11:29
26/03/2016
Συνέντευξη Χρήστος Ρισβάνης «Οι κυβερνώντες στην εκάστοτε κυβέρνηση νομίζουν ότι θα ζήσουν αιώνια»

Την ανάγκη οι λειτουργοί γραφείων κηδειών να γίνουν πιο οικείοι στους πολίτες, τόνισε μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος Χρήστος Ρισβάνης υπεύθυνος των Π.Ε. Μεσσηνίας και Λακωνίας. Ο κ. Ρισβάνης αναφέρεται στα προβλήματα του κλάδου που είναι πολλά, όπως η φορολογία, η πάταξη των παράνομων γραφείων, ενώ χαρακτηρίζει αναγκαίο την ίδρυση σχολών αλλά και την ψήφιση του νομοσχεδίου για την κατοχύρωση του επαγγέλματος.
Από την Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος προγραμματίζεται το 2ο Πανελλήνιο Σεμινάριο με θέμα «Χειρισμός της θλίψης». Πόσο σημαντικό κρίνετε την ψυχολογική υποστήριξη στο λειτούργημά σας?
Θεωρώ ότι ο χειρισμός της θλίψης είναι το Α και το Ω στο δικό μας λειτούργημα. To πως θα εμφανιστείς και με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσεις τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου. Πολλοί από τους προγενέστερους εκπροσώπους του επαγγέλματος είχαν μια άλλη νοοτροπία κι είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία και του νυν Προέδρου κ. Αγγελέτου που προσπαθεί να αλλάξει την έννοια του παλιού. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι λειτούργημα. Η Ένωση έχει αλλάξει πολλά, και όσον αφορά εμένα, στην περιοχή που εκπροσωπώ προσπαθώ ενεργά να συμβάλλω σε αυτή την προσπάθεια της Ένωσης. Πολλοί έρχονται και μου λένε «έχεις αλλάξει το σύστημα της δουλειάς». Δεν υπήρχε παλιά ο σεβασμός. Αυτό πλέον έχει αλλάξει. Για να το πετύχω αυτό έχω παρακολουθήσει σεμινάρια για το πώς θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους ανθρώπους που έχουν χάσει οικείους του και απευθύνονται σε εμάς. Πιστεύω ότι η Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος με την ενεργή συμμετοχή των ιδιοκτητών γραφείων κηδειών μπορεί να προάγει τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του επαγγέλματος.

Ποια είναι η θέση σας για το θέμα της καύσης? Θα πρέπει να δημιουργηθούν αποτεφρωτήρια στην Ελλάδα?
Καταρχάς πέρα από τα προσωπικά πιστεύω μου, σέβομαι την επιθυμία του κάθε ανθρώπου να επιλέξει αν θέλει να ενταφιαστεί ή να αποτεφρωθεί. Έχω συναντήσει αρκετές περιπτώσεις που συμπολίτες μας επιθυμούν να αποτεφρωθούν και θεωρώ ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν αποτεφρωτήρια στην Ελλάδα. Μην ξεχνάμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες τιμούσαν για μέρες τους νεκρούς τους και ύστερα τους αποτέφρωναν. Ωστόσο στην Ελλάδα υπάρχει ένα σύστημα και είναι δύσκολο να αλλάξει. Μην ξεχνάμε ότι η μέθοδος της καύσης και η δημιουργία αποτεφρωτηρίων δεν εξυπηρετεί και κάποια συμφέροντα.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας?
Τα προβλήματα του κλάδου μας είναι πάρα πολλά. Θεωρώ όμως ότι πρέπει να γίνουμε πιο οικείοι στους συμπολίτες μας. Ως ένα από τα βασικά προβλήματα είναι οτι δεν παρέχεται καμία ασφάλεια στο επάγγελμά μας, τη στιγμή που καθημερινά συναναστρεφόμαστε με νεκρούς, ενώ και η φορολογία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Φορολογούμαστε με το 23%, τα αυτοκίνητά μας – νεκροφόρες χαρακτηρίζονται ως Ι.Χ. και να μην ξεχνάμε ότι είναι κι ο ανταγωνισμός των παράνομων γραφείων, αλλά κι ο χρηματισμός ορισμένων. Εμείς προσπαθούμε να επιβιώσουμε, αλλά πρέπει κι η Πολιτεία να αντιληφθεί τα προβλήματά μας και να δώσει λύσεις.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί Δήμοι είναι αυτό της έλλειψης ψυκτικών θαλάμων. Ποια είναι η κατάσταση στην περιοχή σας?
Στη Σπάρτη υπάρχουν δύο ψυκτικοί θάλαμοι, ενώ το Νοσοκομείο στην Καλαμάτα διαθέτει έξι ψυκτικούς θαλάμους. Πιστεύω ότι η Καλαμάτα έχει από τα καλύτερα νεκροτομεία στην Ελλάδα. Έχει αρκετό χώρο μέσα και για προετοιμασία νεκρού και για νεκροψία - νεκροτομή. Ωστόσο οι Δήμοι δε διαθέτουν κανέναν ψυκτικό θάλαμο. Χαρακτηριστικά ο Δήμος Μεσσήνης έχει 130 χωριά και κανένα ψυκτικό θάλαμο, το ίδιο και στο Δήμο Καλαμάτας. Ο Δήμος δε διαθέτει κανένα ψυκτικό θάλαμο. Θα πρέπει η Πολιτεία να εξετάσει πολύ σοβαρά να δοθεί η δυνατότητα και στα γραφεία τελετών να διαθέτουν ψυκτικούς θαλάμους

Πως πιστεύετε ότι μπορούν να παταχθούν τα παράνομα γραφεία τελετών που υπάρχουν πανελλαδικά?
Είναι γεγονός ότι υπάρχουν αρκετά παράνομα γραφεία τελετών που όλο και αυξάνονται. Όταν ξέρουμε όμως ότι ο άλλος δεν έχει άδεια, ο Νόμος τι κάνει? Η Πολιτεία τι κάνει? Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τηρούν τα προβλεπόμενα. Πρέπει ο Νόμος να είναι ξεκάθαρος κι αμείλικτος, προκειμένου το λειτούργημά μας να «καθαρίσει» από αυτούς που εκμεταλλεύονται καταστάσεις και κάνουν κακό όχι μόνο σε εμάς τους λειτουργούς αλλά και στους ίδιους τους πολίτες.

Γιατί η Πολιτεία θεωρείτε ότι έχει αφήσει «στην τύχη του» τον κλάδο σας τόσα χρόνια, όταν μάλιστα ο σχετικός Νόμος έχει να τροποποιηθεί εδώ και δεκαετίες?
Γιατί όλοι φοβόμαστε τον θάνατο. Οι κυβερνώντες στην εκάστοτε κυβέρνηση νομίζουν ότι θα ζήσουν αιώνια. Οι Λειτουργοί Γραφείων Κηδειών ασχολούνται με την τελευταία φροντίδα του κάθε ανθρώπου που φεύγει από τη ζωή και ο κάθε άνθρωπος πρέπει να φύγει με αξιοπρέπεια. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβει η Πολιτεία και να ενσκήψει πάνω στα θέματά μας τα οποία είναι πολλά και ταλανίζουν τον συγκεκριμένο κλάδο για χρόνια.

Ποιοι θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι οι στόχοι της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών?
Θεωρώ πολύ σημαντικό να προωθηθεί από πλευράς της Πολιτείας το νομοσχέδιο περί ιδρύσεως Γραφείων Κηδειών και να κατοχυρωθεί το λειτούργημά μας. Επιπλέον, θα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες για την ίδρυση σχολής ή κάποιου ΤΕΙ, προκειμένου όσοι θέλουν να ασχοληθούν με τον κλάδο αυτό, να λάβουν κάποια εκπαίδευση. Ακόμη να περνάνε κι από κάποια ψυχολογικά τεστ. Αυτή τη σχολή φυσικά καλό είναι να την παρακολουθήσουμε και εμείς που ήδη δραστηριοποιούμαστε σε αυτόν τον κλάδο, προκειμένου να μη μένουμε στάσιμοι.

Μπορούν οι νέοι άνθρωποι να εμφυσήσουν νέες ιδέες και πρακτικές στο λειτούργημα αυτό?
Εννοείται ότι μπορούν. Είμαι ένας νέος άνθρωπος και θεωρώ ότι άλλαξα από την πλευρά μου κάποιες προκαταλήψεις που υπάρχουν για το λειτούργημά μας. Είναι καλό για το χώρο να ασχολούνται άνθρωποι νέοι με νέες καινοτόμες ιδέες, δημιουργικότητα και όραμα. Ο κλάδος μας χρειάζεται νέους και δυνατούς ανθρώπους όπως και σε οποιοδήποτε κλάδο, πρέπει να αφήσεις χώρο στους νέους. Αυτό που πάνω από όλα χρειάζεται είναι να έχεις την ευσυνειδησία και το ψυχικό σθένος, να κοιτάς πρώτα τον άνθρωπο. Κάποτε μία κοπέλα μου είχε πει «Είναι μεγάλη υπόθεση ο άνθρωπος που θα σου θάψει τη μάνα μετά να τον αγαπάς».

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κεντρικό γραφείο: Δημ. Κούτσικα 47 Μεσσήνη Μεσσηνίας
Υποκατάστημα: Πεταλίδι Μεσσηνίας
τηλ: 27220 81696
τηλ: 6944868406
τηλ: 6972489827
e-mail: [email protected]

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221