11:10
29/12/2023
Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Προέδρου της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος Νίκου Αγγελέτου

Το 2023 ήταν χρόνια ορόσημο για την Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος, καθώς μετά τις αρχαιρεσίες τον Σεπτέμβριο, αναδείχθηκε νέα διοίκηση η οποία θα κληθεί να συνεχίσει τις διεκδικήσεις της προηγούμενης και την επίλυση ν ων ζητημάτων που προκύπτουν στον κλάδο.

Ωστόσο, παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει διαχρονικά από την Ένωση, εντούτοις η Πολιτεία και τα αρμόδια όργανα της επιλέγουν να αποσιωπούν τις διεκδικήσεις μας και τα ζητήματα που θέτουμε προς επίλυση. Η Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος αποτελεί τον μοναδικό επίσημο συνομιλητή με τα όργανα της Πολιτείας, ωστόσο αυτό φαίνεται ότι κάποιοι επιλέγουν να μην το σέβονται.

Διαπιστώνουμε μετά λύπης μας ότι, ενώ σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, οι λειτουργοί κηδειών αντιμετωπίζονται ισότιμα και με σεβασμό, στην Ελλάδα που έδωσε τα φώτα του πολιτισμού, η Πολιτεία γυρίζει την πλάτη της κι αρνείται να δώσει λύσεις σε φλέγοντα ζητήματα.

Ο κλάδος των γραφείων κηδειών, αριθμεί πάνω από 2.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ένα εχθρικό προς αυτούς περιβάλλον, όπως διαπιστώνουμε μετά λύπης μας.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου περί ίδρυσης και λειτουργίας γραφείων κηδειών και τη δημιουργία και χρήση ψυκτικών θαλάμων από τα Γραφεία Κηδειών, σε μέρος και υπό τις προϋποθέσεις που η Πολιτεία θα θεσπίσει. Επίσης θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την ίδρυση σχολής επαγγελμάτων κηδείας. Και για τα δύο παραπάνω θέματα έχουμε καταθέσει στα αρμόδια υπουργεία, πλήρες σχέδιο νόμου με τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης των γραφείων κηδειών, αλλά και την πρόβλεψη ίδρυσης εξειδικευμένης σχολής. Όλα αυτά μέχρι σήμερα παραμένουν στα συρτάρια υπουργικών γραφείων και περιμένουν ανθρώπους με πολιτικό ανάστημα να τα προχωρήσουν και να τα κάνουν πράξη. Ποιος άλλος κλάδος κύριοι λειτουργεί με νομοθετικό πλαίσιο από το 1987 όπως τα γραφεία κηδειών; Είναι περήφανη για αυτό η Πολιτεία;

Οι λειτουργοί κηδειών, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, η οποία οφείλει να τους ακούσει κι όχι να τους χτυπά συμπονετικά στην πλάτη, εκφράζοντας την κατανόησή της και χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα. Τον Φεβρουάριο του 2016 βγήκαμε για πρώτη φορά στους δρόμους κλείνοντας τα γραφεία μας, αντιδρώντας στο τότε ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Αυτές οι μορφές αγώνα γνωρίζουμε πως μπορούν να επηρεάσουν την κοινωνία, ωστόσο αν συνεχίσει η Πολιτεία να κλείνει τα αφτιά της, απέναντι στα προβλήματα μας, δε μας αφήνει αλλά περιθώρια από το να διεκδικήσουμε με πιο δυναμικές μορφές αγώνα, την ικανοποίηση αυτών.

Το 2024 θέλουμε να αποτελέσει χρόνια εξελίξεων και θέλουμε όλα τα μέλη στο πλευρό μας, προκειμένου ενωτικά να πετύχουμε τους στόχους μας. Και θα τους πετύχουμε….Αυτό είναι δέσμευση που δίνουμε σε όλους και προς πάσα κατεύθυνση….

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221