21:47
31/01/2021
Σημαντική η τήρηση των κανόνων υγιεινής κι ασφάλειας για τους λειτουργούς κηδειών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021, το τρίτο διαδικτυακό δωρεάν σεμινάριο, με πρωτοβουλία του Δ.Σ. της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος με θέμα «Αρχές υγιεινής & ασφάλειας κατά τον χειρισμό νεκρών σωμάτων» με τη συμμετοχή λειτουργών απ’ όλη την Ελλάδα, το εξωτερικό και την Κύπρο.

Κεντρική εισηγήτρια ήταν η κ. Κάτια Παναγιώτη, Βιολόγος, Καθηγήτρια του κολεγίου CDA Πάφου.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος Νίκος Αγγελέτος, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, ευχαρίστησε το Επιμελητήριο Μαγνησίας και το Κολέγιο CDA της Πάφου για την στήριξή τους, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλει καθημερινά η Ένωση για την μετεκπαίδευση των μελών της κι ανακοίνωσε ότι το επόμενο διαδικτυακό σεμινάριο, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα με θέμα «Αξιοποιώντας της Αρχές του Μάρκετιγκ στους Λειτουργούς Κηδειών» με ομιλητή τον Δρ. Ιορδάνη Κοτζαϊβάζογλου, Αναπληρωτή Καθηγητή Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.

Λαμβάνοντας το λόγο, η καθηγήτρια, κ. Παναγιώτη, τόνισε ότι το θέμα της υγιεινής κι ασφάλειας είναι μεγάλης σημασίας για τον κλάδο των λειτουργών κηδειών, επισημαίνοντας ότι η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό.

Επεσήμανε ότι, η τήρηση μέτρων και κανόνων υγιεινής σε μια επιχείρηση παίζει σημαντικό ρόλο, αποτελεί δικαίωμα και υποχρέωση όλων μας και η πρόληψη είναι καλύτερη από την αντιμετώπιση.

Η καθηγήτρια, αναφέρθηκε στον κλάδο της υγιεινής που καθορίζει μεταξύ άλλων ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόζονται καθώς και στον τομέα της ασφάλειας – πρόληψης ατυχημάτων, προσθέτοντας ότι η διασφάλιση της υγείας κι ασφάλειας στο χώρο της υγείας αποτελεί ευθύνη και των εργαζομένων και του εργοδότη, ενώ βασικοί κανόνες αποτελούν η ειδική φόρμα εργασίας, ή τα ρούχα εργασίας, τα οποία θα φορούν οι λειτουργοί μόνο στο γραφείο.

Επίσης, η χρήση γαντιών, η προσεγμένη εμφάνιση, η αποστείρωση εργαλείων, η καθαριότητα, η απολύμανση του χώρου κι ο επαρκής αερισμός αυτών, συμβάλλει και στην παραγωγικότητα του γραφείου.

Μεταξύ άλλων, έκανε αναφορά στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι λειτουργοί, όπως τα βιολογικά μικρόβια, τις χημικές ουσίες και φυσικούς κινδύνους, καθώς και τη μυοσκελετική καταπόνηση των λειτουργών.

Όπως δήλωσε “Μικρόβια υπάρχουν παντού, πόσο μάλλον πάνω σε νεκρούς οργανισμούς και ιστούς, ωστόσο μόνο οι παθογόνοι οργανισμοί μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας. Τα υπόλοιπα μικρόβια είτε δε μας επηρεάζουν, είτε είναι ωφέλιμα ως απαραίτητα και μας προστατεύουν από ασθένειες. Η άμεση μετάδοση ασθενειών, μπορεί να προκληθεί είτε με άμεση επαφή με ανθρώπους, με σταγονίδια ή με μολυσμένα ζώα, κι η έμμεση μετάδοση είτε μέσω της σκόνης, είτε μέσω της τροφής, του νερού, ή κατάλοιπα υγρών, είτε μέσω εντόμων”.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους διάφορους τρόπους αποστείρωσης, απολύμανσης κι αντισηψίας, επισημαίνοντας ότι το πλύσιμο των χεριών αποτελεί το Α και το Ω, ενώ και τα μέσα ατομικής προστασίας, η ποδιά, τα γάντια, η μάσκα, τα προστατευτικά γυαλιά – ασπίδα θα πρέπει να αφαιρούνται πολύ προσεκτικά, καθώς δεν έχουν αντιμικροβιακή – αντισηπτική δράση.

Η καθηγήτρια, πρόβαλλε βίντεο με την διαδικασία αφαίρεσης των προστατευτικών μέσων, σημειώνοντας ότι “Δεν ακουμπάμε το πρόσωπο με τα γάντια ή αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Αφαιρούμε πρώτα τα γάντια, μετά την ποδιά, καθαρίζουμε τα χέρια μας, βγάζουμε τα προστατευτικά γυαλιά και μετά την μάσκα”.

Πρότεινε τρόπους και μέσα για την αποφυγή των μυοσκελετικών προβλημάτων, ψυχολογικής καταπόνησης κι ατυχημάτων των λειτουργών, επισημαίνοντας ότι “η τήρηση των κανόνων υγιεινής κι ασφάλειας προστατεύει τους λειτουργούς και τις οικογένειές τους”.

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221