18:42
10/05/2020
Κορωνοϊός: Κανένας νέος θάνατος το τελευταίο 24ωρο - 2.716 τα συνολικά κρούσματα

Στα 2.716 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς καταγράφηκαν 6 νέα, όπως αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, ο υποπτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας, Δημήτρης Χατζηγεωργίου.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγεωργίου, το τελευταίο εικοσιτετράωρο δεν υπήρξε κανένας νέος θάνατος, με το συνολικό αριθμό των θυμάτων από τον κορωνοϊό να φτάνει τα 151 άτομα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.710, εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες. Από αυτά, 603 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.364 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 30 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι δέκα είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Επίσης, 87 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Οι 40 ήταν γυναίκες (26.5%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 98.787 κλινικά δείγματα.

Η αναφορά του Δημήτρη Χατζηγεωργίου στα παιδιά

Οδηγίες προς τα παιδιά και συμβουλές για δύναμη και κουράγιο έδωσε ο λοιμωξιολόγος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να προσέχουν πολύ με τον κορωνοϊό και να μη στιγματίζουν ούτε να κοροϊδεύουν συμμαθητές τους που έχουν νοσήσει.

«Είμαι αισιόδοξος πως κάποια στιγμή στο μέλλον η πανδημία θα αποτελέσει ιστορία και ότι δεν θα χρειαστεί να γράψουμε μια μαύρη σελίδα στην ιστορία αυτή», δήλωσε ο κ. Χατζηγεωργίου.

Χαρδαλιάς: Προχωράμε στο δεύτερο στάδιο άρσης των μέτρων
Συνεπή τήρηση των κανόνων ζήτησε κατά την ενημέρωση των πολιτών για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφερόμενος εκτενώς στην επαναλειτουργία επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου από τη Δευτέρα 11 Μαΐου.

«Από αύριο, με την εφαρμογή του δευτέρου σταδίου άρση των μέτρων, συνολικά 155.962 εργαζόμενοι επιστρέφουν στις δουλειές τους και επαναλειτουργούν 66.010 επιχειρήσεις, η δραστηριότητα των οποίων είχε ανασταλεί», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Για τη χρήση των κλιματιστικών
Για τα συστήματα κεντρικού κλιματισμού, όταν πρέπει οπωσδήποτε να λειτουργήσουν, ο αέρας θα πρέπει να είναι φρέσκος και να μην είναι ανακυκλούμενος.

Σε ό,τι αφορά τα κλιματιστικά οικιακής χρήσης θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τους, αλλά αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, τότε θα πρέπει στους χώρους που υπάρχουν μονάδες air condition να υπάρχει επαρκής αερισμός.

Για τις παραλίες: Όσος περισσότερος κόσμος μαζεύεται στις παραλίες, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο κίνδυνος

Για τους μοριακούς ελέγχους: Έχουν ξεκινήσει οι διενέργειες τεστ και έχει διευρυνθεί το εύρος των ομάδων πληθυσμού για τα μοριακά τεστ. Για τα τεστ αντισωμάτων, όταν θα έχουμε ένα αξιόπιστο τεστ στα χέρια μας, τότε αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή.

Κοντοζαμάνης για τα τεστ: Τα νούμερα είναι αδιαμφισβήτητα
Πρόσφατα σε μία επιστημονική έρευνα η Ελλάδα εμφανίστηκε στις πρώτες θέσεις των χωρών για τη διενέργεια τεστ.

Έχουμε πει πως όπου χρειαστεί θα γίνονται τεστ, ήδη οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ έχουν ξεκινήσει εξορμήσεις σε όλη την επικράτεια, με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες.

Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης είναι απαραίτητο να κρατήσουμε την επιδημιολογική επιτήρηση έναντι του κορωνοϊού και να διενεργούμε τεστ αντισωμάτων.

Χαρδαλιάς: Δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό
Ο Νίκος Χαρδαλιάς έστειλε αυστηρό μήνυμα σε όσους κατακλύζουν πλατείες και άλλους ανοικτούς χώρους, λέγοντας ότι κάποιοι επιχειρούν να αναγάγουν την υπόθεση του κορωνοϊού σε πολιτικό θέμα.

«Ο κορωνοϊός ούτε πολιτικές ούτε ιδεολογικές διακρίσεις κάνει. Κολλάει δεξιούς, αριστερούς και κεντρώους και δεν μπορεί να τον σταματήσει η Αστυνομία», δήλωσε με νόημα ο κ. Χαρδαλιάς.

Ουδείς μπορεί να εγγυηθεί πώς θα είναι τα πράγματα σε 10-15 ημέρες από τώρα. Μη μας ξεγελάνε τα σημερινά νούμερα. Προφανώς δεν μπορούμε να είμαστε κλεισμένοι, όμως, όπου βγούμε πρέπει να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής: Χέρια - Απόσταση - Μάσκα.

Τα καταστήματα που ανοίγουν τη Δευτέρα, το ωράριο και οι κανόνες
Σε εφαρμογή τίθεται από την Δευτέρα, 11 Μαΐου, το δεύτερο στάδιο της άρσης των περιοριστικών μέτρων έναντι του κορωνοϊού.

Θα ανοίξουν όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης καθώς και οι αντίστοιχες επιχειρήσεις, με την κοινωνία να μπαίνει σε νέους ρυθμούς.

Χιλιάδες καταστηματάρχες που ετοιμάζονται εδώ και μέρες, θα σηκώσουν τα ρολά τους και θα πρέπει να διαχειριστούν μια νέα πραγματικότητα τηρώντας τα αυστηρά μέτρα της κυβέρνησης για τη μη διασπορά του κορωνοϊού.

Τα μέτρα ασφαλείας
Εκτός από τις μάσκες, οι πελάτες πρέπει να τηρούν και αποστάσεις ενώ οι καταστηματάρχες θα είναι υπεύθυνοι για το πόσα άτομα εισέρχονται σε κάθε κατάστημα.

Όπως ανακοίνωσε στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες) εντός του κυρίως χώρου υπολογίζεται ως εξής:

Έως 20τμ: 4 άτομα
Από 20-100 τμ: 4 άτομα + 1 άτομο ανά 10τμ
Άνω των 100τμ: 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15τμ
Επίσης, σε περίπτωση που το εμβαδόν του καταστήματος υπερβαίνει τα 300τμ και αναπτύσεται σε περισσότερα του ενός επιπέδου ισχύει και το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή επιτρέπεται εως 1 άτομο ανά 10τμ ανά όροφο.

Ώρες λειτουργίας και αποστάσεις
Η ώρα έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων ορίζεται η 10πμ εξαιρουμένων των καταστημάτων πώλησης χρωμάτων και λοιπών βιομηχανικών ειδών που επιτρέπεται η λειτουργία τους από τις 7:00 πμ.
Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων.
Υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.
Και συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες κλίμακες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.

Για τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων
Ως προς τον κανόνα των επιτρεπόμενων ατόμων εντός του κυρίως χώρου των καταστημάτων ισχύουν οι ίδιοι όροι με το λιανικό εμπόριο,
Επιτρέπεται η λειτουργία τους μόνο χωρίς καθήμενους πελάτες.
Και υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.

Για τις σχολές οδηγών
επιτρέπεται η παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού με την υποχρέωση τήρησης καταλόγου πελατών που θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα και
είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας προστασίας τόσο για τον εκπαιδευτή όσο και για τον εκπαιδευόμενο.

Για τις επιχειρήσεις βιομηχανικών ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές
Ελάχιστη απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων των πωλητών.
Μέγιστο ποσοστό συμμετοχής σε λαικές αγορές εως το 50% των αρχικά συμμετεχόντων.
Δυνατότητα συμμετοχής με το ίδιο ποσοστό του 50% στις παράλληλες λαϊκές αγορές που δημιουργήθηκαν για την αποφυγή του συνωστισμού.
Και ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ των ατόμων.
Σημειώνεται πως όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης, τη Δευτέρα 11 Μαίου, επανέρχονται στην εργασία τους 155.962 εργαζόμενοι, δηλαδή το 22,5% των εργαζομένων που ετέθησαν σε αναστολή λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεων τους.

Επίσης, επαναλειτουργούν 66.010 επιχειρήσεις, δηλαδή το 25% των επιχειρήσεων των οποίων ανεστάλη η λειτουργία τους.

Αναλυτικά τα καταστήματα που ανοίγουν

Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με αντικείμενο:

 • εξοπλισμού ήχου και εικόνας
 • κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων
 • σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών
 • χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου
 • ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
 • επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης
 • εγγραφών μουσικής και εικόνας
 • παιχνιδιών κάθε είδους ενδυμάτων
 • υποδημάτων και δερμάτινων ειδών
 • καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού
 • ρολογιών και κοσμημάτων
 • καινούριων ειδών και μεταχειρισμένων ειδών

Επίσης, επανεκκινούν από τα φυσικά τους καταστήματα την λειτουργία τους οι εξής επιχειρήσεις:

 • ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών
 • ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων
 • ενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης,
 • καθώς επίσης και τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop in a shop)

Την ίδια ημερομηνία επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους και αγορές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων καθώς και άλλων ειδών.

Ακόμη, επαναλειτουργούν:

 • οι σχολές ερασιτεχνών οδηγών
 • οι επιχειρήσεις με αντικείμενο τα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα σε φυσικό κατάστημα,
 • καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας.

ΠΗΓΗ

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221