15:22
13/03/2020
Πού μπορεί να γίνει το τεστ για τον κορωνοϊό - Πόσο στοιχίζει και που οφείλεται το υψηλό κόστος

Σε οργανωμένες ιδιωτικές κλινικές και σε εργαστήρια με ειδικούς χώρους απομόνωσης μπορεί να γίνει το τεστ για τον κορωνοϊό. Το κόστος για το αντιδραστήριο είναι χαμηλότερο των 50 ευρώ αλλά έχει σημαντικές επιβαρύνσεις.

Η βασική οδηγία που έχει δοθεί από τον ΕΟΔΥ προς όλους τους πολίτες είναι να αποφευχθεί ο πανικός και να μην προσφεύγουν στο τεστ για κορωνοϊό. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι πλήρωσαν από την τσέπη τους περί τα 300 ευρώ για τις σχετικές εξετάσεις. Το ποσό φαίνεται εξωφρενικό και φυσικά εμπεριέχει μεγάλο περιθώριο κέρδους, όμως όχι αδικαιολόγητα. Ακόμη κι αν κάποιος επιλέξει να το κάνει επειδή του το σύστησε ο γιατρός του, σε ιδιωτικό εργαστήριο, θα πρέπει αν γίνεται είτε σε δομή υγείας που διαθέτει χώρο απομόνωσης είτε να ληφθεί δείγμα κατ’ οίκον.

Ήδη οι μεγάλες κλινικές έχουν δημιουργήσει και αυξάνουν τέτοιους ειδικούς χώρους. Στα δημόσια νοσοκομεία, το τεστ δε γίνεται από όλα παρά από μικρό αριθμό. Συγκεκριμένα εξετάσεις γίνονται στα 7 εργαστήρια αναφοράς Παστέρ, Μικροβιολογικό Εργαστήριο ΕΚΠΑ, στο ΑΠΘ, ΠΑΓΝΗ, Ρίο, Αττικόν και Λάρισα.

Για να σταλεί δείγμα όμως σε αυτά θα πρέπει ο δυνητικός ασθενής με κορωνοϊό, να πάει σε νοσοκομείο και αφού φανεί ότι όντως είναι ύποπτο κρούσμα, θα ληφθεί δείγμα (ρινοφαρυγγικό επίχρισμα). Στη συνέχεια θα πρέπει να απομονωθεί και αφού διαπιστωθεί αν είναι θετικός είτε θα νοσηλευτεί είτε θα απομονωθεί για τουλάχιστον 14 μέρες σπίτι του.Τονίζεται ότι σε άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα το τεστ δε γίνεται.

Κόστος

Η εξέταση χρειάζεται συγκεκριμένο εξοπλισμό, αντιδραστήριο το οποίο δεν κοστολογείται πάνω από 50 ευρώ. Ίσως μάλιστα πολύ χαμηλότερα. Από κει και πέρα, επειδή η ζήτηση τις τελευταίες εβδομάδες είναι πολύ μεγάλη, ο χρόνος διενέργειας αρκετός -χρειάζεται 3-4 ώρες ώστε να φανεί το αποτέλεσμα- και επειδή δεν μπορούν να γίνουν πολλά τεστ ταυτόχρονα, το κόστος αυξάνεται.

Πέρα από τα αντιδραστήρια, για μια μονάδα ιδιωτικής υγείας υπάρχει και κόστος άλλων υλικών και δη αυτών που χρειάζονται για την ατομική προστασία του γιατρού και του προσωπικού, αλλά και την απολύμανση του χώρου, το κόστος ανεβαίνει κατακόρυφα. Μάλιστα, για πολλά από αυτά τα υλικά όπως για μάσκες έχει διαπιστωθεί σημαντική έλλειψη.

Το τεστ αφορά μια νέα υπηρεσία η οποία δεν έχει κοστολογηθεί επίσημα από το Ελληνικό Κράτος.

Ο λόγος αυτή τη στιγμή είναι απλός: δε χρειάζεται κανείς να πηγαίνει αυτοβούλως για να κάνει τεστ. Αν υπάρχει υποψία για κρούσμα απευθύνεται στον ΕΟΔΥ (τηλέφωνο 1135) ή σε γιατρό και ακολουθεί τις συστάσεις του. Εξάλλου, και το υψηλό κόστος μπορεί να λειτουργήσει και ως αποτρεπτικός παράγοντας.

Για περιπτώσεις με ήπια συμπτώματα το τεστ δεν είναι αναγκαίο. Ταυτόχρονα, δεν είναι παράλογο μαζί με αυτό το τεστ να γίνεται και της γρίπης καθώς τα συμπτώματα σε μεγάλο βαθμό είναι κοινά....

ΠΗΓΗ

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221