21:06
06/01/2016
Πώς λειτουργεί: Η επιστήμη και η τέχνη της ταρίχευσης

Η ταρίχευση είναι μια παράδοση που πάει πίσω χιλιάδες χρόνια - στην αρχαία Αίγυπτο, οι ιερείς ταρίχευαν σώματα, ως τρόπος διατήρησης της ψυχής στο δρόμο του προς τη μετά θάνατον ζωή . Αιθίοπες , Βαβυλώνιοι, Πέρσες , Σύριοι, όλοι είχαν παρόμοιες μεθόδους για τη διατήρηση των σωμάτων μετά το θάνατο, κυρίως , στερώντας τα βακτήρια του αέρα από το σώμα, αποτρέποντας την αποσύνθεση.
Σήμερα, η ταρίχευση χρησιμοποιείται για να συντηρείται το σώμα για μερικές εβδομάδες κατά τη διάρκεια της κηδείας και επίσης να το απολυμαίνει από τις εναπομείναντες τοξίνες ή βακτήρια. Η ταρίχευση, θεωρείται τόσο επιστήμη όσο και τέχνη – ένας τρόπος για τα μέλη της οικογένειας και τους ανθρώπους να δουν το σώμα μετά το θάνατο με τον πιο αληθοφανή τρόπο. Εδώ παρουσιάζεται πως ο σύγχρονος ταριχευτής θα αναλάβει τη φροντίδα του σώματος πριν την προβολή.

Προετοιμασία σώματος και χαρακτηριστικών

Αρχικά, ο ταριχευτής θα βάλει το σώμα πάνω σε ένα τραπέζι, θα αφαιρέσει τα ρούχα του και θα γράψει οποιαδήποτε κοψίματα ή μελανιές στην έκθεση ταρίχευσης. Οι ταριχευτές σέβονται το σώμα όλη την ώρα, με το να το φροντίζουν ορθά και να τοποθετούν ένα σεντόνι στα γεννητικά όργανα.
Στη συνέχεια ξεκινά η διαδικασία απολύμανσης και καθαρισμού. Ο ταριχευτής, θα χρησιμοποιήσει ένα απολυμαντικό για να καθαρίσει το στόμα, τα μάτια, τη μύτη κ.α. ξυρίζει το πρόσωπο εάν είναι άνδρας και κάνει ακόμη και μασάζ στο σώμα, για να χαλαρώσει τη νεκρική ακαμψία. Στα Λατινικά «Ακαμψία του θανάτου». Αφού βεβαιωθεί ότι οι μύες είναι χαλαροί, είναι σημαντικό, καθώς θα αναλάβει χειροπρακτικά όταν θα κάνει την ένεση με ειδικό ταριχευτικό υγρό στα αιμοφόρα αγγεία.
Όταν κλείσει τα μάτια, ο ταριχευτής θα τοποθετήσει ένα κομμάτι βαμβάκι κάτω από το καπάκι και θα ρυθμίσει τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Μόλις το υγρό ταρίχευσης εγχυθεί στο σώμα, το σώμα μένει σταθερό – αλύγιστο, κι είναι σημαντικό να είναι όλα έτοιμα εκ των προτέρων. Τέλος, ο ταριχευτής ενυδατώνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου, για να τα κρατήσει μακριά από την αφυδάτωση.

Ταρίχευση αρτηριών, κοιλότητα και επιφάνεια δέρματος
Το ταριχευτικό υγρό είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη της ταρίχευσης και τυπικά περιέχει ένα μείγμα από φορμαλδεΰδη, άλλες χημικές ουσίες και νερό. Δύο γαλόνια ταριχευτικού υγρού εγχέονται μέσα στις αρτηρίες, ενώ το αίμα στραγγίζεται από άλλη φλέβα, μέσω μιας τομής στο δέρμα. Ο σωλήνας αποστράγγισης συνδέεται με την τομή όπου αποστραγγίζεται το αίμα, και ένας σωληνίσκος τοποθετείται στην αρτηρία που θα λάβει το υγρό.
Μετά ανοίγει το μηχάνημα ταρίχευσης και το υγρό αποστέλλεται στο σώμα. Όσο ο ταριχευτής περιμένει αυτό να ολοκληρωθεί, θα ξεκινήσει να πλένει το σώμα προς τα κάτω με αντιβακτηριδιακό σαπούνι και θα κάνει μασάζ στα άκρα για να βοηθήσει να σπρώξει το αίμα έξω για να γεμίσει με υγρό. Καθώς η διαδικασία ολοκληρώνεται, ο ταριχευτής χαμηλώνει την πίεση στο μηχάνημα. Τέλος αυτός ή αυτή ταριχευτής, θα αφαιρέσει τον καθετήρα και το σωλήνα αποστράγγισης και θα ράψει τις τομές.
Μετά τον καθαρισμό των αρτηριών με το ταριχευτικό υγρό, ο ταριχευτής θα χρειαστεί να κάνει το ίδιο και για τα όργανα, καθαρίζοντας το εσωτερικό τους, για να αποτρέψει βακτήρια, αέρια και περισσεύματα υγρών να δημιουργηθούν σε αυτά. Για να το κάνει αυτό, ο ταριχευτής αναρροφά τη θωρακική κοιλότητας χρησιμοποιώντας ένα τροκάρ, μία ιατρική συσκευή που χρησιμεύει ως ένα κανάλι, μέσω του οποίου τοποθετούνται άλλα μέσα. Αφού καθαρίσει τα όργανα θα ρίξει υγρό στην κοιλότητα μέσω του κορμού, το οποίο αποστειρώνει και διατηρεί τα όργανα στο σώμα.

Τοποθέτηση σώματος στο φέρετρο
Τα τελευταία στάδια εμπεριέχουν – αφορούν τον καθαρισμό και την προετοιμασία του σώματος για την προβολή. Ο καθαρισμός του σώματος είναι απαραίτητος ξανά, για να αφαιρεθούν και τα τελευταία υπολείμματα χημικών από την διαδικασία της ταρίχευσης. Στη συνέχεια εφαρμόζεται το μεικ απ στο πρόσωπο για να το κάνει να δείχνει όσον το δυνατόν ζωντανό γίνεται, τα μαλλιά περιποιούνται, τα νύχια κόβονται, και το σώμα ντύνεται. Τέλος το σώμα τοποθετείται με τον πιο μαλακό τρόπο μέσα στο φέρετρο. Τυπικά το σώμα μπορεί να μείνει διατηρημένο μέχρι και μία βδομάδα περίπου, αλλά μερικές φορές η διαδικασία ταρίχευσης και το θάψιμο – σφράγιση στο φέρετρο, μπορεί να διατηρήσει ένα σώμα για χρόνια.
Κατά τη διάρκεια χιλιάδων ετών, η ταρίχευση γίνονταν για θρησκευτικούς ή πνευματικούς λόγους, σήμερα γίνεται για να απεικονίσει «εικόνα μνήμης» ενός νεκρού, ως ένας τρόπος να δείξει πως ήταν, όταν ήταν στη ζωή. Είναι ένας τρόπος να βοηθήσει τους αγαπημένους, να θυμούνται τους νεκρούς και να έχουν κάποιο δέσιμο.

 

Πηγή: http://www.medicaldaily.com/how-it-works-science-and-art-embalming-365530

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221