14:08
08/11/2019
Χριστίνα Καραμαριά «Η νέα γενιά μπορεί να φέρει την διαφορετικότητα»

Η 23χρονη Χριστίνα Καραμαριά, αποτελεί παράδειγμα της νέας γενιάς λειτουργών κηδειών.

Μεγάλωσε στην περιοχή της Αριδαίας, δραστηριοποιείται στο χώρο των κηδειών και φέτος άρχισε να φοιτά στο τμήμα Λειτουργού Κηδειών και Ταριχευτή στο κολλέγιο CDA της Πάφου.

Έχοντας στο πλευρό της, την οικογένειά της και την οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα της που δραστηροποιείται χρόνια στο χώρο των λειτουργών κηδειών, έχει αρκετά σχέδια για το μέλλον και σκέφτεται σοβαρά την ενασχόλησή της στο χώρο αυτό.

1) Πως αποφάσισες ν' αναλάβεις την οικογενειακή επιχείρηση?

Η επιχείρηση ιδρύθηκε από τον πατέρα μου το 2009 και ως έφηβη λοιπόν δεν είχα αντιληφθεί το τι εστί λειτουργός κηδειών, ούτε είχα παρευρεθεί σε κηδεία. Σιγά σιγά άρχισα να καταλαβαίνω την βαρύτητα του επαγγέλματος, την θέση μας και τον σεβασμό που θα πρέπει να μας διακατέχει. Ο πατέρας μου έχει εποικοδομητικές ιδέες ξεχωριστές κι ανταγωνιστικές για την περιοχή, παρόλο που δεν είχε κάποια εξειδίκευση στον τομέα, επένδυσε στη δουλειά του και τον εμπιστεύονται για την οργάνωση μιας κηδείας.

Ωστόσο, η νέα γενιά μπορεί να φέρει τη διαφορετικότητα με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό, οπότε παραμένουμε εδώ κι εξελισσόμαστε.


2) Γιατί αποφάσισες να παρακολουθήσεις μαθήματα στο Κολέγιο CDA  της Πάφου?

Όπως προανέφερα, η νέα γενιά μπορεί να φέρει την διαφορετικότητα. Σε αυτή την περίπτωση τη νέα γενιά εκπροσωπούν οι φοιτητές του τμήματος Λειτουργών Κηδειών και Ταριχευτή, με στόχους και προϋποθέσεις για την  αποτελεσματική και εξατομικευμένη παροχή υπηρεσιών κοινωνικής εξυπηρέτησης. Όσο καλός κι αν είσαι στην δουλειά σου, πάντα θα υπάρχουν περιθώρια εξέλιξης, αυτό είναι το ‘’μότο’’ μου κι έτσι συνεχίζουμε.

3) Πόσο σημαντικό θεωρείς την εξειδίκευση και κατάρτιση στο λειτούργημα αυτό?

Πολύ σημαντική δίχως αμφισβήτηση, πόσο  μάλλον όταν πρόκειται για την προστασία και την διασφάλιση, διότι χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς  ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο στον τομέα του λειτουργού κηδειών τον 21ο αιώνα, έχει ως αποτέλεσμα τον πολύ κακό ανταγωνισμό και την υποβάθμιση του λειτουργήματος.

4) Πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να δραστηριοποιηθεί σε αυτό το χώρο?

Πιστεύω ότι έχει ένα βαθμό δυσκολίας όπως και σε κάθε χώρο που δραστηριοποιείται μια γυναίκα. Προσωπικά, ποτέ δεν αισθάνθηκα άσχημα από κακές συμπεριφορές, το αντίθετο θα έλεγα, νομίζουν ότι τους κοροϊδεύω ή έχουν την περιέργεια να μάθουν για το λειτούργημά μας . Στις μέρες μας η γνώση και η εμπειρία που έχει να προσφέρει ο κάθε επαγγελματίας είναι ανεξαρτήτου φύλου. Πιστεύω πως το γυναικείο φύλο αποδεδειγμένα έχει «χώρο» στο επάγγελμα καθώς η ‘’οργάνωση’’ δεν αποτελεί απλά μια λέξη.

 
5) Πως οραματίζεται ένας νέος άνθρωπος το λειτούργημα του λειτουργού γραφείων κηδειών?

Οραματίζομαι ένα επάγγελμα πιο σύγχρονο, πιο ολοκληρωμένο και πιο καθαρό. Επίσης ως λειτουργοί κηδειών νομίζω ότι, μπορούμε να δοκιμάσουμε κι άλλες πτυχές του επαγγέλματος και σ ‘αυτό μπορεί να βοηθήσει η εξειδίκευση και κατάρτιση.


6) Τι θεωρείς ότι είναι το πιο σημαντικό στο λειτούργημα που αποφάσισες να επιτελέσεις?

Το πιο σημαντικό κατά την γνώμη μου, είναι η ψυχολογία. Έχει σημασία τόσο ο τρόπος συμπεριφοράς απέναντι σε έναν άνθρωπο που απευθύνεται σε μας όσο και η διαχείριση της συμπεριφοράς μας και των τρόπων μας, σε καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, στο πως διοχετεύει και αντιμετωπίζει ο κάθε λειτουργός όλο αυτό τον πόνο.  Θεωρώ ότι όσο γνωρίζεις τον θάνατο, εκτιμάς την ζωή.

Να σημειωθεί ότι η Χριστίνα Καραμαριά, μεταξύ άλλων, ξεκίνησε το 2014 τις σπουδές της στο τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ανέλαβε μια έρευνα σχετικά με την παρακολούθηση του πληθυσμού «μύγα της Ασίας» "Drosophila suzukii" σε οπωρώνες της Αλμωπίας, Π.Ε. Πέλλας και είναι ενεργή εθελόντρια.

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221