπιστωθεί ότι είναι COVID-19. Εκεί αντιλαμβάνεστε τι κίνδυνος υπάρχει στη δημόσια Υγεία, εάν έχουμε ένα περιστατικό COVID-19 που δεν έχει διαγνωστεί ως τέτοιο» σχολίασε.

Δείτε ΕΔΩ όσα δήλωσε ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων:

ΠΗΓΗ

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221