10:04
07/04/2023
Πολιτικά έκθετος ο υπουργός Υγείας

Η Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος έχοντας ως πρώτιστο σκοπό τη διασφάλιση του λειτουργήματος των λειτουργών κηδειών, όλα αυτά τα χρόνια, βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με την πολιτική ηγεσία των αρμοδίων υπουργείων για την προώθηση των ζητημάτων του κλάδου.

Συμπαραστάτες στο έργο της Ένωσης βουλευτές οι οποίοι προωθούν μέσω του κοινοβουλευτικού τους έργου, ζητήματα του κλάδου.

Δυστυχώς, διαπιστώνουμε μετά λύπης μας, ότι για κάποιους υπουργούς δεν υπάρχουμε κι αυτό αποτελεί προσβολή στο έργο της Ένωσης που εκπροσωπεί γραφεία κηδειών σε όλη την Ελλάδα.

Στις 25 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήσαμε συνάντηση στο γραφείο του υπουργού υγείας Θάνου Πλεύρη, με πρωτοβουλία και παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή, η οποία έχει σταθεί αρωγός στο έργο της Ένωσης.

Ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα της Ένωσης τα οποία είχαμε θέσει στον υπουργό ήταν η δημιουργία και χρήση ψυκτικών θαλάμων από τα Γραφεία Κηδειών, σε μέρος και υπό τις προϋποθέσεις που η Πολιτεία θα θεσπίσει.

Στο αίτημα μας αυτό, το οποίο είναι ένα διαχρονικό, ο υπουργός είχε εκφράσει τη θετική του βούληση να προχωρήσει, λαμβάνοντας υπόψη, τόσο το σχετικό σχέδιο Νόμου για τους ψυκτικούς θαλάμους το οποίο έχει ήδη ετοιμάσει η Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος και έχει καταθέσει, όσο και το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο, καθώς και την πρότασή μας, για τροποποίηση κι ένταξή μας στον σχετικό Νόμο περί αποτέφρωσης.

Μάλιστα, οι λειτουργοί κηδειών, έχουμε τη δυνατότητα να επωμιστούμε το κόστος που απαιτείται, για την συγκεκριμένη υποδομή.

Ο ίδιος ο υπουργός είχε δεσμευτεί, μέχρι μέσα Σεπτεμβρίου, το θέμα να έχει λυθεί.

Μάλιστα σε έρευνα που διεξήγαγε η Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος σχετικά με την επάρκεια και τη διαθεσιμότητα των ψυκτικών θαλάμων στα δημόσια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, τα αποτελέσματα της οποίας είχε γνωστοποιήσει στον υπουργό, ο υπουργός είχε αναγνωρίσει ότι υπάρχουν νοσηλευτικά ιδρύματα τα οποία είτε υπολείπονται ψυκτικοί θάλαμοι, είτε οι υπάρχοντες δεν λειτουργούν.

Μάλιστα υπάρχουν Νοσοκομεία πανελλαδικά τα οποία έχουν ενημερώσει μέλη της Ένωσης, ότι δεν δέχονται εξωτερικές σορούς για φύλαξη.

Μπροστά σε όλη αυτή την κατάσταση και με την Ένωση Λειτουργών να συμβάλλει όποτε της ζητηθεί σε κρίσιμα για τη χώρα ζητήματα (κορονοϊός, Τέμπη κ.α.) σχεδόν εννέα μήνες μετά, δεν έχουμε καμία ενημέρωση σε ποιο στάδιο βρίσκεται το ζήτημα στο Υπουργείο, ενώ αδυνατούμε να επικοινωνήσουμε με κάποιον από το γραφείο του.

Ο κλάδος μας απαριθμεί πάνω από 3.000 επιχειρήσεις, που αυτή την στιγμή παραμένουμε "όμηροι" των δεσμεύσεων του υπουργού υγείας.

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221