international-committee-of-the-red-cross-icrc-vector-logo
19:55
28/10/2015
Οικολογικά Φέρετρα

Οικολογικά Φέρετρα: ποιες οι καινούργιες τάσεις;
Σήμερα, μια αυξανόμενη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και η ανάγκη για μια διαφορετική που υπαγορεύεται και από την ανάγκη προσαρμογής στο νέο ευρωπαϊκό διάταγμα UNI EN 14995 αποτελεί ορόσημο στην πορεία της νεκρικής τέχνης και ειδικότερα στην παραγωγή φέρετρων από βιοαποσπώμενο υλικό.
Εδώ στην Ελλάδα η αγορά χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά τα παραδοσιακά μη οικολογικό φέρετρα σε MDF ή μελαμίνη, τα οποία ωστόσο, έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι οικονομικότερα και επομένως πιο προσιτά στο ευρύ κοινό, ειδικά σε αυτά τα χρόνια οικονομικής κρίσης. Ελάχιστες εξαιρέσεις είναι τα ξύλινα φέρετρα, από τη στιγμή που είναι σαφέστατα η πιο ακριβή λύση. Δυστυχώς, η ζημία για το περιβάλλον δεν είναι το μόνο μειονέκτημα αυτής της κοινής πρακτικής: από τη στιγμή που δεν μπορούμε να συμμορφωθούμε στην ευρωπαϊκή νομοθεσία η χώρα μας υποβάλλεται στην πληρωμή ετήσιου πρόστιμου που επιδεινώνει την ήδη κρίσιμη κατάσταση.
Σε διάφορες ευρωπαϊκές και μη ευρωπαϊκές χώρες, πριν από λίγα χρόνια, άρχισαν να κυκλοφορούν φέρετρα από πεπιεσμένο χαρτόνι που χρησιμοποιούνται κυρίως για την καύση των νεκρών και ταυτόχρονα εμφανίστηκαν πολλά άρθρα που τόνιζαν τα οφέλη τους από άποψη φιλικότητας προς το περιβάλλον. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά είναι εξίσου αλήθεια ότι τα ξύλινα φέρετρα, κατάλληλα επεξεργασμένα μπορούν να σέβονται εξίσου το περιβάλλον, αν όχι περισσότερο. Μην ξεχνάμε ότι οι ρητίνες, τα χρώματα και οι κόλλες που χρησιμοποιούνται, συχνά δημιουργούν προβλήματα ρύπανσης, ειδικά στην περίπτωση της καύσης.
Θα μπορούσε τότε κανείς να υποστηρίξει ότι τα προϊόντα αυτά φτάνουν στην αγορά περισσότερο για εμπορικούς λόγους από ό, τι για πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς λόγους. Μερικοί έχουν δει σε αυτά τα φέρετρα μια ευκαιρία για να πουλήσουν και να κάνουν κέρδη. Τι πιο φυσιολογικό άλλωστε στα μάτια εκείνων που θεωρούν ότι πρέπει να είναι η αγορά που θα καθορίσει την επιτυχία ή την αποτυχία ενός προϊόντος. Τα πάντα εξαρτώνται από την ικανότητα του πωλητή να προωθήσει τα προϊόντα χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του για να επιτύχει τους στόχους της. Ένα από αυτά τα εργαλεία είναι και τα επίκαιρα θέματα στα οποία οι πολίτες φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι, όπως το οικολογικό.

Ενώ είναι αλήθεια ότι στην εποχή μας ο θάνατος βιώνεται όλο και περισσότερο ως κάτι που διαταράσσει την καθημερινότητα μας και ως εκ τούτο αντιμετωπίζεται ως ένα δυσάρεστο καθήκον που πρέπει να διεκπεραιωθεί το συντομότερο δυνατό, ωστόσο θα χρειαστούν πολλές γενιές, ελπίζουμε, πριν θεωρηθούν τα λείψανα του αγαπημένου μας πρόσωπου ως ένα απλό σκουπίδι από το οποίο πρέπει να απαλλαχτούμε το συντομότερο σε νεκροταφεία που έχουν εγκαταλείψει οποιαδήποτε προσπάθεια ομορφιάς για να γίνουν τόποι λειτουργικής αποσύνθεσης της σορού μας.
Για να μην παρεξηγηθούμε, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι είμαστε υπέρ των οικολογικών λύσεων, αλλά ίσως είναι προτιμότερο ένα φέρετρο από ξύλο και όχι από χαρτόνι. Μας παρακινεί στην επιλογή αυτή μια ορισμένη ιδέα της "παράδοσης" και μια ορισμένη ψυχολογική απροθυμία να γίνουμε «πακέτο», για το τελευταίο μας ταξίδι, σε ένα υλικό που θυμίζει περισσότερο ένα κουτί παπουτσιών παρά ένα δοχείο για τα λείψανα εκείνων που, μέχρι μια ημέρα πριν είχαν ανάσα και ζωή.

Δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε ότι ο πολιτισμός της ταφής στη χώρα μας έδινε πάντα ιδιαίτερη σημασία στη μετάβαση από την επίγεια στην αιώνια ζωή.
Σε μία τέτοια παράδοση η κάθε οικογένεια προσπαθεί να βρει μια λύση που να παρέχει μια αξιοπρεπή ταφή στον καθένα μας ανεξαρτήτως του κόστους.
Ως εκ τούτου, το νέο στοίχημα είναι ίσως να βρεθεί μια μέση λύση που να επιτρέπει τη συμμόρφωση σε ένα βιοδιασπώμενο υλικό, να αφουγκράζεται τις οικονομικές ανάγκες της κάθε οικογένειας και να σέβεται το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ταφή.

Μια καινοτομία που θα συζητηθεί ευρέως και, πάνω απ 'όλα, θα σηματοδοτήσει ένα ορόσημο στην εξέλιξη της κηδείας προέρχεται από την Ιταλία.
Εκεί ξεκίνησε η παραγωγή ενός φέρετρου κατασκευασμένο από ένα ειδικό πολυμερές πλήρως βιοδιασπώμενο σύμφωνα με το ευρωπαϊκό διάταγμα UNI EN 14995. Πρόκειται για μια εξαιρετική καινοτομία που κοιτάζει προς το μέλλον, μια φιλόδοξη και τολμηρή ιδέα, που υπόσχεται να φέρει επανάσταση στην αγορά.

Σε μια συνέντευξη του στο περιοδικό "Oltre" (Τεύχος 1- Ιανουαρίου/Φεβρουαρίου 2014) ο Paolo Recanatini, υποστηρικτής αυτής της καινοτόμου ιδέας, περιγράφει έτσι το έργο του:
«Ως άνθρωπος, ως πολίτης, ως επιχειρηματίας και, πάνω απ 'όλα, ως πατέρας, ένιωσα την ανάγκη να κάνω κάτι, όσο μπορώ, που να συνάδει με τον εργασιακό χώρο μου, ώστε να διαφυλαχθεί το μέλλον του πλανήτη μας για όσους Θα το κατοικούν. Το να παράγει κανείς ξύλινα φέρετρα είναι πολύ ακριβό σε σχέση με το περιβάλλον, ακόμα και όταν γίνετε, με μέγιστο σεβασμό για τη φύση. Δεν είναι μόνο ότι το ξύλο είναι ένα υλικό που χρειάζεται πολύ χρόνο για να αναγεννηθεί, αλλά και το ότι πρέπει να βρεθεί το πιο κατάλληλο υλικό για την επίτευξη φιλικών προς το περιβάλλον φέρετρα, τα οποία να είναι πλήρως βιοδιασπώμενα σύμφωνα με τους τελευταίους κανονισμούς. Ένα περαιτέρω πλεονέκτημα του υλικού που χρησιμοποιούμε είναι το γεγονός ότι, σε αντίθεση με το ξύλο, είναι μια ιδιαίτερα ανανεώσιμη πηγή που εξασφαλίζει πολύ γρήγορους χρόνος παραγωγής και συνεπώς την άμεση ικανοποίηση κάθε αίτησης".

"Το προϊόν είναι το αποτέλεσμα έρευνας που διεξάγεται σε συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο ενώ μια μεγάλη πολυεθνική ομάδα εξασφαλίζει την παραγωγή την αξιοπιστία του υλικού. Οι διαδικασίες παραγωγής καθώς και το τελικό προϊόν, καλύπτονται από Διεθνές Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας.
Αυτό το νέο υλικό είναι κατάλληλο τόσο για την ταφή όσο και για την καύση των νεκρών και φέρει μεγάλα πλεονεκτήματα και στις δύο περιπτώσεις: στην ταφή, η μοριακή δομή του, προωθεί την απομεταλλοποίηση και την αποσύνθεση του σώματος, επιταχύνοντας τον χρόνο της αποσύνθεσης της σορού που όλοι γνωρίζουμε πόσο προβληματική είναι στις μέρες μας, κυρίως λόγω έλλειψης χώρου. Στην περίπτωση της καύσης αντ 'αυτού, εκτός από τα ήδη αναφερόμενα πλεονεκτήματα, χάρη στο μειωμένο πάχους του χρειάζεται μία κατώτερη ενεργειακή κατανάλωση και, ως εκ τούτου παράγει μια χαμηλότερη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. "
"Ο στόχος μας είναι σαφής: να δημιουργήσουμε ένα φιλικό προς το περιβάλλον προϊόν, και όχι μόνο κάτι οικονομικό",

international-committee-of-the-red-cross-icrc-vector-logointernational-committee-of-the-red-cross-icrc-vector-logo
SMS 13033
ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ
ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
 Αποστολή SMS
Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.
Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:
X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίαςόπου Χ ο λόγος εξόδου 
με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Θα λαμβάνετε ως απάντηση:
Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας
ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221
Top