09:29
26/06/2020
Πολωνικά φέρετρα πλημμυρίζουν τη Γερμανία: Μία μακάβρια αγορά με τεράστια ζήτηση

Στην εποχή του κορονοϊού, δεν έχουν δει αύξηση μονάχα οι μάσκες προστασίας και τα ιατρικά γάντια, αλλά και τα… φέρετρα. Συγκεκριμένα στην Πολωνία, τα φέρετρα παραγωγής τους είδαν να έχουν μεγάλη ζήτηση στη γειτονική Γερμανία. Και αν ακόμα και πριν την πανδημία υπήρχαν πολλές παραγγελίες για το συγκεκριμένο προϊόν, από όταν ξέσπασε η COVID-19 οι προμήθειες αυξήθηκαν ραγδαία.

«Η αύξηση του αριθμού παραγγελιών για φέρετρα παρατηρούνταν για περίπου 10 εβδομάδες. Πιθανότατα αυτό να συνέβη επειδή τα γερμανικά γραφεία τελετών ήθελαν να είναι προετοιμασμένα για την περίπτωση δυσκολιών στην παραγωγή και παροχή εμπορευμάτων. Μπορούμε να πούμε ότι όλοι ήθελαν, για κάθε ενεχόμενο, να γεμίσουν τις αποθήκες τους» σχολιάζει την κατάσταση στο Sputnik ο Τόμας Κιλάρσκι από το τμήμα πωλήσεων της εταιρείας Lindner.

Πέρυσι, τα πολωνικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι τα φέρετρα από την Πολωνία κατέκτησαν τη γερμανική αγορά. Σήμερα, το γεγονός ότι κάθε δεύτερος Γερμανός θάφτηκε ή αποτεφρώθηκε σε ένα φέρετρο από τη γειτονική ανατολική χώρα, δεν αποτελεί μυστικό, όπως αναφέρει δημοσίευμα της πολωνικής έκδοσης της «Deutsche Welle».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, κάθε χρόνο στη Γερμανία πεθαίνουν περίπου 950.000 άνθρωποι. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, που σάρωσε τη Γερμανία, οι Γερμανοί παρήγγειλαν επιπλέον 1.000-2.000 φέρετρα καθημερινά.

Ο Τόμας Κιλάρσκι δεν βλέπει τίποτα περίεργο σε αυτό. Η εταιρεία Lindner στην οποία εργάζεται είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φέρετρων στην Πολωνία.

«Η εταιρεία μας καταλαμβάνει το 12% στη γερμανική αγορά. Σχεδόν κάθε όγδοο φέρετρο που πωλείται στη Γερμανία προμηθεύεται από την εταιρεία μας. Πολλές εταιρείες στην Πολωνία στέλνουν τα φέρετρά τους στη Γερμανία. Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το ακριβές μερίδιο όλων των Πολωνών κατασκευαστών φέρετρων στη γερμανική αγορά. Θεωρώ ότι είναι 35-45% της αγοράς φέρετρων» επισημαίνει ο Τόμας Κιλάρσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η γερμανική αγορά είναι πολύ σημαντική τόσο για τους Πολωνούς κατασκευαστές φέρετρων όσο και για τους κατασκευαστές των υπόλοιπων ειδών κηδείας.

«Οι λαβές των φέρετρων, η ταπετσαρία τους και, φυσικά, τα ίδια τα φέρετρα είναι δημοφιλή στους Γερμανούς πελάτες. Τα πολωνικά προϊόντα είναι γνωστά για την προσιτή τιμή τους και την καλή ποιότητα» προσθέτει ο Τόμας Κιλάρσκι.

Υπενθυμίζει επίσης ότι το θέμα δεν αφορά μόνο τον αριθμό των πωλήσεων στη γερμανική αγορά.

«Οι Πολωνοί κατασκευαστές αγοράζουν εξαρτήματα για την παραγωγή φέρετρων από τη Γερμανία. Για παράδειγμα, συνδετικά κομμάτια και βερνίκια υψηλής ποιότητας και καλά προετοιμασμένο ξύλο από μεγάλα γερμανικά πριονιστήρια. Επιπλέον, οι γερμανικές εταιρείες παρέχουν στους Πολωνούς κατασκευαστές άριστα μηχανήματα και τεχνολογίες, καθώς και συντήρηση εξοπλισμού και ανταλλακτικά. Οι κατασκευαστές, από την πλευρά τους, παράγουν ποιοτικά προϊόντα που έχουν ζήτηση. Πρόκειται για μια προχωρημένη συνεργασία που γίνεται όλο και πιο στενή και είναι σχεδόν αδύνατο να σπάσει» τονίζει ο Τόμας Κιλάρσκι.

Ωστόσο, δεν συμφωνεί απολύτως με την άποψη ότι οι Γερμανοί έκλεισαν τα εργοστάσια παραγωγής τους μόνο και μόνο επειδή δεν μπορούσαν να παράγουν προϊόντα στο κόστος με το οποίο το φέρετρο παρασκευάζεται στην Πολωνία. Θεωρεί απλά ότι άλλαξαν οι καιροί.

«Είναι μάλλον το αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης. Κάποιοι νέοι αποφάσισαν να ανοίξουν εταιρείες χονδρικής πώλησης φέρετρων στη Γερμανία και να εισάγουν εμπορεύματα από την Ανατολική Ευρώπη. Όχι μόνο από την Πολωνία, αλλά και την Τσεχία, τη Σλοβενία, την Κροατία, την Ουκρανία κ.λπ. Ήταν οι καιροί της ανάπτυξης του διαδικτύου και της ανοιχτής πρόσβασης σε πληροφορίες και, ως εκ τούτου, σε παραγωγούς φθηνότερων προϊόντων από την Ανατολική Ευρώπη οι οποίοι, από την πλευρά τους, αναζητούσαν αγορές πωλήσεων. Σήμερα αυτό δεν έχει σημασία πια, το κόστος παραγωγής διαφοροποιείται από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές» εξηγεί χαρακτηριστικά.

Υπάρχει και μια απλή εξήγηση στο γιατί τα απλά πολωνικά φέρετρα από πεύκο έδιωξαν από την αγορά τα πιο ακριβά γερμανικά προϊόντα. Η ιστοσελίδα της «Deutsche Welle» υπενθυμίζει ότι υπό την κυβέρνηση του Χέλμουτ Κολ το 2003 ακυρώθηκε το επίδομα κηδείας.

Όμως, όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι η βιομηχανία παροχής υπηρεσιών κηδείας στη Γερμανία κατέρρευσε.

«Ο τομέας παροχών υπηρεσιών κηδείας δεν τέθηκε εκτός λειτουργίας ως αποτέλεσμα της ακύρωσης του επιδόματος κηδείας, άλλαξε μόνο η ποικιλία. Οι πελάτες των γραφείων τελετών άρχισαν να παραγγέλνουν φθηνότερα φέρετρα από πεύκο, το οποίο είναι φθηνότερο από μια επιλογή από δρυ. Χωρίς πρόσθετα επιδόματα από το κράτος, τα φέρετρα από δρυ δεν μπόρεσαν να ανταγωνιστούν στη γερμανική αγορά».

ΠΗΓΗ

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221