13:38
09/12/2015
Οι 10 πιο συναρπαστικοί τάφοι στον κόσμο Μέρος 1ο

Οι 10 πιο συναρπαστικοί τάφοι στον κόσμο Μέρος 1ο

Καθ 'όλη την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού, διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμοί θρηνούν τους νεκρούς με διαφορετικό τρόπο.

Μερικοί, όπως οι Θιβετιανοί Βουδιστές , δεν χρησιμοποιούν τάφους, καθώς διέθεταν τους νεκρούς, είτε με το να ταΐζουν τα πτώματα σε γύπες είτε με το να τους καίνε.

Οι περισσότεροι πολιτισμοί, ωστόσο, δείχνουν το σεβασμό τους θάβοντας τους νεκρούς, μερικές φορές σε περίτεχνους στολισμένους τάφους, κρύπτες και κατακόμβες.

Αυτό το άρθρο ρίχνει μια ματιά στους 10 πιο συναρπαστικούς τόπους ανάπαυσης σε όλο τον κόσμο, από το μεγαλύτερο προϊστορικό τύμβο στην Ευρώπη, στους τάφους των Φαραώ και στο πιο όμορφο μαυσωλείο του κόσμου.

Στο πρώτο μέρος αυτής της εξερεύνησης θα δούμε τον τύμβο του Newgrange, την Tana Toraja, το Westminster Abbey, την Νεκρόπολη της Γκίζας και την Κοιλάδα των Βασιλέων.

 

Newgrangenewgrange

O τύμβος του Newgrange στην κομητεία Meath, της Ιρλανδίας είναι σίγουρα ένα από τα πιο εντυπωσιακά προϊστορικά μνημεία στον κόσμο. Χτίστηκε μεταξύ 3300 π.Χ. - 2900 π.Χ. κι είναι το παλαιότερο κτίριο στον κόσμο (είναι μεγαλύτερα από το Στόουνχεντζ και τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας στην Αίγυπτο).

Newgrange το κυκλικό ανάχωμα είναι 250 πόδια ( 76 μ ) και 40 πόδια ( 12 μέτρα) σε ύψος. Καλύπτει ένα ολόκληρο στρέμμα ( 4046 τ.μ. ). Ένα μακρύ τούνελ κάτω από το ανάχωμα οδηγεί σε υψηλό θολωτό ταφικό θάλαμο, με μια υποστηριζόμενη θόλο με την οροφή κατασκευασμένη από τεράστιες, συμπλεκτικές πέτρινες πλάκες. Η είσοδος στο Newgrange σημειώνεται με ένα τεράστιο ακρολίθιο - φρύδι που είναι περίτεχνα σκαλισμένο με «μεγαλιθική τέχνη», το οποίο περιλαμβάνει σπειροειδή και ομόκεντρα μοτίβα τόξα πελεκημένα στο βράχο με εργαλεία πυριτόλιθου.

 

 

 

 

tana toraya

Tana Toraja

Οι άνθρωποι Toraja στο Sulawesi της Ινδονησίας, έχουν αυτό που είναι ίσως το πιο πολύπλοκο τελετουργικό της κηδείας στον κόσμο. Όταν κάποιος πεθαίνει, την κηδεία την παρακολουθούν πολλοί άνθρωποι και μπορεί να διαρκέσει για μέρες! Αλλά αυτό δεν είναι το παράξενο μέρος, αλλά το γεγονός ότι η τελετή της κηδείας διαρκεί συχνά εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια μετά το θάνατο (για να δώσει στην οικογένεια του εκλιπόντος τον χρόνο για να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα για τα έξοδα). Οι Torajans μπορούν να περιμένουν τόσο πολύ, διότι πιστεύουν ότι ο θάνατος δεν είναι ένα ξαφνικό γεγονός , αλλά μια σταδιακή πορεία προς τη μετά θάνατον ζωή ( αν αναρωτιέστε για τη μυρωδιά - το νεκρό σώμα ταριχεύεται μέσα στις πρώτες ημέρες του θανάτου και στη συνέχεια, αποθηκεύεται σε μυστικό τόπο μέχρι την τελετή της κηδείας).

Μετά από πολλές εκδηλώσεις (συμπεριλαμβανομένης της σφαγής ενός ή περισσοτέρων βοειδών), οι νεκροί είναι θαμμένοι σε ένα πέτρινο σπήλαιο λαξευμένο σε ένα βραχώδη γκρεμό. Ένα ομοίωμα ξυλόγλυπτο ονομάζεται tau tau​​, σκαλισμένα με την ομοιότητα του νεκρού στη συνέχεια τοποθετείται στο μπαλκόνι του τάφου για να αντιπροσωπεύει τους νεκρούς και να παρακολουθούν πάνω από τα λείψανά τους.

westminster-abbeyWestminster Abbey

Η γοτθική εκκλησία Αβαείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο, ιδρύθηκε από μοναχούς Βενέδικτους το 10ο αιώνα (και ξαναχτίστηκε τον 13ο αιώνα από τον βασιλιά Ερρίκου ΙΙΙ ) - από τότε έχει εξελιχθεί τόσο σε ναός στέψης για τα αγγλικά δικαιώματα όσο και την τελευταία κατοικία των μοναρχών.

Αν και αρχικά το Αβαείο του Γουέστμινστερ ήταν ο τόπος ταφής των βασιλέων, αριστοκρατών, και μοναχών, σύντομα έγινε ο τάφος της επιλογής ( αν υπάρχει τέτοιο πράγμα), για το ποιος είναι ποιος στην Αγγλία. Ποιητές και συγγραφείς όπως ο Geoffrey Chaucer , ο Κάρολος Ντίκενς , Τόμας Χάρντι , Ράντγιαρντ Κίπλινγκ , και Alfred Tennyson καθώς και επιστήμονες, όπως ο Ισαάκ Νεύτω , ο Κάρολος Δαρβίνος κι Έρνεστ Ράδερφορντ είναι όλοι εκεί.

pyramid gkiza sphinxGiza Necropolis

Υπάρχουν περισσότερες από 100 πυραμίδες στην Αίγυπτο, με το μεγαλύτερο και πιο γνωστό  να είναι το σύμπλεγμα των πυραμίδων στην Νεκρόπολη της Γκίζας στην Αίγυπτο. Το συγκρότημα αυτό αποτελείται από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας (τάφος του Φαραώ Χέοπα), η Πυραμίδα του Khafre, η Πυραμίδα του Μυκερίνου, η Μεγάλη Σφίγγα, καθώς και πολλές άλλες μικρότερες δορυφορικές πυραμίδες.

Για παράδειγμα, η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, είναι το μόνο που έχει επιζήσει από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου.

Όταν ολοκληρώθηκε το 2560 π.Χ. , η πυραμίδα ήταν 481 πόδια ( 147 μ ) ύψος, και η πλευρά κάθε βάσης 758 πόδια (231 μ). Οι όγκοι περίπου 1,5 τόνο ο καθένας, με τις εσωτερικές πέτρες από γρανίτη που χρησιμοποιούνται για την οροφή του ταφικού θαλάμου περίπου 80 τόνους το καθένα. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι γνώριζαν τι έκαναν: Οι πλευρές της βάσης έχουν ένα μέσο περιθώριο σφάλματος μόλις 2 1/3 ιντσών (58 mm)! Περιττό να πούμε, ότι είναι μια καταπληκτική δουλειά του μηχανικού.

 

 

valley of kingsValley of the Kings

Ακόμα κι αν δεν ξέρετε πολλά για την Κοιλάδα των Βασιλέων, ένα νεκροταφείο της αρχαίας Αιγύπτου Φαραώ και ένα από τα πιο διάσημα αρχαιολογικά μνημεία του κόσμου οι πιθανότητες είναι να ξέρετε έναν από τους «επιβαίνοντες»: King Tut και η κατάρα του Φαραώ που συνοδεύει τον τάφο του.

Το 1922 , αιγυπτιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανακάλυψε και άνοιξε τον τάφο του Τουταγχαμών – παρά τις προειδοποιήσεις ότι «Ο θάνατος θα έρθει για γοργά φτερά σε αυτόν που διαταράσσει την ειρήνη του Βασιλιά» ενώ ο Λόρδος Carnarvon, ο χρηματοδότης της αποστολής, ήταν ο πρώτος που πέθανε: τσιμπήθηκε από κουνούπι και αργότερα κατά λάθος στο ξύρισμα τραυματίστηκε. Η πληγή του μολύνθηκε και πέθανε από δηλητηρίαση του αίματος.

Oι επιστήμονες είχαν πρόσφατα ανακαλύψει ότι οι τάφοι περιείχαν πράγματι δυνητικά επικίνδυνα καλούπια , βακτήρια, τοξίνες, ακόμη κι επικίνδυνα αέρια.

Πηγή: http://www.neatorama.com/halloween/2007/10/01/10-most-fascinating-tombs-in-the-world/

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221