13:23
21/07/2016
Συνέντευξη Αντώνης Αλακιώτης «Αυξάνεται το ποσοστό των Ελλήνων που τάσσονται υπέρ της αποτέφρωσης»

Παντού στον κόσμο τα γραφεία λειτουργών κηδειών, είναι αυτά που αναλαμβάνουν την διαδικασία της ταφής ή της αποτέφρωσης των νεκρών. Οργανώσεις, όπως η Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης, παγκοσμίως ασχολούνται με τις νομοθετικές και άλλες ενέργειες που απαιτούνται για την ίδρυση και λειτουργία αποτεφρωτηρίων στις χώρες τους, πολλές δε από αυτές έχουν και λειτουργούν δικά τους αποτεφρωτήρια και συνεργάζονται αρμονικά με τα γραφεία λειτουργών κηδειών. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης Αντώνης Αλακιώτης, επισημαίνει ότι βαίνει αυξανόμενο πλέον, το ποσοστό των Ελλήνων που είναι υπέρ της αποτέφρωσης, ενώ οι λειτουργοί μπορούν να απευθύνονται στην Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης για να ενημερώνονται για την ταφή της τέφρας και γενικότερα για την αποτέφρωση.

Από το 1997 που ιδρύθηκε η Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης μέχρι και σήμερα πως θα κρίνατε τις ενέργειες που έχουν γίνει και κατά πόσο ικανοποιημένος ή μη είστε από τις εξελίξεις στο θέμα αυτό?
Από το 1997 που ιδρύθηκε η Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης, η οποία από το 2000 είναι μέλος την (ICF) Παγκόσμιας Οργάνωσης Αποτέφρωσης, έχει προωθήσει στην Βουλή τρεις διακομματικής υποστήριξης τροπολογίες το 1998, το 2004 και το 2006 η οποία έγινε και ο Ν. 3448/15-3-2006, άρθρο 35, έκτοτε έχουμε συμβάλλει στην διαμόρφωση της ΚΥΑ, η οποία εκδόθηκε το 2010 και τακτοποιεί θέματα κτηριακά μηχανολογικά περιβαλλοντολογικά και λεπτομερειακά, της τροπολογίας 4277/2014 η οποία αφορά της διαδικασίες αδειοδότησης των αποτεφρωτηρίων και των άρθρων 14 και 90 του νόμου 4368/2-2-2016 που τακτοποιηθεί θέματα αποτέφρωσης οστών από τις εκταφές. Από την άποψη της νομοθετικής τακτοποίησης των θεμάτων γύρω από την αποτέφρωση των νεκρών και οστών νεκρών είμαι αρκετά ικανοποιημένος.

Πόσο επιβεβλημένη κρίνετε την δημιουργία αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα εν έτη 2016?
Η ίδρυση και λειτουργία ενός Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) στην Χώρα μας κρίνεται αναγκαία λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ένας αριθμός άνω των 2.500 αποτεφρώσεων νεκρών Ελλήνων, γίνεται σήμερα στην Βουλγαρία, με ένα τεράστιο οικονομικό και συναισθηματικό κόστος για τις οικογένειες των νεκρών. Το γεγονός ότι εκ του νόμου, σήμερα μόνο η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να κατασκευάσει και να λειτουργήσει ένα ΚΑΝ και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κατηγορηματική αντίθετη άποψη της Ιεράς Συνόδου για την αποτέφρωση αντιλαμβάνεσθε ότι ο κάθε Δήμαρχος, μετρά το πολιτικό κόστος που μπορεί να έχει από μια τέτοια απόφαση.
Η οικονομική δυσπραγία των Δήμων αποτελεί ίσως έναν επιπλέον παράγοντα για την υλοποίησή τους.

Γιατί θεωρείτε ότι υπάρχει αυτή η δυσπιστία και η άρνηση ορισμένων για τη λειτουργία αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα?
Δυστυχώς παρά την ολοκλήρωση των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων με εξαίρεση την Πάτρα και τον Κύριο Πελετίδη, κανένας άλλος Δήμος από την Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη δεν βρίσκεται σε πορεία για την κατασκευή ενός κέντρου αποτέφρωσης νεκρών στην Χώρα μας.

Δεδομένου ότι πολλές περιοχές της Ελλάδας αντιμετωπίζουν προβλήματα χωρητικότητας στα Κοιμητήρια, κατά πόσο θεωρείτε ότι η αποτέφρωση «κερδίζει έδαφος»?
Όλοι ζούμε την υποχρεωτική εκταφή των νεκρών στα τρία χρόνια από την ταφή, λόγω έλλειψης χώρων στα νεκροταφεία, σε πολλές περιπτώσεις σορών που δεν έχουν αποσυντεθεί. Η τραγική και μακάβρια αυτή εμπειρία, οδηγεί πολλούς στην επιλογή της αποτέφρωσης. Έτσι το ποσοστό των Ελλήνων που είναι υπέρ της αποτέφρωσης, διαρκώς αυξάνεται.

Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να επιλέξουν την αποτέφρωση, αλλά δεν γνωρίζουν ποια διαδικασία ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις καθώς και το κόστος.
Όλα τα γραφεία λειτουργών κηδειών της Ελλάδας, είναι σε θέση να πληροφορήσουν τις οικογένειες που επιθυμούν την αποτέφρωση για τις αναγκαίες διαδικασίες και για το κόστος. Όποια γραφεία δεν γνωρίζουν, μπορούν να απευθύνονται στην Ένωση Λειτουργών ή σε εμάς.

Οι λειτουργοί των γραφείων κηδειών στην Ελλάδα, κρίνετε ότι είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για να αναλάβουν τις διαδικασίες για αποτέφρωση?
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι μέχρι τώρα οι αποτεφρώσεις γίνονται στην Βουλγαρία, τα γραφεία λειτουργών κηδειών της Ελλάδας, δεν έχουν εκπαιδευτεί για υπηρεσίες ταφής της τέφρας στην θάλασσα και την φύση, οι οποίες είναι πολύ δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, καθώς και για την ύπαρξη μεγάλου αριθμού προϊόντων ενθύμησης, τα οποία μπορούν να προωθούν στις οικογένειες. Για τον λόγο αυτό, επιδιώκουμε σε συνεργασία με την Ένωση Λειτουργών, να οργανώσουμε Εκπαιδευτικές ημερίδες ενημέρωσης.

Στα πλαίσια συνάντησης που είχατε με τον Πρόεδρο και τον Νομικό Σύμβουλο της Ένωσης Λειτουργών τέθηκαν επί τάπητος θέματα για την υλοποίηση Συνεδρίου με θέμα την αποτέφρωση. Θα θέλατε να μας αποκαλύψετε περισσότερα στοιχεία γι αυτό?

Κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου συνεδρίου, οι λειτουργοί γραφείων κηδειών, μπορούν να ενημερωθούν για τις νομοθετικές εξελίξεις μέχρι σήμερα και να τους δοθούν σε αντίγραφα όλοι οι σχετικοί νόμοι (ενημέρωση από έγκριτο νομικό), αλλά και να πάρουν απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με την αποτέφρωση των νεκρών και των οστών των νεκρών από τις εκταφές. Επίσης, μπορούν να ενημερωθούν για το ποιες είναι οι συνήθεις και δημοφιλείς ταφές της τέφρας στη γη, ή στη θάλασσα στην Ευρώπη και πως γίνονται (θεωρία) και ποια είναι τα πιο εμπορικά προϊόντα ενθύμησης για την τέφρα στο εξωτερικό και πως μπορούν να τα παραγγείλουν (έκθεση προϊόντων ενθύμησης και τεφροδόχων).
Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα μέσω πρακτικής εξάσκησης με την επιβίβαση σε σκάφος και πραγματοποίηση μιας τελετής ταφής της τέφρας στην θάλασσα και μιας ταφής της τέφρας σε δάσος, ενώ λαμβάνουν πιστοποιητικό παρακολούθησης του συνεδρίου και πιστοποιητικό ταφής της τέφρας.

alakiotis kamminis enimerot entyp enimerot entypo

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221