12:03
15/03/2016
Συνέντευξη Δημήτρης Κυριάκης «Να αναλάβει το κράτος πρωτοβουλίες και δραστικά μέτρα. Με ημίμετρα δεν λύνονται τα προβλήματα»

«Με ημίμετρα δεν λύνονται τα προβλήματα» τονίζει ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος Δημήτρης Κυριάκης υπεύθυνος για την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας. Ο κ. Κυριάκης επισημαίνει ότι ο κλάδος πρέπει να έχει την απαραίτητη κάλυψη από το κράτος, ενώ και στην Περιφέρεια της Φθιώτιδας, υπάρχει πρόβλημα έλλειψης ψυκτικών θαλάμων. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι για την πάταξη των παράνομων γραφείων, πρέπει να ληφθούν μέτρα κι όχι ημίμετρα, ενώ χαρακτηρίζει πολύ σημαντικό την συνεννόηση μεταξύ όλων των γραφείων της Ελλάδος.
Από την Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος προγραμματίζεται το 2ο Πανελλήνιο Σεμινάριο με θέμα «Χειρισμός της θλίψης». Πόσο σημαντικό κρίνετε την ψυχολογική υποστήριξη στο λειτούργημά σας?

Την θεωρώ απαραίτητη για το λειτούργημα αυτό που κάνουμε γιατί όσα χρόνια κι αν κάνεις αυτή τη δουλειά, πάντα υπάρχουν πράγματα που μπορείς να μάθεις. Πόσο μάλλον στο θέμα του χειρισμού της θλίψης, κάτι το οποίο εμείς στο λειτούργημά μας, το βιώνουμε καθημερινά. Δεν είναι εύκολο για κάποιον που έχει χάσει έναν δικό του άνθρωπο να το ξεπεράσει κι εμείς είμαστε από τους πρώτους που ερχόμαστε σε επαφή με αυτούς τους ανθρώπους και θα πρέπει να ξέρουμε πώς να συμπεριφερθούμε. Είναι πολύ σημαντική πιστεύω αυτή η κίνηση.
Ποια είναι η θέση σας για το θέμα της καύσης? Θα πρέπει να δημιουργηθούν αποτεφρωτήρια στην Ελλάδα?
Η καύση σορών πιστεύω κατά την γνώμη μου, ότι είναι ένα θέμα της κυβέρνησης. Μπορεί να ψηφιστεί μέσα σε συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, έτσι ώστε να υπάρχει ή επιλογή της ταφής ή της καύσης, όπως στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι πρέπει να δημιουργηθεί τουλάχιστον ένα αποτεφρωτήριο. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να πηγαίνουμε στην Βουλγαρία. Θα πρέπει να υπάρχει και στην Ελλάδα. Επιπλέον από τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα θα έχει και το κράτος κέρδος από αυτό, καθώς είναι μεγάλα τα ποσά τα οποία «φεύγουν» στο εξωτερικό.
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας?
Τα προβλήματα είναι πολλά. Καταρχάς το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχω βιώσει ως γραφείο από τότε που το είχε ο πατέρας μου, είναι ότι δεν υπάρχει κάλυψη σε αυτό που κάνουμε.
Για παράδειγμα, συνάδελφοι τακτικά βάζουνε χαρτιά στις κολώνες και αναφέρουν κηδείες με 700 ευρώ, κηδείες με 600 ευρώ, ανθρώπους που παίρνουνε σε κάθε τελετή και τους έχουν ανασφάλιστους. Ξεκινάμε να κάνουμε αναφορές και καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες ΙΚΑ,ΣΔΟΕ,ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ και δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη. Όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι να ασχοληθούν με αυτό το θέμα.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί Δήμοι είναι αυτό της έλλειψης ψυκτικών θαλάμων. Ποια είναι η κατάσταση στην περιοχή σας?
Όπως και σε άλλες πόλεις, έτσι και στην περιοχή μας δεν υπάρχουν ψυκτικοί θάλαμοι, παρά μόνο ελάχιστοι στα Νοσοκομεία. Τα Νοσοκομεία της Λαμίας και της Λιβαδειάς έχουν αντίστοιχα από τέσσερις θαλάμους. Αντιλαμβάνεστε τώρα, πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα, όταν οκτώ ψυκτικοί θάλαμοι καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες δύο πόλεων όπως η Λαμία και η Λιβαδειά. Για αυτό κι εμείς ως Ένωση, ζητάμε από το κράτος να δίνεται η δυνατότητα και στα γραφεία κηδειών να διαθέτουν ψυκτικούς θαλάμους.
Πως πιστεύετε ότι μπορούν να παταχθούν τα παράνομα γραφεία τελετών που υπάρχουν πανελλαδικά?
Να αναλάβει επιτέλους το κράτος πρωτοβουλίες και δραστικά μέτρα. Με ημίμετρα δεν λύνονται τα προβλήματα. Μέσα από τακτικούς ελέγχους να ελέγχονται όλα τα γραφεία. Όσα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις βάσει του Νόμου να σφραγίζονται, έτσι ώστε να προστατευθούν τα νόμιμα γραφεία και το λειτούργημά μας.

Γιατί η Πολιτεία θεωρείτε ότι έχει αφήσει «στην τύχη του» τον κλάδο σας τόσα χρόνια, όταν μάλιστα ο σχετικός Νόμος έχει να τροποποιηθεί εδώ και δεκαετίες?
Γιατί το έχουν υποβαθμίσει το λειτούργημα αυτό που κάνουμε και η κυβέρνηση και η κάθε κυβέρνηση που περνάει εδώ και χρόνια από την χώρα. Οι αρμόδιοι δεν ασχολούνται καν με εμάς και εξίσου δημιουργούνται τόσα πολλά όπως αναφέρθηκα και παραπάνω προβλήματα.

Ποιοι θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι οι στόχοι της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών?
Οι στόχοι τις ένωσης πρέπει να είναι πολλοί. Μεταξύ αυτών, να υπάρχει συνεννόηση με όλα τα γραφεία της Ελλάδος, να γίνονται σεμινάρια, όπως αυτό που προγραμματίζει η Ένωση, για να ενημερώνονται τα γραφεία κηδειών όχι μόνο όσα είναι μέλη, αλλά κι άλλοι συνάδελφοι που δεν γνωρίζουν, τι μπορεί να προσφέρει η Ένωση Λειτουργών. Θέλουμε να υπάρχει ένα καλύτερο αύριο για τον κλάδο μας, ο οποίος βάλλεται από τους πάντες.
Μπορούν οι νέοι άνθρωποι να εμφυσήσουν νέες ιδέες και πρακτικές στο λειτούργημα αυτό?

Ναι φυσικά και μπορούν οι νέοι άνθρωποι να εμφυσήσουν νέες ιδέες. Αρκεί φυσικά να υπάρχει αγάπη και θέληση σε αυτό που κάνουν.

Στοιχεία Επικοινωνίας
Εθνικής Αντιστάσεως 10, Λιβανάτες Φθιώτιδας
Κακάβα Νικολάου 19, Μαλεσίνα
Αταλάντη
Τηλ. Επικοινωνίας:6973616244
Email: [email protected]
Facebook: Οίκος Τελετών Κυριάκης

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221