08:32
18/03/2020
Κορωνοϊός: Στους πέντε οι νεκροί στην Ελλάδα - Στα 387 τα κρούσματα

Στους πέντε ανέρχονται οι νεκροί από τον κορωνοϊό στη χώρα μας όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο κατέληξε ακόμη ένας άνδρας, καθώς είχε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ενώ η μέση ηλικία όλων όσων κατέληξαν ήταν 68 έτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν 67χρονο από την Αθήνα. 

Την ίδια ώρα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 387 καθώς καταγράφηκαν 35 νέα κρούσματα. Τα 60 από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφορούν πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 70 ασθενείς, οι 11 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Όλοι λαμβάνουν αντιική θεραπεία. Παράλληλα, 14 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

«Για κάθε 5 που είναι πολύ σοβαρά άρρωστοι, άλλοι 95 έχουν είτε την ήπια είτε την μέτρια προς σοβαρή μορφή της νόσου» σημείωσε.

Τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να σημειώνονται στην Αθήνα ενώ έχουν μέχρι τώρα ελεγχθεί περισσότερα από 4.900 εργαστηριακά δείγματα.

Απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα από χώρες εκτός της ΕΕ

Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, από αύριο Τετάρτη στις 6 το πρωί απαγορεύεται να έρθουν στην Ελλάδα άτομα από χώρα που δεν βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις όσων έρχονται για επείγουσα εργασία ή οικογένεια

«Έλληνες και κοινοτικοί αλλοδαποί μπορεί να προσέρχονται και να μπαίνουν στη συνέχεια σε οικειοθελήκαραντίνα για 14 μέρες, ειδικά όσοι έρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία», τόνισε. 

Σημείωσε επίσης πως όσοι βρίσκονται στη χώρα μας από το εξωτερικό για διακοπές, συνέστησε να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις όποιες μετακινήσεις τους στο εσωτερικό, επισημαίνοντας πως όσοι βρίσκονται σε οικειοθελή καραντίνα μπορούν να φύγουν από τη χώρα και πριν από την παρέλευση του χρόνου αυτού.

Για τα ΚΥΤ 

Στο πλαίσιο της διάδοσης του κορωνοϊού ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε πως στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων (ΚΥΤ), περιορίζεται η κυκλοφορία στους διανέμοντες σε αυτά, ενώ θα δημιουργηθούν χώροι νοσηλείας και απομόνωσης.

Η μετάβαση στα κοντινά αστικά κέντρα για την κάλυψη των αναγκών θα γίνεται ελεγχόμενα, από τις 7 το πρωί έως τις 19:00 συνοδεία της αστυνομίας και οι μετακινήσεις θα γίνονται ανά μία ώρα με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η μεταφορά θα γίνεται για ένα μέλος της κάθε οικογένειας. 

Το μήνυμα Χαρδαλιά 

Ο κ. Χαρδαλιάς σε ερώτηση δημοσιογράφου ξεκαθάρισε πως «υπάρχουν μάσκες, δεν έχουμε πρόβληματα στα αποθέματά μας», ενώ επανέλαβε το μήνυμα του πρωθυπουργού: «Είμαστε σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό και πρέπει να νικήσουμε».

Επίσης, έκανε γνωστό πως αύριο, Τετάρτη στις 13:30, μαζί με τον Βασίλη Κικίλια θα επισκεφτούν το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ. 

Μητσοτάκης: Είμαστε σε πόλεμο, θα βγούμε νικητές

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως απαγορεύεται η προσέγγιση σε ελληνικά λιμάνια ιδωτικών σκαφών από το εξωτερικό.

Επιπλέον, αναβάλλονται οι εξετάσεις για διπλώματα οδήγησης έως 30/4. 

Παπαστράτος: Δωρεά 50 καινούργιων αναπνευστήρων

Σημειώνεται πως, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας, παραδόθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», 19 καινούριοι αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας, που θα εξοπλίσουν άμεσα αντίστοιχες νέες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, και πιο συγκεκριμένα στη ΜΕΘ του Κέντρου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας και στη ΜΕΘ της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής.

Οι αναπνευστήρες που παραδόθηκαν είναι το πρώτο μέρος της δωρεάς της εταιρείας «Παπαστράτος».

Τις επόμενες ημέρες θα παραδοθούν στο υπουργείο Υγείας άλλοι 31, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό της δωρεάς σε 50

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ευχαρίστησε την εταιρεία «Παπαστράτος» για τη σημαντική συμβολή της στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για την αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης Δημόσιας Υγείας. 

Αυτά είναι τα καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά

Με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναστέλλεται από 18/3/2020 η λειτουργία των καταστημάτων του λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό (δηλαδή των εμπορικών καταστημάτων).

Η αναστολή λειτουργίας δεν αφορά σε ό,τι συνδέεται με την αλυσίδα τροφοδοσίας. 

Ανοιχτά, δηλαδή, παραμένουν:

α) Όλες οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ειδών για την κάλυψη των οικιακών αναγκών, ιδίως σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία, κάβες,

β) Τα φαρμακεία, καθώς και τα καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, καθώς και ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων,

γ) Τα καταστήματα οπτικών, καθώς και τα καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες,

δ) Οι δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery, room service κ.λπ.) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take-away), εφόσον δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου πρώτου της κοινής υπουργικής απόφασης υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ.18149/13.3.2020 (Β’ 855),   

ε) οι λαϊκές δημοτικές αγορές, κατά το μέρος μόνο που πωλούνται προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, τηρουμένων των περιορισμών για το μη συγχρωτισμό εντός των καταστημάτων,

στ) τα πρατήρια υγρών καυσίμων,

ζ) τα συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, συμπεριλαμβανομένων των συνεργείων που λειτουργούν εντός καθετοποιημένων μονάδων αντιπροσωπειών λιανικής και after sales,

η) τα καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων,

θ) τα περίπτερα και τα μίνι μάρκετ ή καταστήματα πώλησης ψιλικών,

ι) τα καθαριστήρια,

ια) τα καταστήματα παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και λοιπών υπηρεσιών κούριερ,

ιβ) τα καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς, ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων,

ιγ) τα καταστήματα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, κατά το μέρος που αφορά υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop κτλ.), τηρουμένων των περιορισμών για το μη συγχρωτισμό εντός των καταστημάτων,

ιδ) τα καταστήματα εταιριών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου,

ιε) τα καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, πολλαπλασιαστικού υλικού και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών,

ιστ) τα γραφεία τελετών (κηδειών),

ιζ) τα εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της Χώρας, τηρουμένων των περιορισμών για το μη συγχρωτισμό εντός των καταστημάτων.

Η απαγόρευση της παρούσας δεν καταλαμβάνει τα εμπορικά καταστήματα κατά το μέρος που εκτελούν ηλεκτρονικές παραγγελίες που παραδίδονται στη διεύθυνση του πελάτη.

Κλειστοί οι ναοί

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε την αναστολή όλων των λειτουργιών και προσευχών σε όλους τους χώρους λατρείας.

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά δύο φορές με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και έθεσε κάθετα το θέμα του κλεισίματος των Εκκλησιών.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να πείσει την Ιερά Σύνοδο έστειλε στη συνεδρίασή της τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας και καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα για να παραθέσει όλα τα επιστημονικά δεδομένα για την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ο καθηγητής περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που θα βιώσει η ελληνική κοινωνία τις επόμενες δύο εβδομάδες, ωστόσο όπως φάνηκε δεν έπεισε την Ιερά Σύνοδο.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου προκάλεσε δυσφορία στην κυβέρνηση, με κυβερνητικά στελέχη να αναρωτιούνται εάν η Εκκλησία αντιλαμβάνεται την πλήρη εικόνα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μετά από την εμφάνιση του κορωνοϊού.

Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργιών και προσευχών σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας.

Ο πρωθυπουργός είχε, άλλωστε, τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά, καθώς είχε θέσει το ζήτημα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς κατά τη διάρκεια των επαφών τους το απόγευμα της Δευτέρας.

ΠΗΓΗ

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221