12:39
22/04/2016
Συνέντευξη Θωμάς Κωνσταντέλος «Μέσα από τη συνεργασία κράτους, λειτουργών και πολιτών θα παταχθούν τα παράνομα γραφεία»

Την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία κράτους, λειτουργών και πολιτών για να παταχθούν τα παράνομα γραφεία κηδειών, επισημαίνει ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος Θωμάς Κωνσταντέλος αρμόδιος για την Π.Ε. Μαγνησίας. Ο κ. Κωνσταντέλος που διατηρεί γραφείο κηδειών στο Δήμο Ρήγα Φεραίου, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Πολιτεία θα πρέπει να δείξει τον απαιτούμενο σεβασμό στον κλάδο, αλλά και οι ίδιοι οι λειτουργοί να απαιτήσουν από το κράτος να προωθήσει τα ζητήματα τα οποία εκκρεμούν, όπως αυτό της τροποποίησης του Νόμου περί ιδρύσεων γραφείων κηδειών.

Από την Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος προγραμματίζεται το 2ο Πανελλήνιο Σεμινάριο με θέμα «Χειρισμός της θλίψης». Πόσο σημαντικό κρίνετε την ψυχολογική υποστήριξη στο λειτούργημα σας?
Θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνονται τέτοια σεμινάρια επιμόρφωσης και κατάρτισης των λειτουργών, καθώς καθημερινά καλούμαστε να διαχειριστούμε την θλίψη διαφόρων συνανθρώπων μας που έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους. Πάντα με σεβασμό αλλά και με ανθρωπιά θα πρέπει να ξέρουμε πώς να συμπεριφερθούμε, κι όσα χρόνια κι αν έχει κάποιος σε αυτό το λειτούργημα, είναι πολύ θετικό να έχει τη δυνατότητα να επιμορφώνεται και να μαθαίνει νέα πράγματα.

Ποια είναι η θέση σας για το θέμα της καύσης; Θα πρέπει να δημιουργηθούν αποτεφρωτήρια στην Ελλάδα;
Είναι δικαίωμα του καθενός να επιλέξει αν θα ενταφιαστεί ή αν θα αποτεφρωθεί. Δεν μπορεί όλες οι χώρες της Ευρώπης να έχουν αποτεφρωτήρια και η Ελλάδα να μένει πίσω και σε αυτό. Ανεξάρτητα με την προσωπική μου άποψη, οφείλουμε και εμείς ως λειτουργοί αλλά και η Πολιτεία να σεβαστούμε την επιθυμία εκείνων που προτιμούν την αποτέφρωση. Η Πολιτεία χάνει αρκετά χρήματα από τη μη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στη χώρα μας, καθώς όλοι αυτοί από τη χώρα μας που επιλέγουν την αποτέφρωση καταφεύγουν σε χώρες του εξωτερικού.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας;
Από τη μία η αδιαφορία της Πολιτείας από την άλλη οι κακοί συνάδελφοι κι η αντισυναδελφικότητα, συνθέτουν ένα πολύ δύσκολο τοπίο για τον κλάδο μας και το λειτούργημα που επιτελούμε. Η Πολιτεία θα πρέπει να ενδιαφερθεί και να μας ακούσει. Να δείξει σεβασμό στον κλάδο μας. Οι κακοί συνάδελφοι από την άλλη πλευρά θα πρέπει να απομονωθούν και σε αυτό θα πρέπει να συμβάλουμε όλοι μαζί. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν είμαστε ενωμένοι και δεν «τρωγόμαστε μεταξύ μας». Σε ένα δύσκολο λειτούργημα όπως το δικό μας το οποίο βάλλεται, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι η διχόνοια μεταξύ μας.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί Δήμοι είναι αυτό της έλλειψης ψυκτικών θαλάμων. Ποια είναι η κατάσταση στη περιοχή σας;
Το πρόβλημα έλλειψης ψυκτικών θαλάμων, είναι ένα θέμα που το αντιμετωπίζουν όλες οι περιοχές της Ελλάδας, άλλες σε μικρότερο κι άλλες σε μεγαλύτερο βαθμό. Στο Δήμο Ρήγα Φεραίου εξυπηρετούμαστε από τις θέσεις που υπάρχουν στο Νοσοκομείο Βόλου, καθώς το κοιμητήριο στην περιοχή δεν έχει ψυκτικούς θαλάμους. Εδώ να σημειωθεί ότι το κοιμητήριο δεν είναι δημοτικό, ανήκει στην Εκκλησία. Όπως καταλαβαίνετε υπάρχει πρόβλημα στο οποίο μόνο η Πολιτεία μπορεί να δώσει λύση, δίνοντας τη δυνατότητα και τα γραφεία τελετών να διαθέτουν ψυκτικούς θαλάμους, πάντα υπό προϋποθέσεις και στο πλαίσιο εντατικών ελέγχων. Έχω ήδη ζητήσει συνάντηση με το Δήμο Ρ.Φεραίου όπου και θα συζητήσω την προοπτική δημιουργίας ενός δημοτικού ψυκτικού θαλάμου, στο Βελεστίνο ή σε κάποιο γειτονικό διαμέρισμα. Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας ότι είναι ένα πρόβλημα που θα απασχολήσει στο μέλλον πολλούς δημότες γιατί άπτεται τόσο της υγειονομικής πλευράς όσο και της οικονομικής, διότι η φύλαξη σε ιδιωτικούς θαλάμους είναι ένα επιπλέον κόστος.

Πως πιστεύετε ότι μπορούν να παταχθούν τα παράνομα γραφεία τελετών που υπάρχουν πανελλαδικά;
Χρειάζεται συνεργασία κράτους, λειτουργών γραφείων κηδειών και πολιτών. Το κράτος πρέπει να θεσπίσει νόμους και προϋποθέσεις αυστηρές, καθώς κι ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα διασφαλίζουν την ορθή λειτουργία των γραφείων κηδειών. Με τη σειρά μας κι εμείς ως λειτουργοί θα πρέπει να συσπειρωθούν κι ενωμένοι να απομονώσουμε αυτούς που θέλουν να πλήξουν το κύρος του λειτουργήματός μας. Ωστόσο για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει σε όλη αυτή την προσπάθεια να συμβάλουν και οι ίδιοι οι πολίτες και να απομονώσουν αυτούς που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον πόνο τους, «πασάροντάς τους» διάφορες προσφορές.

Γιατί η πολιτεία θεωρείτε ότι έχει αφήσει «στην τύχη» του τον κλάδο σας τόσα χρόνια, όταν μάλιστα ο σχετικός νόμος έχε να τροποποιηθεί εδώ και δεκαετίες;
Τον «άφησε στην τύχη του» γιατί το επιτρέψαμε κι εμείς να γίνει αυτό. Φέρουμε ευθύνη και εμείς αλλά και η Πολιτεία σε αυτό το θέμα. Ο σχετικός Νόμος όπως αναφέρετε κι εσείς έχει να τροποποιηθεί δεκαετίες. Περάσανε Ομοσπονδίες, Σωματεία και διάφορα όργανα, ωστόσο αποτέλεσμα δεν είδαμε. Τώρα γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια και από τον Πρόεδρο της Ένωσης κ. Νίκο Αγγελέτο, τον Γεν. Γραμματέα κ. Μιχάλη Παναγιώτου και τα μέλη του Δ.Σ. κι ευελπιστούμε να βρούμε ευήκοα ώτα από πλευράς της Πολιτείας.

Ποιοι θεωρείτε ότι θα έπρεπε να είναι οι στόχοι της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών;
Το νομοσχέδιο που κατοχυρώνει το επάγγελμα μας, η τροποποίηση του Νόμου περί ιδρύσεων γραφείων κηδειών θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι στις πρώτες προτεραιότητες της Ένωσης Λειτουργών. Ωστόσο δε φτάνει μόνο αυτό. Η Ένωση θα πρέπει να κινηθεί και να πιέσει τα αρμόδια Υπουργεία προς την κατεύθυνση ίδρυσης σχολών κατάρτισης κι εκπαίδευσης για όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με αυτό το λειτούργημα.

Μπορούν οι νέοι άνθρωποι να εμφυσήσουν νέες ιδέες και πρακτικές στο λειτούργημα αυτό;
Οι νέοι άνθρωπο έχουν την δυνατότητα να φέρουν φρέσκιες ιδέες και πρακτικές στο λειτούργημα αυτό. Πρακτικές τις οποίες έχει ανάγκη ο κλάδος μας. Βέβαια αυτές οι ιδέες θα πρέπει να διέπονται από σεβασμό πάντα σε αυτό που επιτελούμε.
Εύχομαι η Ανάσταση του Κυρίου να γεμίσει τις καρδιές όλων μας με αισιοδοξία κι αγάπη.
Εύχομαι σε όλους Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!
Στοιχεία Επικοινωνίας- ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΟΣ ΘΩΜΑΣ
Διεύθυνση -ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΕΡΩΝ –ΙΩΛΚΟΥ 285 ΒΟΛΟΣ
Τηλέφωνο 2425022020-2421041000
Κινητό 6936215121 – 6978655306
Email [email protected]

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221