12:16
19/03/2016
Συνέντευξη Αλέξανδρος Παπαδάκης «Τόσα χρόνια οι λειτουργοί δεν είχαν «φωνή». Πρέπει να διεκδικήσουμε τον σεβασμό»

Την ανάγκη οι λειτουργοί να διεκδικήσουν τον σεβασμό που τους αρμόζει τονίζει ο Αλέξανδρος Παπαδάκης Αντιπρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος, αρμόδιος για την Κεντρική και Στ.Ελλάδα. Ο κ. Παπαδάκης είναι ιδιοκτήτης σε ένα από τα παλαιότερα και πιο γνωστά γραφεία κηδειών στην Θήβα από το 1970, ενώ έχει λάβει και πτυχίο από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κύπρου, ως ταριχευτής.

Από την Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος προγραμματίζεται το 2ο Πανελλήνιο Σεμινάριο με θέμα «Χειρισμός της θλίψης». Πόσο σημαντικό κρίνετε την ψυχολογική υποστήριξη στο λειτούργημά σας?
Θεωρώ ότι στο λειτούργημά μας θα πρέπει συνέχεια να παρέχεται επιμόρφωση για ένα τόσο σημαντικό κομμάτι, όπως αυτό της ψυχολογικής υποστήριξης. Είναι πολύ σημαντικός στο λειτούργημά μας να ξέρουμε πως θα χειριστούμε αυτές τις καταστάσεις και πως θα απαλύνουμε όσο μπορούμε φυσικά τον πόνο των ανθρώπων που έχουμε απέναντί μας που εκείνη την στιγμή έχουν χάσει έναν δικό τους άνθρωπο. Τόσο ένας νέος άνθρωπος, αλλά κι ένας έμπειρος θα πρέπει πάντα να επιμορφώνονται και να μαθαίνουν καινούργια πράγματα.

Ποια είναι η θέση σας για το θέμα της καύσης? Θα πρέπει να δημιουργηθούν αποτεφρωτήρια στην Ελλάδα?
Άσχετα με τη θέση του καθενός για το θέμα της καύσης, θεωρώ ότι η Πολιτεία θα πρέπει να αντιληφθεί και να προχωρήσει στη δημιουργία τουλάχιστον ενός αποτεφρωτηρίου. Για διάφορους λόγους (οικονομικούς, συναισθηματικούς κ.α.), η αποτέφρωση «κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος». Δεν είναι δυνατόν εν έτη 2016, η Ελλάδα να μην έχει ένα αποτεφρωτήριο.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας?
Ο κλάδος μας αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα, ένα από τα μεγαλύτερα είναι η λειτουργία παράνομων γραφείων. Θα πρέπει και εμείς αλλά και η Πολιτεία να λάβουμε δραστικά μέτρα έτσι ώστε να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα που μόνο κακό κάνουν στο λειτούργημά μας.

Πως πιστεύετε ότι μπορούν να παταχθούν τα παράνομα γραφεία τελετών που υπάρχουν πανελλαδικά?
Με αυστηρούς ελέγχους από ελεγκτικές όργανα της Πολιτείας. Ωστόσο δεν φτάνει μόνο αυτό. Θα πρέπει κι εμείς οι ίδιοι, να καταγγέλλουμε αυτούς που θέλουν να αποκαλούνται «συνάδελφοι» είτε στην Αστυνομία, είτε στις αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν μπορούν ορισμένοι, χωρίς βασικό εξοπλισμό (νεκροφόρες, φέρετρα κ.α.) να «διαφημίζουν» κηδείες από 350 – 400 ευρώ, κι η Πολιτεία, αλλά και εμείς να καθόμαστε με «σταυρωμένα χέρια».

Γιατί η Πολιτεία θεωρείτε ότι έχει αφήσει «στην τύχη του» τον κλάδο σας τόσα χρόνια, όταν μάλιστα ο σχετικός Νόμος έχει να τροποποιηθεί εδώ και δεκαετίες?
Σε αυτό φέρουμε ευθύνη και εμείς οι ίδιοι, που τόσα χρόνια δεν πιέσαμε την Πολιτεία, προκειμένου να ενδιαφερθεί και να μας αντιμετωπίσει με τον σεβασμό που θα αρμόζει. Είναι αλήθεια ότι ο σχετικός Νόμος έχει να τροποποιηθεί αρκετά χρόνια. Τόσα χρόνια οι λειτουργοί δεν είχαν «φωνή» στην Πολιτεία. Τώρα η Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος, έχει την δυνατότητα συντονίζοντας όλους τους λειτουργούς να διεκδικήσει πρωτίστως τον σεβασμό για το λειτούργημά μας και τις σχετικές τροποποιήσεις που απαιτούνται.

Ποιοι θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι οι στόχοι της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών?
Πρωτίστως να κατοχυρωθεί το επάγγελμα από την Πολιτεία με προδιαγραφές οι οποίες θα προστατεύουν τον χώρο μας. Να δημιουργηθούν σχολές πιστοποιημένες, και όλοι μαζί να προστατέψουμε αυτό τον κλάδο, που βάλλεται από τους πάντες.

Μπορούν οι νέοι άνθρωποι να εμφυσήσουν νέες ιδέες και πρακτικές στο λειτούργημα αυτό?
Θεωρώ ότι οι νέοι άνθρωποι έχουν όρεξη και μεράκι να αναδείξουν, αυτό που δεν μπόρεσαν οι παλιοί, λόγω το ότι δεν είχαν τα τεχνολογικά μέσα ή και τις γνώσεις να το κάνουν.

Στοιχεία Επικοινωνίας
ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
ΘΗΒΑ
Διεύθυνση: Οπλ. Βόγκλη 11 Θήβα
Τηλέφωνο: 22620 25060
Κινητό: 6973994180
Email: [email protected] και [email protected]
Ιστοσελίδα: www.oikosteletonpapadakis.gr

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221