11:57
10/01/2016
Συνέντευξη Σταύρος Σαραντίδης

Σταύρος Σαραντίδης «Οι νέοι άνθρωποι μπορούν να δώσουν νέο αέρα και δυναμική»

Λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης, αρκετοί είναι οι Δήμοι πανελλαδικά που στερούνται ψυκτικών θαλάμων. Ένας τέτοιος Δήμος είναι και αυτός της Κομοτηνής, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος, Σταύρο Σαραντίδη, υπεύθυνο για τις Περιφερειακές Ενότητας Ροδόπης, Έβρου και για τη Σαμοθράκη. Ο ίδιος είναι συνιδιοκτήτης του Γραφείων Κηδειών με την επωνυμία “Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ” , το οποίο μετρά πάνω από 30 χρόνια λειτουργίας κι εμπειρίας.
Ο κ. Σαραντίδης, θεωρεί ότι για την πάταξη των παράνομων γραφείων κηδειών που λειτουργών, θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στο φορολογικό – λογιστικό κομμάτι από την πολιτεία, ενώ ένα από τα προβλήματα του κλάδου, τονίζει ότι, είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει συναδελφική αλληλεγγύη και ειλικρίνεια.

Πόσο σημαντικό κρίνετε την ψυχολογική υποστήριξη στο λειτούργημά σας?
Στο μοναδικό κομμάτι νομίζω όπου μπορούμε να βοηθήσουμε ψυχολογικά, είναι η σωστή συμπεριφορά στην αντιμετώπιση του κάθε περιστατικού με ευγένεια, συμπόνια και ειλικρίνεια. Δεν νομίζω πως κάποιος θα επιδιώξει να ζητήσει ψυχολογική υποστήριξη από ένα λειτουργό κηδειών, απλά εμείς θα πρέπει να ξέρουμε τι λέμε, πως το λέμε και να κατανοούμε τους συγγενείς.

Ποια είναι η θέση σας για το θέμα της καύσης? Θα πρέπει να δημιουργηθούν αποτεφρωτήρια στην Ελλάδα?
Σαφώς θα πρέπει να γίνουν αποτεφρωτήρια από την στιγμή που υπάρχει σχετικός νόμος, ο οποίος το επιτρέπει και εφόσον υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων οι οποίοι το έχουν σαν βασική επιλογή. Δεν είναι ωραίο να “ξενιτευτώ” για να αποτεφρωθώ.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας?
Δυο προβλήματα πιστεύω ότι είναι σημαντικά. Το πρώτο είναι ότι δεν υπάρχουν οι προδιαγραφές για το πως πρέπει να ασκείται το επάγγελμα κι αυτό έχει ως συνέπεια, ο κάθε ένας να κάνει ότι θέλει. Η νομοθεσία για την ίδρυση των Γραφείων Κηδειών δεν έχει τροποποιηθεί από το 1923. Θα πρέπει να τεθούν σωστές βάσεις, έτσι ώστε αυτό το λειτούργημα, αποκτήσει τον σεβασμό του κόσμου, όπως στο εξωτερικό. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει συναδελφική αλληλεγγύη και ειλικρίνεια.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί Δήμοι είναι αυτό της έλλειψης ψυκτικών θαλάμων. Ποια είναι η κατάσταση στην περιοχή σας?
Στον Δήμο Κομοτηνής δεν υπάρχουν ψυκτικοί θάλαμοι και όλο το βάρος πέφτει στο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Σε εισήγησή μου στον Δήμο προ ετών, στο οποίο ανέφερα την αναγκαιότητα να αποκτήσει ο Δήμος ψυκτικούς θαλάμους και να τους τοποθετήσει σε άδειες παλιές αποθήκες στο Κοιμητήριο της πόλης, η απάντηση ήταν αρνητική λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης που επικρατεί.

Πως πιστεύετε ότι μπορούν να παταχθούν τα παράνομα γραφεία τελετών που υπάρχουν πανελλαδικά?
Όλα ξεκινάνε από το φορολογικό-λογιστικό κομμάτι και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Θα πρέπει να γίνει έλεγχος από κρατικό φορέα για το πια γραφεία έχουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας γραφείου κηδειών. Δεν μπορεί να λειτουργεί γραφείο κηδειών χωρίς έστω ένα όχημα, το οποίο να είναι χαρακτηρισμένο νεκροφόρα, χωρίς άδεια ίδρυσης και ταυτόχρονα να παρανομεί στην έκδοση τιμολογίων φορτώνοντας μόνο την στήλη προς τρίτους ενώ η φορολογήσιμη πλευρά του τιμολογίου του να είναι σχεδόν άδεια. Αυτό είναι παράνομο και θα πρέπει αυτά τα φαινόμενα να εξαλειφθούν. Σε αυτά, πρέπει να εστιάσουμε και η λύση είναι σίγουρη. Να θεσπιστούν όροι και προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα, τα οποία δεν τιμούν τον κλάδο και το λειτούργημά μας.

Γιατί η Πολιτεία θεωρείτε ότι έχει αφήσει «στην τύχη του» τον κλάδο σας τόσα χρόνια, όταν μάλιστα ο σχετικός Νόμος έχει να τροποποιηθεί εδώ και δεκαετίες?
Την ιστορία και τους νομούς της Ελλάδας την έχουν γράψει τα Σωματεία οι Σύλλογοι και γενικά ο Συνδικαλισμός, αυτά τα χρόνια που πέρασαν. Ο δικός μας κλάδος ήταν σε λήθαργο, διότι κανένας δεν κοίταξε πως θα διασφαλιστεί το επάγγελμα, κανένας δεν είχε προτείνει κάτι και δυστυχώς τα χρόνια πέρασαν και όχι μόνο αυτό, ήρθαν δύσκολα χρόνια. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Πρέπει να εκσυγχρονιστούμε αρχικά για το δικό μας καλό και μετά για το επίπεδο των υπηρεσιών που θα προσφέρουμε.

Ποιοι θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι οι στόχοι της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών?
Ο στόχος είναι ένας: Το κοινό καλό όλων των Λειτουργών Κηδειών της Ελλάδος. Έχοντας αυτό τον στόχο σαν «φάρο», η Ένωση Λειτουργών μπορεί να καταφέρει πολλά, με τη συνδρομή όλων μας, τόσο του Διοικητικού Συμβουλίου, όσο και των μελών.

Μπορούν οι νέοι άνθρωποι να εμφυσήσουν νέες ιδέες και πρακτικές στο λειτούργημα αυτό?
Αυτό που μας άφησαν οι προκάτοχοι ήταν κάτι σημαντικό, αλλά εμείς οι νέοι πρέπει να δώσουμε αυτό που λείπει από ένα Γραφείο Κηδειών στην Ελλάδα. Μονό οι νέοι άνθρωποι θα δώσουν νέο αέρα και νέα δυναμική σε ένα επάγγελμα σαν το δικό μας.

Στοιχεία Επικοινωνίας
Γραφείο Τελετών “Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ”
Νικολάου Ζωίδη 20 – Κομοτηνή
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2531026511
Κιν. 6937013775 – 6934220398
Web: www.gteleton.gr
Email: [email protected] - [email protected]
Google+: https://plus.google.com/u/0/103771139625944575683/posts
Facebook: https://www.facebook.com/GrapheioTeletonOPapadopoulos
Personal Facebook: https://www.facebook.com/stavros.sarantidis.5

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221