12:29
20/03/2017
Οι Τάφοι των Πλουσίων κάνουν το σπίτι σου να φαίνεται αξιολύπητο

Πολλοί τάφοι διασήμων κοστίζουν περισσότερα χρήματα από το διαμέρισμά σου - και είναι το αγαπημένο θέαμα των τουριστών.

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ στους New York Times, οι καταναλωτές στο Λος Άντζελες ξόδεψαν 118% πάνω από τον εθνικό μέσο όρο για τις κηδείες την περίοδο 2007-2012. Ωστόσο, δεν χρειάζεται κανείς να κοιτάξει τις έρευνες από το Γραφείο Στατιστικών Ερευνών για να βρει στοιχεία για το πόσο γενναιόδωροι υπήρξαν εκείνοι που πλήρωσαν για κηδείες στην Πόλη των Αγγέλων. Η οργάνωση Funeral Consumers Alliance of Southern California (FCASC) έκανε έρευνα χρησιμοποιώντας τους τιμοκαταλόγους ποσοστού περίπου 40% των γραφείων τελετών του Λος Άντζελες. Εκεί μπορεί να δει κανείς μερικές απίστευτα υψηλές τιμές που χρεώνουν για βασικές υπηρεσίες. Για παράδειγμα: στη διάλεκτο των γραφείων τελετών «η άμεση καύση των νεκρών» περιλαμβάνει τις ελάχιστες υπηρεσίες μεταφοράς του σώματος, ψύξη/ αποθήκευση, αποτέφρωση χωρίς επιθεώρηση και τις στάχτες του τεθνεώτος σε χαρτονένιο κουτί.

Με βάση τις τιμές του 2013 που ήλεγξε η FCASC στο Λος Άντζελες, η άμεση καύση νεκρού στο γραφείο τελετών Alpha Society στο Burbank στοιχίζει το λογικό ποσό των 695 δολαρίων, ενώ στη Santa Monica μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 3.345 δολάρια. Πολλά άλλα γραφεία χρεώνουν πάνω από δυο χιλιάρικα. Όταν ρώτησα τι θεωρείται ακριβό, ο Josh Slocum εκτελεστικός διευθυντής της Funeral Consumers Alliance με ενημέρωσε ότι «για άμεση καύση, οποιαδήποτε τιμή άνω των 1.000 δολαρίων ή εκεί γύρω. Τιμές των 2.000 δολαρίων και άνω μπαίνουν στη σφαίρα του εξωφρενικού».
Φυσικά, δεν είναι μόνο οι κάτοικοι του Λος Άντζελες που δεν έχουν τέτοια οικονομική δυνατότητα και οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώσουν πολύ χρήμα προσπαθώντας να κάνουν το σωστό για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Τα ακριβά κοιμητήρια μερικές φορές ονομάζονται «πάρκα μνημείων». Αυτός ο ευφημισμός -και η ιδέα πίσω από αυτόν- επινοήθηκε το 1917 από τον Hubert Eaton, του τότε γενικού διευθυντή των κοιμητηρίων Forest Lawn.
Σε μια ομιλία του 1929, πριν τη συνάντηση της Ένωσης Επιθεωρητών Αμερικανικών Κοιμητηρίων, ο Eaton περιέγραψε το όραμά του για ένα μέρος όπου «ο επισκέπτης σπανίως αναγνωρίζει ότι μπαίνει σε ένα λεγόμενο "νεκροταφείο"». Ένα από τα σλόγκαν ήταν «πρέπει να απεικονίζουμε τη ζωή, όχι το θάνατο». Συνεπής με τις χριστιανικές πεποιθήσεις του, ο Eaton υποστήριξε ότι «τα νεκροταφεία του σήμερα είναι λάθος επειδή απεικονίζουν ένα τέλος και όχι μια αρχή» και πως το «ένστικτο μνήμης» που οδηγεί το όραμά του ήταν το ίδιο που έδωσε στον κόσμο τις Πυραμίδες και το Ταζ Μαχάλ.

Το επιχειρηματικό μυαλό του Eaton και η άνοδος της βιομηχανίας του αμερικανικού κινηματογράφου συνδυάστηκαν μια χαρά, καθώς το όραμά του αποδείχθηκε ιδιαιτέρως δημοφιλές μεταξύ των διασημοτήτων του Χόλιγουντ. Σύμφωνα με άρθρο του 2007 στο Forbes, μια «διακεκριμένη ιδιοκτησία» στο Forest Lawn μπορεί να στοιχίσει έως και $825,000.
Δικαστικά έγγραφα έδειξαν ότι η κρύπτη του Μάικλ Τζάκσον στην τοποθεσία Glendale είχε κοστολογηθεί $590,000. Τα κοιμητήρια Forest Lawn δεν είναι τα μόνο που διαθέτουν πολυδάπανες τελευταίες κατοικίες. Το Al Jolson Memorial Shrine στο πάρκο Hillside Memorial Park στο Κάλβερ Σίτι είναι ίσως το πιο μεγαλειώδες νεκροταφείο διασημοτήτων στη χώρα. Η τιμή των 81.000 δολαρίων, το 1951, έχει φθάσει τις 763.000 δολάρια σήμερα.

Ενώ αυτά τα πολυτελή κοιμητήρια δεν έχουν ακόμα αναγνωριστεί ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO όπως το Ταζ Μαχάλ, έχουν ένα κοινό στοιχείο: τουρίστες. Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για ακριβή νούμερα, αλλά υπάρχουν πολλά σημεία για να πάρει κανείς πληροφορίες ώστε να επισκεφθεί τάφους διασήμων στην περιοχή του Λος Άντζελες. Κι ενώ κάποιος μπορεί σίγουρα να βρει διάσημους που έχουν ταφεί αλλού, σύμφωνα με τον A.J. Marik, κάτοικο του Λος Άντζελες και βασικό διαχειριστή του FindAGrave.com, «το Λος Άντζελες έχει με διαφορά τα περισσότερα μνήματα διασημοτήτων, ιδιαιτέρως όταν μιλάμε για τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας».

Τα νεκροταφεία στο Λος Άντζελες έχουν διαφορετικές πολιτικές όταν έχουν να αντιμετωπίσουν τουρίστες. Σύμφωνα με έναν ιστότοπο που ειδικεύεται στο να δίνει συμβουλές σε επισκέπτες οι οποίοι θέλουν να δουν τάφους διασήμων «Οι φιλικοί τύποι στο Pierce Bros. Westwood Memorial Park, για παράδειγμα, θα σου δείξουν ευχαρίστως τον τάφο ενός συγκεκριμένου αστέρα εάν τους ρωτήσεις και στο Hollywood Forever θα σου δώσουν ακόμα και λεπτομερή χάρτη που δείχνει τις τοποθεσίες με τα μνήματα των διασήμων. Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που είναι υπεύθυνοι στα πάρκα Forest Lawn έχουν την τάση να αποθαρρύνουν τις επισκέψεις αυτές και αρνούνται να δώσουν πληροφορίες για την τελευταία κατοικία πολλών διασημοτήτων που είναι θαμμένοι εκεί».
Όταν ρώτησα τον Marik -ο οποίος είναι ο ίδιος μεγάλος λάτρης των κοιμητηρίων- να μου προτείνει κάποια αξιοσημείωτα μέρη, πρότεινε τόσο πολυτελή όσο και υποεκτιμημένα ταφικά μνημεία.
«Οι τάφοι των διασήμων στο Λος Άντζελες εκτείνονται από τους απίστευτα πολυτελείς (των Michael Jackson, Elizabeth Taylor, και ιδιαιτέρως του Al Jolson) μέχρι τους μετρημένους ή ακόμα και τους διακριτικούς. Μερικοί από τους πραγματικούς σταρ με απέριτους τάφους είναι οι Humphrey Bogart, W.C. Fields, και Errol Flynn».
Οι περισσότεροι από τους προαναφερθέντες (με εξαίρεση τους Errol Flynn και Al Jolson) βρίσκονται σε περιοχές του Forest Lawn στο Glendale και επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο σε συγγενείς και όχι στο κοινό. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι το Forest Lawn έχει δημιουργήσει μια κλειστή κοινότητα για νεκρούς. Σε εκείνους οι οποίοι θέλουν να αποφύγουν την παράνομη είσοδο, ο Marik συστήνει το Freedom Mausoleum στην ίδια τοποθεσία, το οποίο είναι «πολύ λιγότερο φρουρούμενο» και σε αυτό βρίσκονται μερικά μεγάλα ονόματα όπως George Burns, Gracie Allen, και Nat King Cole.

Ποιο είναι το κόστος για τις πιο μετριοπαθείς επιλογές σε αυτά τα γνωστά νεκροταφεία; Ο Marik είπε ότι «τα μεγάλα με πολλά τμήματα νεκροταφεία είναι πολύ ακριβά παρόλο που όλα έχουν σχετικά συμπαθητικές τιμές για εκείνους οι οποίοι ενδεχομένως να έχουν οικονομική δυσκολία». Και για εκείνους που δεν καίγονται να έχουν τη σορό τους στο ίδιο νεκροταφείο με τους γαλαζοαίματους του Χόλιγουντ; Με διαβεβαίωσε ότι «ευτυχώς υπάρχουν εκατοντάδες λιγότερο γνωστή, με μέτριες τιμές κοιμητήρια, το καθένα με τη δική του ιστορία και γοητεία (και τιμοκατάλογο). Ένα καλό παράδειγμα είναι το όμορφο κοιμητήριο Mountain View Cemetery στην Πασαντίνα. Μετρημένο και με συμπαθητικές τιμές, αλλά σε ένα όμορφο μέρος πολύ κοντά στα όρη San Gabriel. Υπάρχουν πολλά άλλα κοιμητήρια που μοιάζουν με αυτό και μπορεί κανείς να τα βρει στη Νότια Καλιφόρνια».
Πηγή: https://www.vice.com/gr/article/oi-tafoi-ton-plousion-kanoun-to-spiti-sou-na-fainetai-aksiolypito

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221