12:40
22/06/2016
Συνέντευξη Τένια Μακρή «Ο άνθρωπος δεν είναι συμφιλιωμένος με τον θάνατο»

Το γεγονός ότι ο άνθρωπος δεν είναι συμφιλιωμένος με τον θάνατο κι ο καθένας την βιώνει με τον δικό του μοναδικό τρόπο, τονίζει σε συνέντευξή της η Οικογενειακή σύμβουλος - Σύμβουλος σχέσεων – Συγγραφέας Τένια Μακρή, η οποία θα είναι ομιλήτρια στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Προσεγγίζοντας την απώλεια» που θα πραγματοποιηθεί στα Τρίκαλα στις 25 Ιουνίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων Grand Hall Alizari, Gallery Art Hotel . Μάλιστα η κ. Μακρή αναφέρεται και στο νέο της βιβλίο με τίτλο «Απιστία - κρίση, κίνδυνος ή ευκαιρία», το οποίο θα παρουσιάσει το Σάββατο 25 Ιουνίου στα Τρίκαλα.
Διαγράφετε μια επιτυχημένη πορεία στη συμβουλευτική. Έχοντας αυτή την εμπειρία πως θα κρίνατε την συμβουλευτική στον τομέα της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου?
Είναι απολύτως απαραίτητη για τον πολύ απλό λόγο ότι, είναι το πιο δύσκολο διαχειρίσιμο συναίσθημα. Ο άνθρωπος δεν είναι συμφιλιωμένος με το θάνατο και ζει με το φόβο του θανάτου και της απώλειας. Δεν έχει βάλει πνευματικότητα και το βλέπει ως το τέλος της ζωής. Υπάρχει ανυπαρξία εξοικείωσης με την πνευματική διάστασης του θανάτου. Οι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι με τον θάνατο ο άνθρωπος ξαναγεννιέται, αλλά θεωρούν ότι, ο άνθρωπος σβήνει. Ο πόνος της απώλειας είναι μεγάλος, παρ’ ότι η θρησκεία μας υπερθεματίζει. Αποτελεί μεγάλο φόβο η απώλεια.

Πως αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι την απώλεια ενός δικού τους προσώπου?
Η απώλεια είναι προσωπικού χαρακτήρα. Είναι απόλυτα προσωπική, όπως κι η μοναδικότητά μας. Ο καθένας τη βιώνει με τον δικό του τρόπο, ανάλογα με τις εμπειρίες του, πως έχει μεγαλώσει, πως βλέπει τον θάνατο. Η απώλεια έχει τον δικό της χαρακτήρα, δεν έχει ταυτότητα με την έννοια να συμβουλέψουμε κάποιον να κάνει κάτι συγκεκριμένο. Εκείνο που ενθαρρύνουμε, είναι να εκφράσουν τον εαυτό τους, να νιώσουν την λύπη κι απώλεια, να μπούνε βαθιά στο συναίσθημα για να αντιληφθούνε τη μεγαλειότητα της ζωής.

Με αφορμή και την παρουσίαση του νέου σας βιβλίου στο πλαίσιο του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου που διοργανώνεται από την Ένωση Λειτουργών θα θέλαμε να μας πείτε δυο λόγια γι αυτό και τι σας ώθησε στη συγγραφή ενός τέτοιου βιβλίου?
Πρόκειται για το όγδοο βιβλίο κι έχει τίτλο «Απιστία - κρίση, κίνδυνος ή ευκαιρία». Είναι ένα βιβλίο που έκρινα απαραίτητο να γράψω. Ζευγάρια ερχόταν κοντά μου, «βουτηγμένα» στον πόνο και στην απογοήτευση και με το βιβλίου μου, θέλω να τους απαλλάξω από τον πόνο γιατί κι η απιστία είναι μια μεγάλη απώλεια εν ζωή. Ο άνθρωπος που έχει εξαπατήσει, προδώσει, ζει δίπλα σου και βιώνεις μια μεγάλη απογοήτευση από την απώλεια της αγάπης και της εμπιστοσύνης, που σου είχε εμπνεύσει ο άνθρωπος αυτός.
Αυτόν τον πόνο, καλούμαι να τον χειριστώ και είδα ότι τα ζευγάρια που ήρθαν κοντά μου, δεν ήθελαν να χωρίσουνε. Τη λέξη «χωρισμός» τη χρησιμοποιούσαν περισσότερο ως εκφοβισμό. Δεν ήταν διατεθειμένοι να κάνουν κάτι τέτοιο. Θέλανε βοήθεια, για το πώς θα χειριστούν αυτή την απώλεια, πως θα μπορούσαν να θεραπευτούν, από αυτή την μεγάλη πληγή. Αυτό, αποτέλεσε την έμπνευση, για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου. Έκανα συνεντεύξεις και παρακολούθησα 150 ζευγάρια στα 4 χρόνια που χρειάστηκαν για τη συγγραφή του κι αυτά που αποτυπώνονται είναι το απαύγασμα κι απόσταγμα απ‘ όλη αυτή την εμπειρία.

Βιογραφικό
Η Τένια Μακρή γεννήθηκε στο Βόλο. Αντλεί την καταγωγή της από το Πήλιο στο οποίο καταφεύγει για να δημιουργεί και να αναζωογονείται. Ζει στην Αθήνα και διατηρεί γραφείο όπου προσφέρει συμβουλευτική βοήθεια στην οικογένεια για προβλήματα σχέσεων μεταξύ των συζύγων, με τα παιδιά και με κάθε μέλος χωριστά. Έχει σπουδάσει Κοινωνική Εργασία και Εφαρμοσμένη Ψυχολογία στην Ελλάδα και στην Αμερική, και είναι κάτοχος M.Sc. στην Επαγγελματική Αποκατάσταση Ατόμων με Αναπηρία.

Είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα στον τομέα της επαγγελματικής αποκατάστασης στην αγορά εργασίας των ατόμων με αναπηρία. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη χρήση βοηθημάτων κατά των αρχιτεκτονικών εμποδίων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της καθημερινότητας από άτομα με αναπηρία και εργάστηκε σε αυτό το αντικείμενο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταξύ άλλων, υπήρξε ιδρύτρια του τμήματος επαγγελματικής αποκατάστασης στους Η/Υ στο Χατζηπατέρειο Ίδρυμα, καθώς και ιδρυτικό μέλος του Ιατρείου Αναπτυξιακής Παιδιατρικής της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Ίδρυσε τη Σχολή Γονέων στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων και καθιέρωσε τον επαγγελματικό προσανατολισμό για τους μαθητές του Λυκείου στο ίδιο σχολείο. Αυτήν τν πρωτοπορία ακολούθησαν πολλά σχολεία της χώρας.

Είναι πολύ γνωστή από την 20ετή και πλέον ιδιαίτερα επιτυχημένη τηλεοπτική πορεία της καθώς και για το πρόσφατο συγγραφικό της έργο, αφού τα βιβλία της «Αγάπη με το Ζόρι;», «Γιατί Σ’αγαπώ;», «Φτάνει μόνο η Αγάπη;» και «Αφού Αγαπιόμαστε Γιατι Δεν Τα Καταφέρνουμε;» μπήκαν αμέσως στη λίστα των best sellers.
Έχει μια κόρη η οποία είναι μάχιμη ψυχολόγος στον επαγγελματικό προσανατολισμό, στη συμβουλευτική εφήβων, στην κλινική ψυχολογική αξιολόγηση και στη σωματική ψυχοθεραπεία με τη μέθοδο της Βιοσύνθεσης

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221