18:50
24/05/2020
Κορωνοϊός: Κανένας νέος θάνατος - 2.878 τα συνολικά κρούσματα

Δεν υπήρξε νεκρός το τελευταίο εικοσιτετράωρο από το νέο κορωνοϊό στη χώρα μας, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε την Κυριακή ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας ανέρχεται σε 2.878, αφού σήμερα, Κυριακή, ανακοινώθηκαν δύο νέα κρούσματα.

Από τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, το 55.2% αφορά άνδρες. Από αυτά, 626 (21.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.635 (56%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

19 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 6 (31.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 84,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 100 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από τους νεκρούς, οι 50 ήταν γυναίκες (29.2%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τέλος, έχουν συνολικά ελεγχθεί 153.963 κλινικά δείγματα.

Για τις βλάβες στον πνεύμονα
Σύμφωνα με διεθνή έρευνα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι βλάβες που προκαλεί ο ιός στον πνεύμονα αφορά σε καταστροφή του ενδοθηλίου, τη δημιουργία μικροθρομβώσεων και την δημιουργία παράλληλων αγγείων γύρω από τις κυψελίδες του πνεύμονα.

Τα αποτέλεσματα των ερευνών κατέδειξαν ότι οι βλάβες από τον κορωνοϊό Covid 19 στους πνεύμονες μοιάζουν με τις βλάβες που προκαλούν άλλοι beta κορωνοϊοί (SARS, MERS κλπ.).

Για τη χρήση υπερυπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης
Η χρήση υπερυπολογιστών (όπως ο Summit) μπορούν να κάνουν πολύ μεγάλο αριθμό πράξεων που αφορούν το μοριακό έλεγχο του ιού. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ενας συνδυασμού ορθολογισμού, τεχνολογίας και ορθής επιστημονικής προσέγγισης θα συμβάλει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του Covid 19.

Κορωνοϊός - MIT: Δεν προβλέπεται αύξηση των κρουσμάτων το καλοκαίρι στην Ελλάδα

Χαρδαλιάς: Ανοίγει τη Δευτέρα η εστίαση - Την ίδια ημέρα οι αποφάσεις για δημοτικά και νηπιαγωγεία
Από αύριο Δευτέρα απελευθερώνονται οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά, ενώ από τη Δευτέρα ανοίγει και η εστίαση, ανέφερε ο κ. Χαδαλιάς.

Τη Δευτέρα, εξάλλου, θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων.

«Αύριο ξεκινά το τέταρτο στάδιο άρσης των μέτρων και πρέπει όλοι να τηρήσουμε απαρέγκλιτα τα μέτρα υγιεινής», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Για το θέμα των σχολείων και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς
Απαντώντας σε ερώτημα για το άνοιγμα των σχολείων, ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου τόνισε ότι «τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας δεν είναι πολύ ισχυρά. Όμως υπάρχουν πολλά επιχειρήματα που μας λένε ότι μπορούμε να ανοίξουμε. Οι περισσότεροι από τους συναδέλφους συνηγορούν ότι τα σχολεία μπορούν και πρέπει να ανοίξουν, καθώς το Ρ0 έχει διατηρηθεί σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

Από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε ότι ο ιός θα συνεχίσει να είναι μαζί μας για αρκετό καιρό. Όμως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα παιδιά έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να νοσήσουν, δεύτερον ότι τα παιδιά έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιπλοκές λόγω του Covid 19. Τρίτον, υπάρχει χαμηλό ποσοστό μεταδοσιμότητας του ιού στα παιδιά.

Για το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών, ο κ. Χατζηγεωργίου σημείωσε ότι θα υπάρξει σύντομα επίσημη τοποθέτηση από πλευράς του υπουργείου Υγείας.

Τι θα γίνει με ξενοδοχεία και γυμναστήρια - Πόσο σύντομα θα ανοίξουν
«Η καλοκαιρία και η χαμηλή υγρασία συμβάλουν στην περαιτέρω άμβλυνση των επιπτώσεων του κορωνοϊού», δήλωσε - εξάλλου - ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου.

Ο ίδιος σημείωσε πως τα γυμναστήρια δεν αποτελούν ίδια περίπτωση με τα ξενοδοχεία, καθώς στα γυμναστήρια οι μεταφορές σταγονιδίων και σωματιδίων είναι πολύ αυξημένες, άρα απαιτείται καλύτερος αερισμός των χώρων αυτών.

Κοντοζαμάνης για ελλείψεις ΜΕΘ σε Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά
«Κενά υπήρχαν και θα υπάρχουν. Όταν απαιτείται νοσηλεία σε ΜΕΘ σε περιοχές που υπάρχουν ελλείψεις, τότε ισχύουν στο ακέραιο τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα

Για τους πολίτες που έχουν προβλήματα ακοής
«Η μάσκα μπορεί να αντικατασταθεί από την προσωπίδα, ώστε κωφάλαλοι και βαρύκοοι συμπολίτες μας να μπορούν να επικοινωνούν με τους οικείους τους», ανέφερε ο κ. Χατζηγεωργίου.

«Σίγουρα η χρήση της μάσκας είναι κουραστική, ειδικά όταν τη φοράμε συνεχώς για πολλές ώρες», παραδέχθηκε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Πρέπει να προβλεφθούν κάποια διαλείμματα μέσα στην εργασία, ώστε να βγάλει κανείς για λίγο τη μάσκα του, αλλά πάντοτε τηρώντας τους κανόνες ορθής χρήσης της».

Σε τρεις ζώνες επικινδυνότητας χωρίζεται η νησιωτική χώρα
Σημαντικές αλλαγές στους τόπους αλλά και τον τρόπο υποδοχή των τουριστών στην Ελλάδα φέρνει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, με στόχο την ασφάλεια τόσο των επισκεπτών όσο και των μονίμων κατοίκων, στο πλαίσιο της άρσης των περιοριστικών μέτρων έναντι του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», το σύνολο των τουριστικών προορισμών αναμένεται να χωριστεί σε τρεις ζώνες επικινδυνότητας, με γνώμονα δύο κύρια κριτήρια:

την προσβασιμότητα του πολίτη ή επισκέπτη σε ανεπτυγμένες δομές Υγείας και κλίνες Covid-19 που έχουν οριστεί στη νησιωτική χώρα και
τη δυνατότητα τεστ για τον κορωνοϊό, που θα εξασφαλιστεί με την εγκατάσταση δεκάδων μηχανημάτων μοριακού ελέγχου σε επιλεγμένα νησιά
Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, στο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας προτεραιότητα έχει η ενίσχυση των εναέριων και θαλάσσιων μέσων διακομιδής, τα οποία θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη γρήγορη κι αποτελεσματική αντιμετώπιση επειγόντων περισταιτικών.

Ειδικότερα, έως το τέλος Μαΐου θα είναι έτοιμες πέντε «κάψουλες» αεροδιακομιδής, ενώ μέσα στο καλοκαίρι εντάσσεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του υπουργείου και το πρώτο πλωτό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Οι τρεις ζώνες επικινδυνότητας στα νησιά
Σύμφωνα, πάντα, με τον «Ελεύθερο Τύπο», το σχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει τη διαίρεση της χώρας σε τρεις ζώνες, αναλόγως της προσβασιμότητας των νησιών σε δομές Υγείας

Ζώνη Α’ (επίπεδο επικινδυνότητας 3 – «χαμηλού κινδύνου»): Στη ζώνη αυτή εντάσσεται η Κρήτη που διαθέτει επαρκές σύστημα Υγείας, και όσα νησιά βρίσκονται σε απόσταση μιάμισης ώρας (με πλοίο ή αυτοκίνητο) σε τριτοβάθμιες δομές Υγείας, όπως δηλαδή, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, οι κοντινές Κυκλάδες και η Εύβοια.
Ζώνη Β’ (επίπεδο επικινδυνότητας 2 – «μετρίου κινδύνου»): Εδώ εντάσσονται νησιά που έχουν ανεπτυγμένες κλίνες και δεσμευμένες κλίνες Covid-19 όπως η Σαντορίνη και η Ρόδος αλλά και τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου. Για τη συγκεκριμένη ζώνη έχουν ήδη δεσμευτεί από την πρώτη φάση της επιδημίας περίπου 550 κλίνες ειδικά για περιστατικά με λοίμωξη Covid-19, όπως είχε αναφέρει πριν από μερικές ημέρες ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Ζώνη Γ’ (επίπεδο επικινδυνότητας 1 - «υψηλού κινδύνου»): Σ’ αυτή εντάσσονται όλα τα υπόλοιπα νησιά, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους.

ΠΗΓΗ

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221