international-committee-of-the-red-cross-icrc-vector-logo
21:47
31/01/2021
Σημαντική η τήρηση των κανόνων υγιεινής κι ασφάλειας για τους λειτουργούς κηδειών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021, το τρίτο διαδικτυακό δωρεάν σεμινάριο, με πρωτοβουλία του Δ.Σ. της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος με θέμα «Αρχές υγιεινής & ασφάλειας κατά τον χειρισμό νεκρών σωμάτων» με τη συμμετοχή λειτουργών απ’ όλη την Ελλάδα, το εξωτερικό και την Κύπρο.

Κεντρική εισηγήτρια ήταν η κ. Κάτια Παναγιώτη, Βιολόγος, Καθηγήτρια του κολεγίου CDA Πάφου.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος Νίκος Αγγελέτος, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, ευχαρίστησε το Επιμελητήριο Μαγνησίας και το Κολέγιο CDA της Πάφου για την στήριξή τους, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλει καθημερινά η Ένωση για την μετεκπαίδευση των μελών της κι ανακοίνωσε ότι το επόμενο διαδικτυακό σεμινάριο, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα με θέμα «Αξιοποιώντας της Αρχές του Μάρκετιγκ στους Λειτουργούς Κηδειών» με ομιλητή τον Δρ. Ιορδάνη Κοτζαϊβάζογλου, Αναπληρωτή Καθηγητή Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.

Λαμβάνοντας το λόγο, η καθηγήτρια, κ. Παναγιώτη, τόνισε ότι το θέμα της υγιεινής κι ασφάλειας είναι μεγάλης σημασίας για τον κλάδο των λειτουργών κηδειών, επισημαίνοντας ότι η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό.

Επεσήμανε ότι, η τήρηση μέτρων και κανόνων υγιεινής σε μια επιχείρηση παίζει σημαντικό ρόλο, αποτελεί δικαίωμα και υποχρέωση όλων μας και η πρόληψη είναι καλύτερη από την αντιμετώπιση.

Η καθηγήτρια, αναφέρθηκε στον κλάδο της υγιεινής που καθορίζει μεταξύ άλλων ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόζονται καθώς και στον τομέα της ασφάλειας – πρόληψης ατυχημάτων, προσθέτοντας ότι η διασφάλιση της υγείας κι ασφάλειας στο χώρο της υγείας αποτελεί ευθύνη και των εργαζομένων και του εργοδότη, ενώ βασικοί κανόνες αποτελούν η ειδική φόρμα εργασίας, ή τα ρούχα εργασίας, τα οποία θα φορούν οι λειτουργοί μόνο στο γραφείο.

Επίσης, η χρήση γαντιών, η προσεγμένη εμφάνιση, η αποστείρωση εργαλείων, η καθαριότητα, η απολύμανση του χώρου κι ο επαρκής αερισμός αυτών, συμβάλλει και στην παραγωγικότητα του γραφείου.

Μεταξύ άλλων, έκανε αναφορά στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι λειτουργοί, όπως τα βιολογικά μικρόβια, τις χημικές ουσίες και φυσικούς κινδύνους, καθώς και τη μυοσκελετική καταπόνηση των λειτουργών.

Όπως δήλωσε “Μικρόβια υπάρχουν παντού, πόσο μάλλον πάνω σε νεκρούς οργανισμούς και ιστούς, ωστόσο μόνο οι παθογόνοι οργανισμοί μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας. Τα υπόλοιπα μικρόβια είτε δε μας επηρεάζουν, είτε είναι ωφέλιμα ως απαραίτητα και μας προστατεύουν από ασθένειες. Η άμεση μετάδοση ασθενειών, μπορεί να προκληθεί είτε με άμεση επαφή με ανθρώπους, με σταγονίδια ή με μολυσμένα ζώα, κι η έμμεση μετάδοση είτε μέσω της σκόνης, είτε μέσω της τροφής, του νερού, ή κατάλοιπα υγρών, είτε μέσω εντόμων”.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους διάφορους τρόπους αποστείρωσης, απολύμανσης κι αντισηψίας, επισημαίνοντας ότι το πλύσιμο των χεριών αποτελεί το Α και το Ω, ενώ και τα μέσα ατομικής προστασίας, η ποδιά, τα γάντια, η μάσκα, τα προστατευτικά γυαλιά – ασπίδα θα πρέπει να αφαιρούνται πολύ προσεκτικά, καθώς δεν έχουν αντιμικροβιακή – αντισηπτική δράση.

Η καθηγήτρια, πρόβαλλε βίντεο με την διαδικασία αφαίρεσης των προστατευτικών μέσων, σημειώνοντας ότι “Δεν ακουμπάμε το πρόσωπο με τα γάντια ή αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Αφαιρούμε πρώτα τα γάντια, μετά την ποδιά, καθαρίζουμε τα χέρια μας, βγάζουμε τα προστατευτικά γυαλιά και μετά την μάσκα”.

Πρότεινε τρόπους και μέσα για την αποφυγή των μυοσκελετικών προβλημάτων, ψυχολογικής καταπόνησης κι ατυχημάτων των λειτουργών, επισημαίνοντας ότι “η τήρηση των κανόνων υγιεινής κι ασφάλειας προστατεύει τους λειτουργούς και τις οικογένειές τους”.

international-committee-of-the-red-cross-icrc-vector-logointernational-committee-of-the-red-cross-icrc-vector-logo
Πρόσφατα Άρθρα 
SMS 13033
ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ
ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
 Αποστολή SMS
Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.
Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:
X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίαςόπου Χ ο λόγος εξόδου 
με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Θα λαμβάνετε ως απάντηση:
Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας
ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221
Top