14:02
28/04/2017
Συνέντευξη Φώτης Χατζηνικολάου «Να διαχωρίσουμε την διαπίστωση από την πιστοποίηση θανάτου»

Την ανάγκη να διαχωριστεί η διαπίστωση από την πιστοποίηση του θανάτου, τονίζει ο Δρ. Φώτιος Χατζηνικολάου – Ιατροδικαστής, ο οποίος θα είναι ομιλητής στο Συνέδριο της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος με θέμα "ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΛΙΨΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ" που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Χατζηνικολάου χαρακτηρίζει το επάγγελμα του ιατροδικαστή ως ένα από τα σημαντικότερα στον τομέα της υγείας κι επισημαίνει ότι είναι αρκετά σημαντικό να διοργανώνονται τέτοια σεμινάρια.

Πόσο σημαντικό κρίνετε την διοργάνωση τέτοιων συνεδρίων για έναν κλάδο που έρχεται σε επαφή με δημόσιους λειτουργούς όπως οι ιατροδικαστές?
Θεωρώ ότι είναι αρκετά σημαντικό να ενημερώνονται οι επαγγελματίες στον συγκεκριμένο χώρο από τους δημόσιους λειτουργούς. Υπάρχουν κανονισμοί βάσει νομοθεσίας για το ρόλο και το έργο που ο καθένας επιτελεί. Θα πρέπει οι ρόλοι να είναι διακριτοί και τέτοια συνέδρια δίνουν τη δυνατότητα στους άμεσα ενδιαφερόμενους, να ενημερώνονται ακόμη καλύτερα.

"Πιστοποίηση θανάτου από την όψη του ιατροδικαστή" είναι το θέμα που θα αναλύσετε στο Συνέδριο της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος με θέμα "ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΛΙΨΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ". Ποια είναι τα κεντρικά σημεία του θέματος που θα αναπτύξετε?
Πρέπει να διαχωρίσουμε την διαπίστωση, από την πιστοποίηση του θανάτου. Όσοι ασχολούνται με τον κλάδο αυτό γενικότερα με υγεία και θάνατο θα πρέπει να ξέρουν ποιος πιστοποιεί και ποιος διαπιστώνει τον θάνατο. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να ενημερωθούν γύρω από την πιστοποίηση θανάτου και για τον ρόλο του ιατροδικαστή. Η νομοθεσία προβλέπει μέσα από τα άρθρα της και διαχωρίζει τις διαφορές και το ρόλο κάποιου που διαπιστώνει και κάποιου που πιστοποιεί τον θάνατο.

Πως θα κρίνατε το επάγγελμα του ιατροδικαστή, δεδομένου ότι έχετε κληθεί να διαχειριστείτε κατά καιρούς πολύ σοβαρές υποθέσεις?
Θεωρώ ότι είναι από τα σημαντικότερα επαγγέλματα στο χώρο της υγείας. Ο ρόλος του είναι να συμβάλλει στην απονομή της δικαιοσύνης στο χώρο της υγείας . Η Ιατροδικαστική ασχολείται και με τα θέματα ιατρικής ευθύνης και δεοντολογίας, όπως τις νομικές αρχές που διέπουν την άσκηση της Ιατρικής, τις ηθικές αρχές που διέπουν την άσκηση της ιατρικής, τις σχέσεις του γιατρού προς τα «έξω» και τις σχέσεις του γιατρού με τους συναδέλφους του. Είναι ο μοναδικός κλάδος της Ιατρικής που υπηρετεί ταυτοχρόνως τη Δικαιοσύνη, τις Διωκτικές Αρχές, τις ασφαλιστικές εταιρείες, τα συμφέροντα του πολίτη ή της οικογένειάς του, το δημόσιο συμφέρον και την επιστήμη.

Βιογραφικό Σημείωμα
Ο Φώτης Χατζηνικολάου, είναι Ιατροδικαστής – Νομικός, Επίκουρος Καθηγητής Ιατροδικαστικής στο Εργαστήριο και Τοξικολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ασκεί την ιατρική πράξη από το 2000 και την ιατροδικαστική ως Ειδικός Ιατροδικαστής από το 2007 έχοντας διεκπεραιώσει ευάριθμα ιατροδικαστικά περιστατικά. Διαθέτει αρκετές επιστημονικές εργασίες στο αντικείμενο, διδακτορική διατριβή με θέμα «Ιατροδικαστική αναγνώριση και γενετική αποτύπωση».
Είναι μέλος επιστημονικών συλλόγων και εταιρειών της ειδικότητας.

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221