17:00
21/01/2017
Κοπή πίτας της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη - Σαρωτικές αλλαγές σε φορολογικό κι ασφαλιστικό στα γραφεία κηδειών(+photos)

Σε μία κατάμεστη από κόσμο αίθουσα στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, η Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος, έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος κ. Νίκος Αγγελέτος, καλωσόρισε νέα μέλη κι ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά με υγεία.

Παράλληλα έγινε ενημέρωση για το νέο φορολογικό χάρτη, τον ΕΦΚΑ ( Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης - Έξοδα Κηδείας ) και την μαύρη εργασία, από τον υπεύθυνο του φορολογικού τμήματος της Ένωσης Νίκο Παπαργυρόπουλο και τον Νομικό Σύμβουλο της Ένωσης Βασίλη Νιζάμη, ενώ οι λειτουργοί γραφείων κηδειών, δεν έκρυψαν την αγωνία του για τα νέα δεδομένα που ισχύουν σε φορολογικό κι ασφαλιστικό, από 1/1/2017 στον κλάδο τους.

Οι εισηγητές επέστησαν την προσοχή στους λειτουργούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς όπως ανέφεραν τα πρόστιμα που προβλέπονται για τυχόν παραβάσεις είναι τσουχτερά

Σαρωτικές αλλαγές σε φορολογικό κι ασφαλιστικό
Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που καλούνται να ακολουθήσουν και να συμμορφωθούν οι λειτουργοί γραφείων κηδειών.
Ο υπεύθυνος του φορολογικού τμήματος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος κ. Παπαργυρόπουλος, χαρακτήρισε χάος τα φορολογικά ζητήματα, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένα γενικότερο θέμα με τις αποδείξεις.

Όπως ανέφερε «Τα γραφεία κόβουν τις αποδείξεις με δύο πίνακες, Πίνακας Α που είναι όλα τα έσοδα του γραφείου κι ο πίνακας Β όπου περιλαμβάνονται οι δαπάνες του γραφείου κι εκεί αρχίζει το χάος. Αυτό το πρόβλημα υπάρχει σε όλη την Ελλάδα».

Ο κ. Παπαργυρόπουλος, τόνισε ότι γίνονται εντατικοί έλεγχοι και συμβούλεψε τους λειτουργούς γραφείων κηδειών να είναι πολύ προσεκτικοί και τυπικοί.

Από αρκετά μέλη, τέθηκε το ζήτημα να καταργηθεί ο Πίνακας Β και οι αποδείξεις τρίτων να δίνονται στους πελάτες και να τις καταθέτουν εκείνοι. Επίσης οι αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης από μπλοκ του γραφείου θα πρέπει να συμπληρώνονται με όλα τα στοιχεία και την απόδοση ΦΜΥ.
Όσον αφορά στο πλαστικό χρήμα και τα POS, τα γραφεία κηδειών δεν συμπεριλαμβάνονται στο πρώτο κύμα, υποχρεωτικής τοποθέτησης μηχανημάτων POS, ωστόσο οι λειτουργοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς ακόμη κι έλεγχος να γίνει για χρήση προηγούμενων ετών, τα πρόστιμα είναι τσουχτερά.
Για την τοποθέτηση μηχανημάτων POS, διευκρινίστηκε ότι οι λειτουργοί πρέπει να ανοίξουν επαγγελματικό λογαριασμό, να δηλωθεί ως ακατάσχετος και να γίνονται συναλλαγές μόνο για ανάγκες του γραφείου, ενώ προς το παρόν δεν αλλάζει τίποτα όσον αφορά στα έξοδα κηδείας.

Ασφαλιστικές εισφορές
Όσον αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές, ο κ. Παπαργυρόπουλος, ανέφερε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές φτάνουν ακόμη και το 85%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νέο Νόμο, ο υπολογισμός για τις ασφαλιστικές εισφορές θα γίνεται με 27% επί των καθαρών κερδών. Ότι έβγαλε ο ιδιοκτήτης γραφείου κηδειών την προηγούμενη χρονιά θα το πολλαπλασιάσει επί 27 και θα διαιρέσει διά 12 και θα καταβάλλει κάθε μήνα το 1/12.
Όπως είπε ο κ. Παπαργυρόπουλος «Θα πάρετε τη φορολογική δήλωση του 2015 κι όταν θα ανοίξει το Taxis κι υποβληθούν οι νέες δηλώσεις και βγει το τελικόποσό. Τότε θα γίνει νέος υπολογισμός. Πρέπει να γίνει εκκαθάριση συμψηφισμός και να αρχίζετε να πληρώνετε το 2016. Στην ουσία μετατρέπει την εισφορά σε νέο φόρο».

Όσον αφορά στο ΙΚΑ που πληρώνουν οι λειτουργοί γραφείων κηδειών για τους εργαζόμενους, υπάρχουν δύο κατηγορίες εργαζομένων. Μία κατηγορία, αυτοί που είναι μέσα στο γραφείο και μία κατηγορία, αυτοί που βγαίνουν έξω στις τελετές. Στην πρώτη περίπτωση αν είναι τρίτο πρόσωπο που δουλεύει συγκεκριμένο ωράριο στο γραφείο αν είναι συγγενικό πρόσωπο υπάρχουν κατηγορίες. Μπορούν οι λειτουργοί να δηλώσουν ότι εξυπηρετεί την επιχείρηση αλλά όχι κατ’ επάγγελμα.

Για αυτούς που δουλεύουν έξω, υπάρχει θέμα γιατί το ΙΚΑ δεν έχει προβλέψει ότι όταν υπάρχουν τελετές χρειάζονται άτομα σε διάφορες ημέρες. Κι εκεί οι λύσεις είναι περιορισμένες, καθώς οι λειτουργοί μπορούν είτε να παίρνουν προσωπικό από εξωτερικό συνεργάτη, άτομα που τα ασφαλίζει ο άλλος ή αν έχουν κάποιον μόνιμο δικό τους, να κάνουν τον υπολογισμό, πόσες ημέρες και ώρες τον χρειάζονται και να κάνουν σύμβαση μερικής απασχόλησης.

Μάλιστα διευκρινίστηκε ότι οι συνταξιούχοι είναι παράνομο να καλύπτει πάγια θέση, ενώ από 22 Δεκεμβρίου οι μισθοδοσίες υποχρεωτικά θα πρέπει να καταβάλλονται στην τράπεζα.

Μαύρη εργασία
Ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Βασίλης Νιζάμης, συμβούλεψε τους λειτουργούς να είναι προσεκτικοί επισημαίνοντας ότι τα παραστατικά που εκδίδουν τα γραφεία κηδειών, η πρακτική αυτή ξεκίνησε από εγκύκλιο επί Τσοβόλα. Να σημειωθεί ότι, οι λειτουργοί γραφείων κηδειών είναι οι μοναδικοί επαγγελματίες, που πρέπει να καταγράφουν δαπάνες που αφορούν κι άλλους επαγγελματίες.
Ο κ. Νιζάμης διευκρίνισε ότι, εάν η υποχρέωση βασίζεται σε εγκύκλιο δεν είναι Νόμος κι η υποχρεωτικότητα στον κλάδο των λειτουργών γίνεται μέσω εγκυκλίου και δεν υπάρχει υποχρέωση που να εκπορεύεται από εγκύκλιο. Ο νομικός σύμβουλος αναφέρθηκε και στις υποθέσεις λειτουργών που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια και δικαιώθηκαν κι αφορούν υποθέσεις σε όλη την Ελλάδα.
Για τη μαύρη – ανασφάλιστη εργασία, τόνισε ότι γίνονται έλεγχοι όχι μόνο από το ΙΚΑ αλλά κι από το ΣΕΠΕ, τονίζοντας ότι πριν αναλάβει κάποιος δουλειά, θα πρέπει να ανέβουν στο σύστημα του Υπουργείου στοιχεία για το πότε και ποιες ημέρες θα εργάζεται.

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221