18:41
22/04/2020
Κορωνοϊός: Κανένας νέος θάνατος - Μόλις επτά τα νέα κρούσματα

Στα 2.408 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας καταγράφηκαν 7 νέα.

Η θετική είδηση είναι πως σήμερα δεν καταγράφηκε νέος θάνατος, με τους νεκρούς να παραμένουν 121.

Από τα συνολικά κρούσματα, 573 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.124 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ παραμένουν 55 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Παράλληλα, 51 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Συνολικά, έχουν ελεγχθεί 56.944 δείγματα.

Για την σταδιακή άρση των μέτρων
Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως σήμερα συζητήθηκε η σταδιακή άρση των μέτρων στην ειδική επιτροπή του ΕΟΔΥ και σε 24 ώρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

«Η επιτροπή συζήτησε σοβαρά τη χρήση μάσκας και θα αφορά κλειστούς χώρους», σημείωσε ο λοιμωξιολόγος. Θα ακολουθήσουν ειδικές οδηγίες τις επόμενες δύο ημέρες, είπε.

Όσον αφορά τα σχολεία, σύμφωνα με τον καθηγητή δεν θα παρθεί κάποια απόφαση σήμερα, αλλά θα γίνει με ειδικό τρόπο με βάση την πορεία της επιδημίας. Για τις δομές υγείας, πχ. χειρουργεία, σε 24 ώρες θα υπάρξει τοποθέτηση της επιτροπής όπως και για τα σχολεία.

Ακόμη, τόνισε πως τα κριτήρια για το εάν θα ανοίξουν ή όχι τα σχολεία επηρεάζονται και από τον περίγυρο των παιδιών. Δηλαδή εάν έχουν στο περιβάλλον τους ευπαθείς ομάδες κλπ.

Από δύο διαφορετικές μαθηματικές εκτιμήσεις επιβεβαιώνεται ότι το R0 είναι κάτω από το 1 στην Ελλάδα.

«Φάνηκε ότι τα μέτρα έδρασαν και ατομικά και συνολικά στο να μειώσουν 80% και πάνω τη διασπορά της νόσου στην κοινότητά μας», σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας τόνισε πως η ψευδαίσθηση της ασφάλειας μιας μάσκας δεν βοηθάει. «Θα πρέπει να έχουμε στην τσέπη μας, αντισηπτικά και να πλένουμε συνέχεια τα χέρια μας», σημείωσε, λέγοντας πως και στη χρήση μασκών θα πρέπει να τηρούνται μέτρα υγιεινής.

«Όσο τα μέτρα χαλαρώνουν θα υπάρχει περισσότερη φοβία για διασπορά του ιού»
Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως «θέλει πολύ προσοχή να πεις ότι μηδένισα την επιδημία» και σημείωσε πως «όσο τα μέτρα χαλαρώνουν θα υπάρχει περισσότερη φοβία για διασπορά του ιού».

«Με βάση τις μαθηματικές μας εκτιμήσεις έχουμε φτιάξει προβλέψεις για το πώς θα επηρεαστέι η καμπύλη της επιδημίας. Με μεγάλη ασφάλεια μπορούμε να πούμε ότι σε 7 ή 15 ημέρες μετά από μια χαλάρωση ενός μέτρου μπορούμε να δούμε αυτό ή το άλλο», ανέφερε ακόμη.

Ακέραια τα μέτρα έως τις 27 Απριλίου
Με τη σειρά του ο υφυπουγός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε πως «κάθε μέρα που περνάει μας οδηγεί στο στόχο μας. Περιμένουμε να ξεκινήσει η συζήτηση για τη σταδιακή άρση των μέτρων».

Τα περιοριστικά μέτρα είναι ακέραια ως τις 27 Απριλίου, τόνισε και σημείωσε:

«Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι 28 Απριλίου βγαίνουμε έξω και επιστρέφουμε στην κανονικότατα. Αυτό θα γίνει με αργά και σταθερά βήματα».

Επισήμανε ότι η επιστροφή θα είναι σταδιακή και προσέθεσε ότι σταδιακή άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να έχουμε κρούσματα. «Τους επόμενους μήνες θα χρειαστεί πολλές φορές ανάλογα με τις εξελίξεις είτε να πατάμε φρένο είτε να επιστρέφουμε στη λήψη κάποιων περιοριστικών μέτρων εφόσον προκύπτουν επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία θα αξιολογούνται σε καθημερινή βάση πάντα σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα», σημείωσε.

Περαιτέρω ανέφερε ότι η κυβέρνηση μεθοδικά επεξεργάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο την ώρα που πρέπει θα παρουσίασει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο Κρανίδι, είπε πως «αυτή τη στιγμή επιστρέψαμε 177 δείγματα που βρίσκονται σε φάση εξέτασης στα ειδικά εργαστήρια», ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της περιοχής να παραμείνουν στο σπίτι τους.

Πρώτα θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία - Οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων
Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι το μόνο μέτρο που αίρεται από την επόμενη εβδομάδα είναι ότι στις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία και για συγκεκριμένες διαδικασίες ανοίγουν τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία, ενώ για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις τράπεζες η πληρωμή των συντάξεων θα γίνει όπως και τον Μάρτιο.

-ΙΚΑ, ΟΤΕ, τράπεζες: πληρώθηκαν σήμερα 22 Απριλίου για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9 και στις 24 Απριλίου σε όσους το ΑΜΚΑ τελειώσει σε 0, 2, 4, 6, 8.

-ΟΑΕΕ – ΟΓΑ – ΕΕΤΑΑ: Θα καταβληθούν στις 27 Απριλίου

-ΝΑΤ – Δημόσιο, ΔΕΗ – ΕΤΑΠ ΜΜΕ: Θα καταβληθούν στις 29 Απριλίου.

ΠΗΓΗ

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221