19:05
24/03/2020
Κορωνοϊός: Στους 20 οι νεκροί στην Ελλάδα - 743 τα κρούσματα

Στα 743 ανέρχονται τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς καταγράφηκαν 48 νέα, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Παράλληλα, οι νεκροί ανέρχονται στους 20, με το νεότερο θύμα να είναι μια 40χρονη γυναίκα.

Συνολικά νοσηλεύονται 134 άτομα, με 45 να είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, με μέση ηλικία τα 68 έτη. Παράλληλα, 32 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο.

Ο λοιμωξιολόγος αποκάλυψε πως μια 40χρονη από επαρχιακή πόλη που έμενε σπίτι της διαγνώστηκε μετά θάνατον με τον ιό.

«Μου είπαν ότι υπήρχε χρόνιο πρόβλημα υγείας. Θεωρώ ότι για όσους μένουν σπίτι πρέπει να υπάρχει συνεχής επικοινωνία με γιατρό έτσι ώστε αν υπάρξει επιδείνωση να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Δεν αλλάζει το μήνυμα "μείνε σπίτι" αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση για όσους εμφανίζονται επιδείνωση συμπτωμάτων».

Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμη πως παρατηρείται ανοσμία, η έλλειψη δηλαδή της όσφρησης, σε πολλούς ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό.

Σημείωσε πως ο ιός δεν σέβεται καμία ηλικία και μπορεί να προσβάλει και νέους ανθρώπους.

Αναφερόμενος σε πιο αισιόδοξα νέα, ανέφερε πως για δύο μέρες παρατηρείται μειωμένη καταγραφή νοσούντων και θανάτων στην Ιταλία. Αντίστοιχα, στην Κίνα αρχίζουν και σταματούν οι περιορισμοί.

Τόνισε πως αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη λέγοντας πως η Νέα Υόρκη αρχίζει να γίνεται σημαντικό κεντρο μετάδοσης του ιού.

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε τα βήματα που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας:

Πλύσιμο χεριών.
Aπόσταση 1 μέτρο ο ένας από τον άλλο.
Nα μένουμε στο σπίτι όταν έχουμε ήπια συμπτώματα.
Να μην αγγίζουμε τα μάτια μας.
Να καλύπτουμε το φτέρνισμα με τον αγκώνα.
Παρότρυνε επίσης τον κόσμο να κοιτά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για το πότε είναι αναγκαία η επικοινωνία με τον γιατρό.

Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατά το πρώτο 24ωρο εφαρμογής του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας, 1.3 εκατ. SMS διεκπεραιώθηκαν, ωστόσο ένα υψηλό ποσοστό δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Ο κ. Χαρδαλιάς μίλησε και για τους ελέγχους σε όσους έχουν κριθεί high risk: σε 161 ελέγχους, 8 βρέθηκαν εκτός σπιτιού και τους επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Διευκρίνισε πως η φόρμα Α πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδα του εργοδότη.

Υπενθύμισε πως το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων διαμορφώνεται ως εξής:

-Δευτέρα έως Παρασκευή από 07:00 έως 21:00.

-Σάββατο από 07:00 έως 20:00.

-Την Κυριακή τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων θα παραμείνουν κλειστά.

Αναφερόμενος στις πτήσεις από Μαδρίτη και Βαρκελώνη, είπε πως «οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν». Σημείωσε όμως πως το κράτος έκανε αυτό που έπρεπε. Παράλληλα, μίλησε για μια «υγειονομική βόμβα».

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, «τα περισσότερα κρούσματα προέρχονταν από τη βόρεια Ισπανία, για αυτό προχωρήσαμε στην απομόνωση των συγκεκριμένων. Μετά από έλεγχο, 21 επιβάτες από τους 263 βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, 11 άνδρες και 3 γυναίκες εντοπίστηκαν θετικοί στην πτήση από Βαρκελώνη και 5 γυναίκες και 1 άνδρας έφεραν τον κορωνοϊό στην πτήση από την Μαδρίτη.

Οι ασθενείς θα παραμείνουν σε καραντίνα.

Τόνισε πως από αύριο, Τετάρτη, τα μέτρα θα γίνουν πιο αυστηρά.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την απαγόρευση κυκλοφορίας
Πλέον, όσοι κυκλοφορούν στον δρόμο θα πρέπει να έχουν επίσης μαζί τους την ταυτότητά τους ή το διαβατήριό τους.

Από το μέτρο εξαιρούνται όσοι υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Σε ό,τι αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θα λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η κυκλοφορία των πολιτών θα επιτρέπεται μόνο για τους ακόλουθους λόγους:

α) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.

β) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

γ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

δ) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

ε) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

στ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.

ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

η) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τα SMS, τα έγγραφα, οι εξαιρέσεις και τα πρόστιμα

Ο κ. Χαρδαλιάς, έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τις βεβαιώσεις μετακίνησης, οι οποίες είναι:

Το δημόσιο θα δέχεται μόνο σε εξαιρετικές κατεπείγουσες περιπτώσεις κατόπιν ραντεβού, το οποίο θα πιστοποιείται με email, ή επιστολή της δημόσιας υπηρεσίας προς τον πολίτη που θα δεχθεί.
Επίσης στην περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος δεν οδηγεί και εξυπηρετείται από συγγενή πρώτου βαθμού, τον οδηγό θα πιστοποιεί με βεβαίωση ο εργοδότης του εργαζομένου και μόνο για τις ώρες και την κίνηση της μετακίνησης.
Στην περίπτωση των δημοσιογράφων και εργαζομένων σε ΜΜΕ απαιτείται σχετική κάρτα η βεβαίωση του εργοδότη του μέσου που εργάζονται και αντί των ωρών, θα πρέπει να αναγράφεται το είδος του ρεπορτάζ που καλύπτει.
Για την κίνηση των φορτηγών τροφοδοσίας σε όλη την Ελλάδα, απαιτείται βεβαίωση του εργοδότη του οδηγού και του ατόμου που μπορεί να τον συνοδεύει και δελτίο αποστολής ή δελτίο κίνησης.
Για την κίνηση των minibus και ιδιωτικών λεωφορείων χρειάζεται βεβαίωση εργοδότη και το σχετικό δελτίο κίνησης. Επιπλέον πρέπει να χρησιμοποιείται το 50% των καθισμάτων.
Για παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης, ο εργαζόμενος πρέπει να έχει μαζί του βεβαίωση εργοδότη το δελτίο της κίνησης ή της αποστολής, τα κούριερ και οι διανομείς χρειάζονται βεβαίωση εργοδότη και αντίστοιχα το ημερήσιο δελτίο ή δελτίο αποστολής.
Στα ΤΑΧΙ και τα ΙΧ πέρα από τον οδηγό επιτρέπεται να επιβαίνει ακόμη ένα άτομο. Σε περίπτωση που υπάρχει ασθενής που χρήζει βοηθείας για την μετακίνησή του, επιτρέπεται να επιβαίνει στο όχημα και δεύτερος επιβάτης με την προϋπόθεση ότι υπάρχει σχετικό έγγραφο που βεβαιώνει την κατάσταση του ασθενούς.
Επίσης σε σχέση με ΙΧ υπάρχει εξαίρεση στην περίπτωση των ανήλικων τέκνων, δηλαδή, ένας γονέας με δύο ανήλικα τέκνα είναι αποδεκτό.
Το όριο των δύο επιβατών ανά όχημα ισχύει και στην περίπτωση μετάβασης σε τελετή με εξαίρεση συνύπαρξης συγγενών α΄ βαθμού έως τρεις επιβάτες.
Οι οδηγοί ΜΜΜ χρειάζονται βεβαίωση εργοδότη ημερήσια ή εβδομαδιαία, βεβαίωση ωραρίου, ενώ σε περίπτωση κυλιόμενου ωραρίου αυτό αναφέρεται ρητά στην ίδια την βεβαίωση.
Οι καλλιεργητές πρέπει να δώσουν βεβαίωση εργοδότη σε όλους τους υπαλλήλους τους, ημεδαπούς ή αλλοδαπούς. Ο έλεγχος θα γίνεται επί των βεβαιώσεων και μόνο.
Οι αγρότες , οι κτηνοτρόφοι και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να φέρουν βεβαίωση τύπου Α υπογεγραμμένη από τους ίδιους με συμπληρωμένα όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

ΠΗΓΗ

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221