11:19
15/12/2015
Συνέντευξη Νέστωρας Νικολόπουλος

Νέστωρας Νικολόπουλος «Το κράτος μας έχει αφήσει στο έλεος του Θεού»

Την ανάγκη το κράτος να κατοχυρώσει το επάγγελμα του λειτουργού Γραφείων Κηδειών, επισημαίνει ο Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος, Νέστωρας Νικολόπουλος. Ο κ. Νικολόπουλος διατηρεί μαζί με τον πατέρα του Αθανάσιο ένα από τα πιο παλιά γραφεία τελετών στο Νομό Θεσσαλονίκης με την επωνυμία «Οίκος Τελετών Αθανασίου και Νέστωρα Νικολόπουλου».

Ο Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου, θεωρεί ότι ένας τρόπος για την πάταξη των παράνομων γραφείων τελετών, είναι οι ίδιοι οι λειτουργοί να πάψουν να τους εξυπηρετούν, ενώ αποδίδει ευθύνες εκτός της Πολιτείας και στους ίδιους για την κατάσταση στον κλάδο.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου?

Δυστυχώς ο κλάδος μας έχει πάρα πολλά προβλήματα, αλλά ένα από όλα αυτά, είναι ότι, το ίδιο το κράτος μας έχει αφήσει στο έλεος του Θεού. Δε μας έχει κατοχυρώσει το επάγγελμα, με αποτέλεσμα ο κάθε άσχετος να ανοίγει γραφείο τελετών, με μία άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος και μία έναρξη στην εφορία, δίχως να του επιβάλλει το κράτος, να αγοράσει έστω μια νεκροφόρα και χωρίς καμία σχετική εμπειρία. Επίσης υπάρχουν και περιπτώσεις που κάποιοι παρακάμπτουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση κι αρκούνται μόνο με μία έναρξη από την εφορία, χωρίς κανέναν έλεγχο από πουθενά. Αποτέλεσμα, το μόνο που επιτυγχάνεται, είναι να υποβαθμίζεται ο κλάδος μας και να γίνεται ζημιά στους ίδιους τους συναδέλφους.

Πως πιστεύετε ότι μπορούν να παταχθούν τα παράνομα γραφεία τελετών που υπάρχουν πανελλαδικά?

Ένας τρόπος για να παταχθούν τα παράνομα γραφεία τελετών είναι η καταγραφή αυτών όπου η Ένωση μετά από έρευνα διαπίστωσε ότι το 30% των γραφείων αυτών σε πανελλαδικό επίπεδο είναι παράνομα.

Επίσης θα σταματήσουν οι ίδιοι οι συνάδελφοι και οι προμηθευτές να σταματήσουν να τους εξυπηρετούν, έτσι ώστε να μην μπορούν να οργανώσουν μια τελετή. Αυτό που παρατηρείται είναι, οι περισσότεροι παράνομοι να απευθύνονται σε συναδέλφους, ώστε να τους προσφέρουν υπηρεσίες και εξοπλισμό, ή να τους παραχωρήσουν την νεκροφόρα μέσω ενοικίασης, κάτι το οποίο απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία.

Γιατί η Πολιτεία θεωρείτε ότι έχει αφήσει «στην τύχη του» τον κλάδο σας τόσα χρόνια, όταν μάλιστα ο σχετικός Νόμος έχει να τροποποιηθεί εδώ και δεκαετίες?

Η πολιτεία έχει αφήσει στην τύχη του τον κλάδο μας, διότι πιστεύω πως έχουμε κι εμείς οι ιδιοκτήτες γραφείων τελετών, ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Ποτέ στα τόσα χρόνια, δεν έγινε μια ουσιαστική προσπάθεια από μεριάς μας, για να αλλάξουμε  όλη αυτή την άθλια κατάσταση. Δεν διαμαρτυρηθήκαμε ποτέ και για τίποτα. Εμείς οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες έπρεπε να απαιτήσουμε από το κράτος να νομοθετήσει ανάλογα για τον κλάδο μας, διότι κανένας αν δεν ζήσει τα προβλήματα του που βιώνουμε εμείς, δε θα καταλάβει πραγματικά. Συνεπώς οι εκάστοτε πολιτικοί είναι άσχετοι με τον κλάδο αυτό και δεν έχουν την παραμικρή ιδέα, τι προβλήματα έχουμε, οπότε δεν ασχολείται κανένας μαζί μας.

Ποιοι θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι οι στόχοι της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών?

Πιστεύω πως ένας και μοναδικός στόχος αυτή την περίοδο, είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου και η κατοχύρωση του επαγγέλματος με όσο περισσότερα προνόμια γίνεται για τον κλάδο μας τα οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα προβλήματά μας. Με την δημιουργία της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος, επιδιώκουμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να φτάσει η φωνή μας στα αρμόδια Υπουργεία για να πετύχουμε στους στόχους μας.

Μπορούν οι νέοι άνθρωποι να εμφυσήσουν νέες ιδέες και πρακτικές στο λειτούργημα αυτό?

Φυσικά και οι νέοι άνθρωποι μπορούν να εμφυσήσουν νέες ιδέες και πρακτικές στο λειτούργημα αυτό. Αρκεί, να έχουν και τις σχετικές γνώσεις και την κατάλληλη εμπειρία, έτσι ώστε να μπορέσουν μέσα από αυτό, να δώσουν σύγχρονες ιδέες και μέλλον στον κλάδο.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Αμπελώνων 16 – Ξηροκρήνη – Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνα Επικοινωνία 2310 720403

28ης Οκτωβρίου 16 – Ν. Μηχανιώνα – Θεσσαλονίκης

Τηλέφωνα Επικοινωνίας 23920 36400 και 23920 33050

Κιν.Αθανασίου 6932522952

Κιν.Νέστωρα 6985020993

Ιστοσελίδα: www.teletes-nikolopoulos.com

Email: [email protected]

Facebook: https://www.facebook.com/nestoras.nikolopoulos.1

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221