12:10
13/07/2016
Συνέντευξη Ντορίνα Τσέτσο «Δεν υπάρχει επαγγελματισμός λόγω έλλειψης παιδείας»

Το γεγονός ότι η Ένωση θα πρέπει να ενώσει όλους τους επαγγελματίες, αλλά και το γεγονός ότι στον κλάδο δεν υπάρχει επαγγελματισμός λόγω έλλειψης παιδείας, επισημαίνει η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος Ντορίνα Τσέτσο, υπεύθυνη για τους Νομούς Ημαθίας και Πέλλης. Η κ. Τσέτσο τονίζει ότι θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι για την πάταξη των παράνομων γραφείων κηδειών, σημειώνοντας ότι οι νέοι έχουν πολλά να προσφέρουν σε αυτόν τον κλάδο.

Ποιοι θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι οι στόχοι της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών?
Θεωρώ ότι θα πρέπει να στοχεύει σε αυτό που υποδηλώνει κι ο τίτλος της. Είναι Ένωση Λειτουργών, θα πρέπει να ενώσει όλους τους επαγγελματίες σε έναν κοινό στόχο. Να είναι όλοι ενημερωμένοι, να παρέχεται συνεχής επιμόρφωση πάνω σε αυτό το ιδιαίτερο λειτούργημα, το οποίο έχει να κάνει μεταξύ άλλων και με «ιατρικά» θέματα, με τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνουμε, καθώς δεν πρόκειται για ένα απλό επάγγελμα.

Ποια είναι η θέση σας για το θέμα της καύσης? Θα πρέπει να δημιουργηθούν αποτεφρωτήρια στην Ελλάδα?
Είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς ναι μεν παρατηρείται κορεσμός στα κοιμητήρια, ωστόσο από την άλλη, η θρησκεία δεν το επιτρέπει. Βέβαια υπάρχει ζήτηση στην Ελλάδα κι αυτό θα πρέπει να το εξετάσει η Πολιτεία.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας?
Δεν υπάρχει επαγγελματισμός, λόγω έλλειψης παιδείας. Δεν μπορεί όλοι να είμαστε ανταγωνιστές. Είμαστε άνθρωποι πάνω απ’ όλα. Θα έπρεπε να υπάρχει συνεργασία και υγιής ανταγωνισμός κι όχι αυτή η κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο μας.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί Δήμοι είναι αυτό της έλλειψης ψυκτικών θαλάμων. Ποια είναι η κατάσταση στην περιοχή σας?
Όπως σε αρκετές περιοχές, έτσι και στη Βέροια, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης ψυκτικών θαλάμων. Άπειρες φορές, έχουμε ενημερώσει τους αρμόδιους κι έχουμε κάνει γνωστό το ζήτημα, χωρίς ωστόσο καμία ανταπόκριση. Το Νοσοκομείο στη Βέροια, διαθέτει μόλις τέσσερις ψυκτικούς θαλάμους, εκ των οποίων ο ένας είναι μονίμως «κατειλημμένος» με υλικά, ως εκ τούτου, μένουν τρεις θάλαμοι, να εξυπηρετήσουν μια ολόκληρη περιοχή. Σε αυτό, έχουν ευθύνη και οι Δήμοι που δεν κάνουν τίποτα, καθώς ούτε στα κοιμητήρια υπάρχουν ψυκτικοί θάλαμοι, αναγκάζοντας τους λειτουργούς να διαθέτουν φορητούς ψυκτικούς θαλάμους για να εξυπηρετήσουν τους δημότες. Ειδικά το καλοκαίρι και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, αντιλαμβάνονται όλοι, πόσο έντονο είναι το πρόβλημα. Είναι εγκληματικό να αφήνεις μία σωρό εκτεθειμένη σε τέτοιες θερμοκρασίες. Γι αυτό έχουμε ζητήσει από την Πολιτεία να εξετάσει με πολύ σοβαρότητα, να δοθεί η δυνατότητα και στα γραφεία κηδειών, κάτω από προϋποθέσεις, να διαθέτουν ψυκτικούς θαλάμους.
Πως πιστεύετε ότι μπορούν να παταχθούν τα παράνομα γραφεία τελετών που υπάρχουν πανελλαδικά?
Τα παράνομα γραφεία αποτελούν μάστιγα στον κλάδο μας, που «τρέφονται» σε βάρος όλων εμάς που λειτουργούμε νόμιμα. Με οργάνωση και τακτικούς ελέγχους μπορούν να παταχθούν, αλλά χρειάζεται κι οργάνωση του Κράτους.

Γιατί η Πολιτεία θεωρείτε ότι έχει αφήσει «στην τύχη του» τον κλάδο σας τόσα χρόνια, όταν μάλιστα ο σχετικός Νόμος έχει να τροποποιηθεί εδώ και δεκαετίες?
Γιατί πολύ απλά, κανείς από την Πολιτεία, δεν ενδιαφέρθηκε για το λειτούργημα αυτό, τόσα χρόνια. Αν όμως καλούσαμε κάποιον Υπουργό, να ασχοληθεί 24 ώρες με αυτό το λειτούργημα, τότε θα έβλεπε από κοντά, τι προβλήματα αντιμετωπίζουμε και θα προχωρούσε η Πολιτεία στην τροποποίηση του σχετικού Νόμου.

Μπορούν οι νέοι άνθρωποι να εμφυσήσουν νέες ιδέες και πρακτικές στο λειτούργημα αυτό?
Σαφώς και μπορούν και θα πρέπει να ασχοληθούν. Οι «παλιοί» σκέφτονταν διαφορετικά. Δεν γνώριζαν τι να κάνουν για το λειτούργημα αυτό, ούτε είχαν την απαραίτητη εκπαίδευση που απαιτείται. ΟΙ νέοι άνθρωποι θα πρέπει να παρακολουθούμε σεμινάρια και να συμμετέχουμε σε ότι έχει να κάνει με τον κλάδο μας, αλλά και να προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις των καιρών. Ένα δείγμα αυτής της εξέλιξης, είναι και το γεγονός ότι το γραφείο κηδειών ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ στα πλαίσια καλής συνεργασίας με άλλο γραφείο κηδειών της Βέροιας, έχουμε δημιουργήσει την ιστοσελίδα kideiesveria.com για να ενημερώνεται ο κόσμος πλέον και διαδικτυακά, καθημερινά για τις κηδείες κι όχι μόνο στην περιοχή μας.

Στοιχεία Επικοινωνίας
ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ
ΤΣΕΤΣΟ ΝΤΟΡΙΝΑ
Διεύθυνση: Καβάσιλα Ημαθίας και Βέροια Κονίτσης 24 – 26
Τηλέφωνο: 23310-71414
Ιστοσελίδες: kideiesveria.com

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221