13:39
19/07/2018
Τατουάζ με την τέφρα ενός νεκρού φίλου σου

Με τα τατουάζ να έχουν γίνει απόλυτα mainstream, το να κάνεις ένα απλό σχέδιο στο σώμα σου δεν λέει τίποτα. Έτσι, κάποιοι -ίσως και για να προκαλέσουν αίσθηση- κάνουν tattoo στο πρόσωπό τους ή μέσα στο μάτι τους. Όταν λοιπόν πριν από μερικά χρόνια έσκασε η είδηση που αφορούσε κάποια άτομα που έκαναν τατουάζ χρησιμοποιώντας την τέφρα αγαπημένων τους προσώπων που είχαν πεθάνει, δεν ήταν και τόσο σοκαριστικό. Ναι, ακουγόταν λογικό να θέλεις πάρεις ίχνη αγαπημένων σου ανθρώπων και να γράψεις με αυτά πάνω στο δέρμα σου.

Τουλάχιστον αυτό νόμιζαν ότι θα γινόταν οι άνθρωποι που ενδιαφέρθηκαν για την εν λόγω διαδικασία.

«Χρησιμοποιείς ελάχιστο μελάνι για ένα τατουάζ», λέει ο Stevnik Mostrom, ένας tattoo artist που δουλεύει στο Georgia's Liberty Tattoo στην Ατλάντα. Έχει κάνει τρία τατουάζ με μελάνι και στάχτη και το μεγαλύτερος μέρος της στάχτης κάθεται στον πάτο του δοχείου της μελάνης. «Δεν επιπλέει στην κορυφή και δεν αναμειγνύεται ομοιογενώς με το μελάνι», λέει. Ίσως παίρνεις κάποιο μέρος της στάχτης -«σε μοριακό επίπεδο»- στο τατουάζ σου, «αλλά έχει να κάνει περισσότερο με την ιεροτελεστία του πράγματος, με την ιδέα ότι πλέον είναι κομμάτι σου».

Η Taylor Oviedo ήθελε αυτήν ακριβώς την ιεροτελεστία. Όταν πήγε να κάνει το έβδομο τατουάζ της, ήθελε να προσθέσει «κάτι ιδιαίτερο», για να τιμήσει τη γιαγιά της που πέθανε τον Δεκέμβριο του 2015: «Είχα ακούσει από μια φίλη μου που είχε κάνει ένα τατουάζ με τέφρα, οπότε ήξερα τι ήθελα να κάνω - ένα τατουάζ με την τέφρα της γιαγιάς μου», μου εξηγεί μέσω email.
Η Oviedo πήγε στο tattoo studio με τις στάχτες της γιαγιάς της, τις οποίες ο tattoo artist ανακάτεψε με μαύρο μελάνι, ώστε να δημιουργήσει το περίγραμμα μιας μωβ γλαδιόλας, που ήταν το αγαπημένο λουλούδι της γιαγιάς της. «Ήθελε να τη θυμόμαστε πανέμορφη και εγώ ήθελα να τη θυμάμαι ακριβώς έτσι», λέει η Oviedo, που πλέον έχει τον φόρο τιμής στη γιαγιά της αποτυπωμένο στον δικέφαλο του χεριού της.

Βέβαια, το να προσθέτεις τμήματα ενός ανθρώπου σε ένα τατουάζ ακούγεται κομματάκι ανθυγιεινό. Εντούτοις, η Δρ Sandra Whitehead, διευθύντρια Ανάπτυξης Προγραμμάτων και Συνεργασιών στην Εθνική Ένωση Περιβαλλοντικής Υγείας, λέει ότι η διαδικασία δεν κρύβει περισσότερους κινδύνους από ό,τι ένα απλό τατουάζ.

«Υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία στη διαδικασία του τατουάζ, ανεξάρτητα από το είδος του μελανιού που χρησιμοποιείται», λέει η Δρ Whitehead, η οποία έχει δέκα χρόνια εμπειρίας στη νομοθεσία του body art, την υγειονομική πολιτική και την αξιολόγηση αυτών των διαδικασιών. «To ελάχιστο ποσοστό της στάχτης που παραμένει στο μελάνι δεν είναι επικίνδυνο, ακόμη και αν το αποθανών πρόσωπο ήταν βαριά άρρωστο».

Η Δρ Whitehead τονίζει βεβαίως πως έχουν γίνει ελάχιστες έρευνες για την παρουσία ανθρώπινης τέφρας στο μελάνι που χρησιμοποιείται για τατουάζ και οι λίγες που υπάρχουν δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο αποφασιστικό συμπέρασμα. «Η καλύτερη επιλογή είναι να προσέχουμε όσο είναι δυνατόν και να επισκεπτόμαστε έναν body artist με καλή φήμη στην αγορά», συμβουλεύει.
Κάποιοι άλλοι πάλι επιλέγουν να τιμήσουν ένα αγαπημένο τους κατοικίδιο με τέτοια τατουάζ. Είτε είναι άνθρωπος είτε είναι κάποιο κατοικίδιο, βέβαια, ο Mostrom τονίζει πως αυτού του είδους οι λεπτομέρειες δεν έχουν και τόση σημασία. «Η στάχτη είναι στάχτη», εξηγεί.

Οι στάχτες δε, δεν είναι καν η πιο περίεργη παραγγελία που έχει ακούσει ο Mostrom στα δέκα και πλέον χρόνια του στον χώρο. Θυμάται ότι όταν δούλευε σε ένα tattoo studio στο Κάστρο του Σαν Φρανσίσκο, του είχαν ζητήσει σχέδια στα οποία το μελάνι θα ήταν ανακατεμένο με αίμα ή με σπέρμα. Για εκείνον όμως η προσθήκη στάχτης είναι το απόλυτο όριο.
Αν σας φαίνεται περίεργο να ανακατεύετε τις στάχτες ενός αγαπημένου σας προσώπου στο τατουάζ σας, κανένα πρόβλημα. Υπάρχουν και άλλες επιλογές για τις στάχτες αυτές. Μια εταιρεία δημιουργεί διαμάντια με αυτές, ενώ μια άλλη τις μετατρέπει σε σφαίρες. Μια άλλη εταιρεία, πάλι, τις βάζει μέσα σε κλεψύδρες σε περίπτωση που χρειάζεστε έναν σούπερ μακάβριο τρόπο για να θυμάστε πως ο χρόνος όλων μας τελειώνει σιγά-σιγά.

Εν τέλει, λίγα πράγματα έχουν το συναισθηματικό βάρος του να αποτυπώνεις ένα αγαπημένο σου πρόσωπο για πάντα πάνω στο σώμα σου και για την Oviedo ήταν «μια σαφώς διαφορετική εμπειρία από οποιοδήποτε άλλο τατουάζ έχω κάνει στο παρελθόν».
«Δηλαδή, ξέρεις, έχω πλέον τα κόκαλα ενός νεκρού ανθρώπου μέσα μου», λέει χαρακτηριστικά. «Πιστεύω πως το γεγονός ότι έχω τις στάχτες της γιαγιάς μου μέσα στο τατουάζ μου, με φέρνει πιο κοντά σε εκείνη».

Πηγή: https://www.vice.com/gr/article/vvxvxd/ta-tatoyaz-me-thn-tefra-enos-nekroy-filoy-soy-einai-o-neos-apolytos-foros-timhs

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221