19:06
15/06/2017
Όποιος δεν έχει να πληρώσει πεθαίνει στη Σαχάρα

Οι αρχές του Νίγηρα ανακοίνωσαν τη διάσωση 92 προσφύγων και μεταναστών που είχαν εγκαταλειφθεί από τους διακινητές τους στη Σαχάρα, στα σύνορα με τη Λιβύη. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), είναι πάγια πρακτική των διακινητών μόλις φτάσουν στη Σαχάρα να ζητούν επιπλέον χρήματα από αυτά που είχαν αρχικά συμφωνήσει για τους οδηγήσουν στη λιβυκά παράλια ώστε να περάσουν στην Ευρώπη.

Αν αρνηθούν να πληρώσουν, είτε γιατί δεν έχουν επιπλέον χρήματα είτε γιατί διαμαρτύρονται για την αθέτηση της συμφωνίας, τότε τους εγκαταλείπουν εκεί, για να πεθάνουν.

Σύμφωνα με τις αρχές του Νίγηρα, 25 άνθρωποι βρέθηκαν 50 χλμ. μακριά από την πόλη Ντίρκου, όπου υπάρχει καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών, μια ομάδα 18 ανθρώπων βρέθηκε κοντά σε πηγή με νερό, ενώ άλλοι 74 είχαν πάρει τον δρόμο της επιστροφής στον καταυλισμό.

Μεταξύ αυτών ήταν 30 γυναίκες, κάποιες από τις οποίες είχαν μαζί τους βρέφη.

Ένας από τους ανθρώπους αυτούς πέθανε από την κακουχία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΔΟΜ στον Νίγηρα, Τζουζέπε Λοπρέτε, πρόκειται για πρόσφυγες και μετανάστες από τη Νιγηρία, την Γκάνα, την Μπουρκίνα Φάσο και τη Σενεγάλη.

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, από τον Απρίλιο του 2016 έχουν διασωθεί στην περιοχή περισσότεροι από 600 άνθρωποι, ωστόσο είναι άγνωστος ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στη Σαχάρα.

Η ανακάλυψη των πτωμάτων μπορεί να καθυστερήσει ακόμη και εβδομάδες καθώς οι νεκροί θάβονται στην άμμο.

«Τους ανακαλύπτουμε μόνο από τύχη, αν περάσει από κοντά τους κάποια περιπολία του στρατού ή των συνοριοφυλάκων», αναφέρουν οι αρχές.

Πριν από μερικές βρέθηκαν τα πτώματα 44 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και παιδιά, αφότου έξι διασωθέντες κατόρθωσαν να φτάσουν στον καταυλισμού στην Ντίρκου και ενημέρωσαν τις αρχές.

Ο Νίγηρας βρίσκεται στη βασική οδό που ακολουθούν οι Αφρικανοί πρόσφυγες και μετανάστες -κυρίως το δεύτερο- στην προσπάθειά τους να φτάσουν στα παράλια της Μεσογείου με προορισμό την Ευρώπη. Μόνο το 2016 αυτό τον δρόμο πήραν περίπου 300.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Πηγή: https://www.efsyn.gr/arthro/opoios-den-ehei-na-plirosei-pethainei-sti-sahara

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221