12:19
29/12/2015
Συνέντευξη Κωνσταντίνος Καρυπίδης

Κωνσταντίνος Καρυπίδης «Το κράτος κύριος υπεύθυνος για τα παράνομα γραφεία τελετών»

«Η βαρύτητα του λειτουργήματος μας δεν αναγνωρίζεται επαρκώς από το κράτος», επισημαίνει ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος Κωνσταντίνος Καρυπίδης, υπεύθυνος για την Ανατολική Μακεδονία που διατηρεί Γραφείο Κηδειών στην Αλιστράτη Σερρών.
Ο κ. Καρυπίδης, αναφέρεται στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ψυκτικών θαλάμων στο Νομό Σερρών, ενώ επισημαίνει ότι το κράτος, πρέπει να σταματήσει να παρέχει άδειες για γραφεία τελετών σε οποιονδήποτε για να παταχθούν οι παράνομοι.

Από την Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος προγραμματίζεται το 2ο Πανελλήνιο Σεμινάριο με θέμα «Χειρισμός της θλίψης». Πόσο σημαντικό κρίνετε την ψυχολογική υποστήριξη στο λειτούργημα σας?
Θεωρώ σημαντική την ψυχολογική υποστήριξη στο λειτούργημα μας και επίσης σημαντικό το σεμινάριο που προγραμματίζεται από την Ένωσή μας, διότι εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε άμεση σχέση και με τον χειρισμό της θλίψης. Τα συναισθήματα των συγγενών μετά από ένα δυσάρεστο γεγονός καθρεπτίζονται πρώτα σε εμάς τους ίδιους , καθώς είμαστε οι πρώτοι με τους οποίους έρχονται σε επαφή. Είναι αναμενόμενο ότι πρέπει να παρέχουμε κάποια ψυχολογική υποστήριξη και κατ’ επέκταση να γνωρίζουμε επαρκώς πώς να ανταποκριθούμε.

Ποια είναι η θέση σας για το θέμα της καύσης; Θα πρέπει να δημιουργηθούν αποτεφρωτήρια στην Ελλάδα;
Η καύση των νεκρών είναι ένα ιδιαίτερο θέμα στην Ελλάδα, καθώς οι περισσότεροι είναι κατά, διότι δεν είναι συνηθισμένο στην θρησκεία μας. Ωστόσο, προτιμάται από κάποιους, οι οποίοι όμως δεν το δηλώνουν, γιατί γνωρίζουν ότι δεν είναι εφικτό στη χώρα μας. Θα ήταν φρόνιμο λοιπόν, να δημιουργηθούν αποτεφρωτήρια στην Ελλάδα για να μπορούμε να καλύψουμε και αυτή την επιλογή των συγγενών των αποθανόντων. Η καύση, δηλαδή, είναι καθαρά επιλογή των συγγενών.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στον κλάδο μας είναι η ύπαρξη παράνομων γραφείων τελετών που δεν φέρουν τις ανάλογες άδειες και δεν πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις. Έτσι κάνουν ζημιά στα νόμιμα γραφεία, γιατί ρίχνουν πολύ τις τιμές και δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί Δήμοι είναι αυτό της έλλειψης ψυκτικών θαλάμων. Ποια είναι η κατάσταση στη περιοχή σας;
Στην περιοχή μου, στον Νομό Σερρών δεν υπάρχουν ιδιωτικοί ψυκτικοί θάλαμοι παρά μόνο στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών. Εκεί συγκεκριμένα υπάρχουν μόλις έξι θέσεις, που προφανώς δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες τόσο του Νοσοκομείου, όσο και ολόκληρου του Νομού Σερρών. Ο Νομός Σερρών είναι αρκετά μεγάλος και διαθέτει πολλά χωριά. Η ανάγκη για ύπαρξη ψυκτικών θαλάμων είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε αυτή την περιοχή, όπου αντιμετωπίζουμε μείζον πρόβλημα.

Πως πιστεύετε ότι μπορούν να παταχθούν τα παράνομα γραφεία τελετών που υπάρχουν πανελλαδικά;
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας και κύριος υπεύθυνος είναι το κράτος. Το κράτος, πρέπει να σταματήσει να παρέχει άδειες για γραφεία τελετών σε οποιονδήποτε , που κάνει έναρξη στην αρμόδια εφορία και παίρνει μία άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πρέπει να θεσπιστεί νόμος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Επίσης, θα πρέπει να γίνονται πιο αυστηροί και τακτικοί έλεγχοι σε όλα τα υπάρχοντα γραφεία της Ελλάδος. Μόλις βρεθεί παράνομη επιχείρηση να αφαιρείται η άδεια και να υπάρχει χρηματικό πρόστιμο.

Γιατί η πολιτεία θεωρείται ότι έχει αφήσει «στην τύχη» του τον κλάδο σας τόσα χρόνια, όταν μάλιστα ο σχετικός νόμος έχε να τροποποιηθεί εδώ και δεκαετίες;
Η πολιτεία αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα και ελλείψεις σε όλους τους κλάδους. Ο δικός μας κλάδος δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς φαίνεται να μην υπάρχει βελτίωση τα τελευταία χρόνια. Η Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος, πασχίζει να τα αντιμετωπίσει όλα αυτά, που δεν αναλαμβάνει να επιλύσει η Πολιτεία. Η βαρύτητα του λειτουργήματός μας, δεν αναγνωρίζεται επαρκώς από το κράτος, πράγμα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο και για το δικό μας επάγγελμα.

Ποιοι θεωρείτε ότι θα έπρεπε να είναι οι στόχοι της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών;
Κύριος στόχος θα έπρεπε να είναι η πάταξη των παράνομων γραφείων τελετών και η προώθηση των αιτημάτων μας προς την πολιτεία. Πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο που κατοχυρώνει το επάγγελμα μας και μας παρέχει κάποια προνόμια . Αν επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, θα αυξηθεί το κύρος του επαγγέλματος και θα υπάρχει καλύτερη λειτουργία.

Μπορούν οι νέοι άνθρωποι να εμφυσήσουν νέες ιδέες και πρακτικές στο λειτούργημα αυτό;
Οι νέοι άνθρωποι μπορούν να εμφυσήσουν νέες ιδέες και πρακτικές που μπορούν να βελτιώσουν το λειτούργημά μας, με όρεξη για δουλειά και διεκδίκηση περισσότερων προνομίων. Η κατάλληλη εκπαίδευση τους, μέσα από τα σεμινάρια που παρέχει η Ένωση, είναι απαραίτητο εφόδιο για να μπορούν να υλοποιηθούν οι ιδέες τους.

 

Στοιχεία επικοινωνίας
ΑΛΙΣΤΡΑΤΗ ΣΕΡΡΩΝ Τ.Κ 62045
ΚΙΝ.6973054469
ΣΤΑΘ.2324111191
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ www.4ty.gr/merchant/48153/el/ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ-ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΑΛΙΣΤΡΑΤΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ
FACEBOOK https://www.facebook.com/konkarypidis
Email [email protected]

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221