11:20
17/01/2016
Συνέντευξη Αχιλλέας Χειμώνας

Αχιλλέας Χειμώνας «Και ο κόσμος συνένοχος στο «έγκλημα» των παράνομων γραφείων τελετών»

Δύσκολο χαρακτηρίζει ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος Αχιλλέας Χειμώνας, αρμόδιος για την Π.Ε. Λάρισας, την πάταξη των παράνομων γραφείων κηδειών, δεδομένου όπως αναφέρει ότι και ο κόσμος συνηγορεί σε αυτό το «έγκλημα» και ταυτόχρονα η νομοθεσία και οι αρμόδιες αρχές «κοιμούνται». Ο κ. Χειμώνας χαρακτηρίζει ένα από τα προβλήματα του κλάδου, την κακή αντιμετώπιση από τον ένα επαγγελματία προς τον άλλο και τη μη συνεργάσιμη συμπεριφορά και αποδίδει στην αρνητικότητα κάποιων κακών επαγγελματιών το γεγονός ότι η Πολιτεία έχει αφήσει στην τύχη του τον κλάδο.

Από την Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος προγραμματίζεται το 2ο Πανελλήνιο Σεμινάριο με θέμα «Χειρισμός της θλίψης». Πόσο σημαντικό κρίνετε την ψυχολογική υποστήριξη στο λειτούργημά σας?

Είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζει ένας σωστός λειτουργός κηδειών. Να έχει τις ανάλογες γνώσεις για την σωστή διαχείριση της θλίψης των συγγενών του θανόντος. Η πρωτοβουλία της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος, για σεμινάριο με θέμα τη διαχείριση της θλίψης θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική, δεδομένου ότι, δε θα πρέπει να επαναπαυόμαστε σε αυτά που ξέρουμε, αλλά να βελτιωνόμαστε καθημερινά, καθώς απαιτείται ιδιαίτερη προσέγγιση στο ζήτημα αυτό.

Ποια είναι η θέση σας για το θέμα της καύσης? Θα πρέπει να δημιουργηθούν αποτεφρωτήρια στην Ελλάδα?

Ανεξάρτητα από την αντίρρηση τις εκκλησιάς μας θα πρέπει να σεβαστούμε την γνώμη και τα θέλω του κάθε ανθρώπου. Ο κάθε ένας από εμάς έχει το δικαίωμα να επιλέξει μεταξύ ταφής ή καύσης. Η καύση είναι μία μέθοδος που προτιμάται από τον κόσμο, είτε για οικονομικούς λόγους, ή για συναισθηματικούς λόγους. Δεν είναι δυνατόν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. να έχουν δημιουργηθεί αποτεφρωτήρια και στην Ελλάδα να μην έχει προχωρήσει το θέμα αυτό. Ας αναλογιστεί η Πολιτεία, τα χρήματα μόνο τα οποία «ταξιδεύουν» στη γειτονική Βουλγαρία καθημερινά, από Έλληνες που επιλέγουν την καύση.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας?

Η κακή αντιμετώπιση από τον ένα επαγγελματία προς τον άλλο και η μη συνεργάσιμη συμπεριφορά, θεωρώ ότι είναι τα κυριότερα προβλήματα του κλάδου. Θεωρώ ότι ο κλάδος μας είναι ιδιαίτερος, και ενώ θα έπρεπε να είμαστε ενωμένοι σαν «γροθιά» για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί, αντ’ αυτού «αλληλοφαγωνόμαστε» μεταξύ μας.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί Δήμοι είναι αυτό της έλλειψης ψυκτικών θαλάμων. Ποια είναι η κατάσταση στην περιοχή σας?

Το τεράστιο πρόβλημα στην περιοχή της Λάρισας είναι, πως ο Δήμος δεν νιώθει την κρίση που παίρνει ο κόσμος και η χρέωση τον ψυκτικών θαλάμων είναι εξωπραγματική. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έχει ωριαία χρέωση, με αποτέλεσμα να χρεώνει 60 ευρώ αν φιλοξενηθεί η σορός για μια ώρα ή για 24 ώρες

Πως πιστεύετε ότι μπορούν να παταχθούν τα παράνομα γραφεία τελετών που υπάρχουν πανελλαδικά?

Θεωρώ ότι είναι δύσκολο, διότι και ο κόσμος είναι συνένοχος σε αυτό το «έγκλημα», εφόσον τους προτιμάει και τους εμπιστεύεται μια τελετή, αλλά και η νομοθεσία και οι αρμόδιες αρχές να μου επιτραπεί η έκφραση «κοιμούνται». Ο κόσμος θα πρέπει να πορεύεται με τις λαϊκές ρήσεις. Όπως λέει και ο σοφός λαός «Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι».

Γιατί η Πολιτεία θεωρείτε ότι έχει αφήσει «στην τύχη του» τον κλάδο σας τόσα χρόνια, όταν μάλιστα ο σχετικός Νόμος έχει να τροποποιηθεί εδώ και δεκαετίες?

Γιατί πολύ απλά δεν σέβονται αυτό το λειτούργημα. Το θεωρούν «κάπως», αλλά είναι αποτέλεσμα κάποιων κακών επαγγελματιών που δημιουργήθηκε αυτή η αρνητικότητα. Ως Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών, προσπαθούμε καθημερινά έτσι ώστε αυτό το κλίμα να αναστραφεί και πλέον η Πολιτεία να μας αντιμετωπίσει με την δέουσα σοβαρότητα και με την προσοχή που απαιτείται.

Ποιοι θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι οι στόχοι της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών?

Να καταφέρουμε με κάποιο τρόπο να περιβάλλεται η Ένωση, από σωστά μελή και από συναδέλφους που αγαπάνε αυτό το λειτούργημα, γιατί δεν πρόκειται για μια απλή δουλειά όπως την βλέπουν άλλοι και να δημιουργήσουν καινούριες ιδέες για το λειτούργημα αυτό, για να αλλάξουμε τον τρόπο αντιμετώπισης των πολιτών προς το τον κλάδο μας. Πάντως η Ένωση Λειτουργών καταβάλλει προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή

Μπορούν οι νέοι άνθρωποι να εμφυσήσουν νέες ιδέες και πρακτικές στο λειτούργημα αυτό?

Σαφώς νέοι άνθρωποι νέες ιδέες αλλά αν προέρχονται από ήδη παλιές επιχειρήσεις μαζί με όλα τα υπόλοιπα υιοθετούν και κάποιες κακές συνήθειες. Θα πρέπει οι νέοι να αντιληφθούμε ως νέος άνθρωπος κι εγώ ότι έχουμε μπροστά μας ένα λειτούργημα, το οποίο μπορούμε να εξελίξουμε, πάντα με γνώμονα το καλό των συνανθρώπων μας.

Στοιχεία Επικοινωνίας ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ ΧΕΙΜΩΝΑΣ Οδός Βόλου 125 Λαρισα

τηλ.6947167875 οικ.2410971653

Email: [email protected]

Facebook: https://www.facebook.com/teletes.xeimonas/?ref=aymt_homepage_panel

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221