20:10
30/08/2015
ΦΠΑ

Ως μια… ταφόπλακα που θα πέσει πάνω στον κλάδο των Γραφείων Κηδειών χαρακτηρίζει την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γραφείων Τελετών, κ. Νίκος Αγγελέτος μιλώντας στην «Ε». Ο Θεσσαλός συνδικαλιστής (δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον γειτονικό Βόλο) τόνισε μεταξύ άλλων πως η συγκεκριμένη απόφαση θα επιβαρύνει όχι μόνο τους επαγγελματίες αλλά και τους πολίτες καθώς ήδη το περιθώριο κέρδους των γραφείων έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και δεν μπορεί να χαμηλώσει κι άλλο. Ακόμα υπογράμμισε ότι το επάγγελμα είναι λειτούργημα αλλά δεν μπορούν να το αντιληφθούν όλοι αυτό και ειδικά η πολιτεία που όπως τόνισε χαρακτηριστικά το αφήνει ακάλυπτο. Για την Ελλάδα ανέφερε πως δραστηριοποιούνται συνολικά 518 γραφεία τα οποία είναι και μέλη αλλά είπε πως υπάρχουν και άλλα τόσα που σύμφωνα με τον ίδιο, παρακάμπτουν τον εκάστοτε Δήμο και πάνε κατευθείαν στην εφορία για να κάνουν έναρξη επαγγέλματος. Στη Θεσσαλία είπε πως υπάρχουν 115 εκ των οποίων τα 25 στη Λάρισα.

Πιο αναλυτικά ερωτώμενος για την αύξηση του ΦΠΑ είπε: «Η κρίση στο δικό μας επάγγελμα ξεκινάει από το 2010. Πλέον όμως με την αύξηση του ΦΠΑ ο κλάδος ο δικός μας πλήττεται ακόμα περισσότερο και αυτήν η αύξηση είναι μια ταφόπλακα για μας. Το ποσοστό κέρδους μας έχει μειωθεί ήδη στο 80%. Έρχεται και η συγκεκριμένη αύξηση στο 23% και επιβαρύνονται οι οικογένειες ακόμα περισσότερο. Ο κόσμος δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να τονιστεί».

Για το ποιος θα επιβαρυνθεί περισσότερο: «Θα επιβαρυνθεί και ο επαγγελματίας αλλά και ο κόσμος. Αυτό γιατί ο επαγγελματίας με τους επιπρόσθετους φόρους που υιοθετήθηκαν τώρα από τον φόρο εισοδήματος, συν την προκαταβολή του φόρου για το επόμενο έτος και άλλα πόσα θα έρθουν δεν μπορεί να αντέξει άλλα».

Αναφερόμενος γενικότερα στα προβλήματα του κλάδου τόνισε: «Εμείς σαν κλάδος είμαστε ακάλυπτοι. Δεν αναγνωριζόμαστε από την ίδια την πολιτεία. Δεν έχουμε τη βοήθειά της. Να μας φτιάξει σχολές όπως τους κρεοπώλες, όπως τους κομμωτές. Το έχουμε ζητήσει επανειλημμένα αυτό το πράγμα δηλαδή μια επαγγελματική κατάρτιση. Υπάρχουν οικογένειες που για δεύτερη και τρίτη γενιά συνεχίζουν το επάγγελμα κατά άψογο τρόπο. Άλλοι βγαίνουν στο εξωτερικό και παρακολουθούν σχολές και το κάνουν ακόμα καλύτερο. Όμως παρατηρείται ένα φαινόμενο να έρχονται άνθρωποι περίπου το 10% άσχετοι με το αντικείμενο. Να κάνουν άσχετα επαγγέλματα και μετά να έρχονται να το παίζουν εργολάβοι. Δεν είναι τυχαίο πως μας έρχονται πολλές καταγγελίες απ’ όλη την Ελλάδα» και συνέχισε σχετικά: «Έχει παρατηρηθεί πως κάποιοι το κάνουν ως δεύτερο και τρίτο επάγγελμα χωρίς να καταλαβαίνουν πως είναι καθαρά ένα λειτούργημα. Πρέπει να το σεβαστούμε για να μας σεβαστεί και αυτό. Κάποιοι όμως το είδαν ως ευκαιριακό επάγγελμα. Ο σεβασμός προς τους νεκρούς όπως μας δίδαξαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι είναι και σεβασμός προς όλους όσοι κάνουν σχετικά επαγγέλματα».

Πριν από λίγους μήνες είχε ανοίξει η συζήτηση για τη δημιουργία μιας Σχολής Γραφείων Κηδειών. Σχετικά τόνισε: «Κάτι τέτοιο δεν προχώρησε τελικά. Πάγωσε. Είχαμε μια ελπίδα. Το σνομπάρουν το επάγγελμα αλλά δεν έχουνε κατανοήσει πως πρόκειται για ένα επάγγελμα. Όλοι μας από εκεί θα περάσουμε».

Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη μιας κηδείας είπε: «Όλα εξαρτώνται από τα οικονομικά μεγέθη κάθε οικογένειας. Αυτό είναι σχετικό. Όμως αν αναλογιστείς πως τα τέλη προς τον Δήμο είναι περίπου από τα 230 – 250 ευρώ. Ο μέσος όρος μιας αξιοπρεπούς τελετής λοιπόν κυμαίνεται από τα 1.200 ως τα 1.500 ευρώ περίπου με τον ΦΠΑ μέσα. Το σίγουρο είναι πως κι εμείς σαν ελεύθεροι επαγγελματίες έχουμε γονατίσει» κατέληξε περιγράφοντας την αγωνία στον συγκεκριμένο κλάδο.

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221