14:33
18/02/2016
Συνέντευξη Κωνσταντίνος Ρωμέλιος «Η πολιτεία μας θεωρούσε πάντα ένα ευτελές επάγγελμα και δεν μας έδωσε ποτέ σημασία»

«Η πολιτεία μας θεωρούσε πάντα ένα ευτελές επάγγελμα και δεν μας έδωσε ποτέ σημασία». Με αυτή τη φράση, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος – αρμόδιος για τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική Κωνσταντίνος Ρωμέλιος, μεταφέρει τις δικές του σκέψεις κι απόψεις, για σειρά ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο κι όχι μόνο.

Διατηρεί έναν από τους μεγαλύτερους οίκους τελετών στη Θεσσαλονίκη με την επωνυμία «Κωνσταντίνος Βλάχος», το όνομα του παππού του. Χαρακτηρίζει το Α και το Ω την ψυχολογική υποστήριξη, προσθέτοντας ότι από τη στιγμή που έχει ψηφιστεί με Νόμο η ανεξιθρησκία, θα πρέπει να δημιουργηθούν αποτεφρωτήρια. Επιπλέον τονίζει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου είναι η παραπληροφόρηση που υπάρχει στον κόσμο σχετικά με το λειτούργημα αυτό, ενώ αναφέρεται στην πάταξη των παράνομων γραφείων τελετών, αλλά και στη συμβολή των νέων ανθρώπων στον κλάδο αυτό.

Από την Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος προγραμματίζεται το 2ο Πανελλήνιο Σεμινάριο με θέμα «Χειρισμός της θλίψης». Πόσο σημαντικό κρίνετε την ψυχολογική υποστήριξη στο λειτούργημά σας?

Καταρχάς η ψυχολογική υποστήριξη στο επάγγελμα μας κρίνω ότι είναι το Α και το Ω, αν δεν μπορείς να διαχειριστείς την θλίψη του συνανθρώπου σου και κατ επέκταση του πελάτη σου, τότε συγνώμη αλλά είσαι σε λάθος επάγγελμα. Η γνώμη μου είναι ότι σαν κλάδος χρειαζόμαστε συνεχώς επιμόρφωση επιπλέον σε αυτό το κομμάτι, όχι γιατί αλλάζει κάτι κάθε φορά, αλλά σαν υπενθύμιση στους ίδιους μας τους εαυτούς γι αυτό που «λειτουργούμε».

Ποια είναι η θέση σας για το θέμα της καύσης? Θα πρέπει να δημιουργηθούν αποτεφρωτήρια στην Ελλάδα?

Έπρεπε ήδη εδώ και πολλά χρόνια να υπάρχουν υποδομές για κάτι τέτοιο που δεν έγινε ποτέ,  κυρίως λόγω της πολιτείας και άλλων παραγόντων. Εφόσον ζούμε σε ένα δημοκρατικό κράτος, που έχει ψηφιστεί με νόμο η ανεξιθρησκία, πρέπει να δίνεται το δικαίωμα της καύσης η της ταφής σε όλους. Το ότι δηλαδή με τη γραφειοκρατία που υπάρχει στην Ελλάδα, ποτέ δεν κατάφεραν να προχωρήσουν τα πράγματα όπως πρέπει και καταλήξαμε πλέον εμείς οι Έλληνες που μας αποκαλούν η «κοιτίδα» του πολιτισμού να είμαστε ακόμα πίσω σε απόψεις, σε σύγκριση με άλλους λαούς. Τώρα τα αποτεφρωτήρια πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα, διότι και η ζήτηση έχει ανέβει και όπως επίσης και τα δρομολόγια για το αποτεφρωτήριο είναι μακρινά με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος της καύσης, κάτι που σε αυτή την εποχή που ζούμε δεν συμφέρει κανέναν.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας?

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας είναι η παραπληροφόρηση που υπάρχει στον κόσμο σχετικά με το τι κάνουμε. Αυτό έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες από τους προκατόχους μας. Κοινώς, επειδή το επάγγελμα μας δεν έχει ποτέ σωστές υποδομές και σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε η πολιτεία στο ότι ποτέ δεν ασχολήθηκε διεξοδικά με το δικό μας αντικείμενο, καταλήξαμε ο καθένας να μαθαίνει την διαδικασία όπως θέλει και να μεταφέρει στον κόσμο τα δικά του πιστεύω, είτε αυτά ήταν σωστά είτε λάθος. Πρέπει να καταλάβουμε ότι, όλοι ζούμε στο ίδιο κράτος, έχουμε τους ίδιους νόμους και κατά 80% και παραπάνω την ίδια θρησκεία. Πρέπει να σεβόμαστε τα ήθη και τα έθιμα του κάθε τόπου, αλλά παντού η διαδικασία είναι η ίδια και όχι όπως έχει μάθει να την κάνει ο καθένας και δεν είναι δυνατόν όλος ο κλάδος να κολλάει τη ρετσινιά της αμάθειας από τον έναν άνθρωπο που δεν ξέρει.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί Δήμοι είναι αυτό της έλλειψης ψυκτικών θαλάμων. Ποια είναι η κατάσταση στην περιοχή σας?

Η κατάσταση της Θεσσαλονίκης είναι σε σημείο εντελώς οριακό. Υπάρχουν πολλοί λίγοι θάλαμοι να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του πληθυσμού, όπως έχει διαμορφωθεί και τις περισσότερες φορές λόγω της μη συντήρησης των ήδη υπαρχόντων δεν λειτουργούν κιόλας με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν το έργο μας ακόμα περισσότερο.

Πως πιστεύετε ότι μπορούν να παταχθούν τα παράνομα γραφεία τελετών που υπάρχουν πανελλαδικά?

Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα άξιζε να μιλάω ώρες. Πολλά είναι τα πράγματα που σκέφτομαι και άλλα τόσα που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Με ένα νομοσχέδιο λοιπόν, το οποίο θα βάζει την ένωση σε θεσμικό πλέον ρόλο και όχι όπως τώρα σε επίπεδο συλλογικό, έναν ρόλο ελεγκτικό, καθώς μόνο εμείς που εργαζόμαστε σε αυτή τη δουλεία ξέρουμε και που πονάει. Μιας κεντρικής ελεγκτικής επιτροπής η οποία θα αποτελείται από το εκάστοτε αρμόδιο της περιοχής, όργανο της ένωσης και από τοπικούς παράγοντες της πολιτείας όπως υγειονομικό, δημοτικούς υπαλλήλους, ιατροδικαστές κ.α, που κοινό στόχο θα έχουνε τον έλεγχο των επιχειρήσεων αυτών όπως σε πολλά άλλα επαγγέλματα με διαφορετική σύσταση όπως δηλαδή χρειάζεται ο κάθε κλάδος. Τότε και μόνο τότε όχι απλά θα σταματήσουν να υπάρχουν οι παράνομοι αλλά θα σταματήσουν να ανοίγουν και οι όποιοι καινούργιοι.

Γιατί η Πολιτεία θεωρείτε ότι έχει αφήσει «στην τύχη του» τον κλάδο σας τόσα χρόνια, όταν μάλιστα ο σχετικός Νόμος έχει να τροποποιηθεί εδώ και δεκαετίες?

Πολύ απλά όπως είπα και παραπάνω η πολιτεία μας θεωρούσε πάντα ένα ευτελές επάγγελμα και δεν μας έδωσε ποτέ σημασία. Αυτό που λέγανε όσες πόρτες στο παρελθόν είχαμε χτυπήσει ήταν, «μακριά από μας», λες και εμείς θα πηγαίναμε σε αυτούς, όχι εκείνοι σε εμάς. Δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν ένα τόσο δυνατό συνδικαλιστικό όργανο με μέλη από όλη την Ελλάδα για να ακουστεί η φωνή μας και χωρίς αυτό δεν είχαμε καμία πιθανότητα διεξόδου στα πολλά ζητήματα μας. Ήμασταν διασπασμένοι ο καθένας στο δικό του σωματείο με τα δικά του προβλήματα και ποτέ δεν κοιτάξαμε αυτά να γίνουν κοινά. Αυτό με την πάροδο του χρόνου άλλαξε. Ενωθήκαμε, καταφέραμε το ακατόρθωτο, όλη η Ελλάδα, άνθρωποι που βλέπουν μπροστά, φτιάξαμε μια ένωση, η οποία έχει ως απώτερο σκοπό την προάσπιση του επαγγέλματος μας από τον οποιοδήποτε κίνδυνο. Προσπαθούμε να καταφέρουμε όσα δεν καταφέραμε όλο αυτό το χαμένο χρονικό διάστημα. να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο και να πάμε μπροστά.

Ποιοι θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι οι στόχοι της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών?

Οι στόχοι της ένωσης είναι σαφείς, κατά πρώτον η δημιουργία σχολών ΣΕΚ Σχολές Επαγγελμάτων Κηδείας οι οποίες θα λειτουργήσουν σε όλη την Ελλάδα και θα έχουν ως σκοπό τη σωστή μόρφωση του όλου συνόλου παραγόντων του κλάδου, καθώς ο κλάδος μας, δεν αποτελείται μόνο από λειτουργούς κηδειών αλλά και από πολλούς άλλους οι οποίοι ο κόσμος έχει άγνοια. Κατά δεύτερον την δημιουργία προϋποθέσεων ίδρυσης και σωστής λειτουργίας των νέων και ήδη υπαρχόντων γραφείων τελετών. Αυτοί είναι οι πρωτεύοντες μας στόχοι μπορεί να είναι σύνθετοι άλλα είμαστε σε θέση να προσπαθήσουμε και στο τέλος να τους καταφέρουμε.

Μπορούν οι νέοι άνθρωποι να εμφυσήσουν νέες ιδέες και πρακτικές στο λειτούργημα αυτό?

Οι νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που θα κάνουν την διαφορά, ότι ατέλειες που άφησε η προηγούμενη γενιά θα προσπαθήσουμε να τις διορθώσουμε. Οι περισσότεροι που συνδικαλιζόμαστε είμαστε νέοι άνθρωποι με μεράκι και ζήλο γι αυτό που κάνουμε. Κάποιοι θα μας μισήσουν κάποιοι θα μας χλευάσουν αλλά και κάποιοι στο τέλος θα πουν μπράβο σας ρε παιδιά τα καταφέρατε, αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι μας δίνουν κίνητρο να προσπαθήσουμε και την επόμενη μέρα.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κεντρικό Γραφείο: Ανατολικής Θράκης 76, Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκη, 2310919530

Υποκατάστημα: Μαρασλή 78 και Πλαταιών Χαριλάου 

Το site του Γραφείου Τελετών «Κωνσταντίνος Βλάχος»: www.teleton-grafeio.gr

Η σελίδα στο Facebook  https://www.facebook.com/KONSTANTINOS.VLAHOS.1970/?fref=ts

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221