11:46
07/03/2016
Συνέντευξη Δημήτρης Σπύρου «Απαιτείται η σύμπραξη της Ένωσης Λειτουργών με την Πολιτεία για την αντιμετώπιση των παράνομων γραφείων»

Την ανάγκη σύμπραξης της Ένωσης Λειτουργών με τη Πολιτεία για την αντιμετώπιση των παράνομων γραφείων κηδειών, επισημαίνει ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος, Δημήτρης Σπύρου, αρμόδιος για τους Νομούς Άρτας, Πρεβέζης και Αιτωλοακαρνανίας. Ο κ. Σπύρου, επισημαίνει ότι η Ένωση θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις στο κράτος για την κατοχύρωση του επαγγέλματος, αλλά και για την προώθηση του νομοσχεδίου περί Ιδρύσεως Γραφείων Κηδειών.

Από την Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος προγραμματίζεται το 2ο Πανελλήνιο Σεμινάριο με θέμα «Χειρισμός της θλίψης». Πόσο σημαντικό κρίνετε την ψυχολογική υποστήριξη στο λειτούργημά σας?
Θεωρώ ότι αποτελεί το Α και το Ω ο χειρισμός της θλίψης. Εκείνη την στιγμή θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε διαφορετικές κάθε φορά περιπτώσεις ανθρώπων, που έχουν χάσει τους οικείους και η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Πολύ σημαντικό είναι και η εμπειρία που έχει ο καθένας μας μέσα από το λειτούργημά μας. Ωστόσο δε θα πρέπει να μένουμε προσκολλημένοι. Κρίνω απαραίτητο να γίνονται σεμινάρια και συνεχής επιμόρφωση για να βελτιωνόμαστε καθημερινά.

Ποια είναι η θέση σας για το θέμα της καύσης? Θα πρέπει να δημιουργηθούν αποτεφρωτήρια στην Ελλάδα?
Θεωρώ ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν αποτεφρωτήρια στην Ελλάδα. Είναι δικαίωμα του καθενός να επιλέξει αν θέλει να αποτεφρωθεί ή να ενταφιαστεί. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που επιθυμούν οι οικείοι τους να αποτεφρωθούν. Εμείς οφείλουμε να σεβαστούμε την άποψη των οικείων και να μην ξεχνάμε ότι και η γραφειοκρατία για τη μεταφορά της σωρού σε γειτονικές χώρες είναι μεγάλη και πολύπλοκη.
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας?
Τα παράνομα γραφεία κηδειών θεωρώ ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κλάδου. Χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό εμφανίζονται ως λειτουργοί γραφείων κηδειών, προκαλώντας στην ουσία μεγάλη ζημία σε όλους εμάς, που σεβόμαστε αυτό που κάνουμε και δεν το βλέπουμε κερδοσκοπικά, όπως αυτοί. Επιπλέον ο αθέμιτος ανταγωνισμός που δημιουργείται είναι ακόμη ένα πρόβλημα που προκαλείται από τη λειτουργία παράνομων γραφείων και θα πρέπει να κάνουμε κάτι γι αυτό.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί Δήμοι είναι αυτό της έλλειψης ψυκτικών θαλάμων. Ποια είναι η κατάσταση στην περιοχή σας?
Το Νοσοκομείο στην Άρτα διαθέτει μόλις τέσσερις ψυκτικούς θαλάμους, οι οποίοι καλούνται να εξυπηρετήσουν μία μεγάλη γεωγραφική περιοχή, ενώ κανένας Δήμος στην Ήπειρο, δεν διαθέτει στα κοιμητήρια ψυκτικούς θαλάμους. Η Πολιτεία θα πρέπει να εξετάσει πολύ σοβαρά, ή να χρηματοδοτήσει τους Δήμους για τη δημιουργία ψυγείων στα κοιμητήριά τους, ή να επιτρέψει και στους λειτουργών γραφείων κηδειών να διαθέτουν ψυκτικούς θαλάμους στα γραφεία τους, με προϋποθέσεις πάντα.

Πως πιστεύετε ότι μπορούν να παταχθούν τα παράνομα γραφεία τελετών που υπάρχουν πανελλαδικά?
Για να αντιμετωπιστούν τα παράνομα γραφεία, απαιτείται η σύμπραξη της Ένωσης Λειτουργών με την Πολιτεία. Θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Πολιτείας και με πρωτοβουλίες της Ένωσης, να συμβάλουμε όλοι στην πάταξη αυτού του φαινομένου, που μόνο κακό προκαλεί στον κλάδο μας, ο οποίος βάλλεται.

Γιατί η Πολιτεία θεωρείτε ότι έχει αφήσει «στην τύχη του» τον κλάδο σας τόσα χρόνια, όταν μάλιστα ο σχετικός Νόμος έχει να τροποποιηθεί εδώ και δεκαετίες?
Ίσως φταίνε κι εμείς οι ίδιοι κι οι πιο παλιοί που δεν πιέσανε την Πολιτεία και το κράτος προκειμένου να κατοχυρωθεί το επάγγελμά μας. Συμβιβαστήκανε και συμβιβαστήκαμε κι εμείς. Τώρα όμως με «μπροστάρη» την Ένωση Λειτουργών, θα πρέπει να πιέσουμε προκειμένου το κράτος να μας αντιμετωπίσει ισότιμα, όπως και τους άλλους κλάδους και με τον σεβασμό που απορρέει από το λειτούργημά μας.

Ποιοι θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι οι στόχοι της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών?
Η Ένωση έχει μπροστά της δύσκολο έργο από την άποψη ότι θα πρέπει να κινηθούμε, ώστε πρωτίστως να κατοχυρώσουμε το επάγγελμά μας. Επίσης, να πιέσουμε για να προωθηθεί από την Πολιτεία το νομοσχέδιο περί Ιδρύσεων Γραφείων Κηδειών, αλλά και να ενεργοποιηθούμε για τη δημιουργία σχολών. Το ζητούμενο είναι να αντιληφθούμε ότι μόνο ενωμένοι και όχι ο καθένας μόνος του, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας.

Μπορούν οι νέοι άνθρωποι να εμφυσήσουν νέες ιδέες και πρακτικές στο λειτούργημα αυτό?
Σίγουρα οι νέοι, έχουν φρέσκες ιδέες τις οποίες με μεράκι κι όρεξη μπορούν να εμφυσήσουν σε αυτό το λειτούργημα. Ο συνδυασμός της φρεσκάδας των νέων ανθρώπων, με την εμπειρία των πιο παλιών μπορεί να προσφέρει πολλά στο λειτούργημά μας, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται πάντα με σεβασμό.

Στοιχεία Επικοινωνίας
Γραφεία Τελετών Σπύρου
Άρτα
Μάρκου Μπότσαρη 8
Τηλέφωνο: 2681070001
Κινητό:6973532913
Email:[email protected]

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221