11:59
29/08/2016
“Πριν πεθάνω…” O μαύρος-πίνακας κάνει την εμφάνισή του στο νεκροταφείο της Tonawanda

Η Nancy Weil εισήγαγε την γιόγκα γέλιου, το drum circles και μια χορωδία στη δουλειά της ως Διευθυντής στη υποστήριξη πενθούντων μαζί με το Καθολικό Κοιμητήριο στο Buffalo Diocese.
Το αφεντικό της Carmen Colao, άφησε την Nancy ως επικεφαλής του κοιμητηρίου με βασικό στόχο να βοηθήσει τα άτομα α ξεπεράσουν το πένθος τους.

Αυτό το καλοκαίρι ο Colao παρακολούθησε με θαυμασμό τον τρόπο που οι επισκέπτες στέκονταν και περισυλλογίζονταν μπροστά από τον μαύρο – πίνακα Mount Olivet Cemetery στην πόλη Tonawanda με τίτλο «Πριν πεθάνω θέλω να…..»
Ελπίδες, όνειρα και προσευχές βρίσκονται διασκοσπισμένα στον πίνακα με χρωματιστή κιμωλία.
«Να αλλάξω τον κόσμο», «Να σκορπίσω αγάπη», «Να υπηρετήσω την πατρίδα μου», Να ζήσω ταπεινά», «Να γίνω μια υπέροχη μαμά»,
«Όταν ερχόμαστε εδώ τείνουμε να συλλογιζόμαστε τις ζωές μας» είπε η Weil «Τείνουμε να συνειδητοποιούμε ότι οι μέρες μας είναι περιορισμένες».

Έμαθε για τον πίνακα διαδικτυακά όταν κατά λάθος ανακάλυψε το beforeidie.cc, την ιστοσελίδα ενός παγκόσμιου δημόσιου προγράμματος τέχνης που λέγεται «Πριν πεθάνω».

Η Candy Chang ανήρτησε το πρώτο πίνακα το 2011 σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στη Νέα Ορλεάνη, μετά το θάνατο ενός αγαπημένου της προσώπου. Αυτό οδήγησε σε στην ανάρτηση περισσότερων από 1.000 τέτοιων μαύρων πινάκων σε περισσότερες από 75 χώρες. Κάποιοι από αυτούς έχουν διάρκεια ζωής μόνο μια μέρα, ενώ άλλοι πολύ περισσότερο.
Ο πρώτος πίνακας παρουσιάστηκε στη Δυτική Νέα Υόρκη πριν από τρία χρόνια σε μία εγκαταλειμμένη ιδιοκτησία στην Fillmore Avenue κοντά στο Central Terminal. Ένας δεύτερος πίνακας ο οποίος χρησιμοποιείται ακόμη τοποθετήθηκε πριν από δύο χρόνια σε ένα τετράγωνο στο δρόμο Old Falls κοντά στο Niagara Falls State Park.
Πίνακες έχουν τοποθετηθεί σε μία παραλία στην Αυστραλία, σε μία ανοιχτή αγορά στην Ιαπωνία και σε ένα πανεπιστημιακό χώρο στο Καζακστάν.
Αλλά σε νεκροταφεία? Όχι και τόσο.
Κάποιες άλλες απαντήσεις στον πίνακα στην πόλη Tonawanda:
«Να χορέψω στο γάμο της εγγονής μου»
«Να κολυμπήσω με μια ενυδρίδα»
«Να ανέβω σε ελικόπτερο»
«Να βρεθώ στο παιχνίδι «Price is Right»»

Ο Colao φοβήθηκε ότι κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν τους πίνακες ψυχρούς. Δεν άκουσε καθόλου παράπονα.
Την πρώτη εβδομάδα που αναρτήθηκε κάποιος έραψε «Θέλω να αποκτήσω ένα παιδί. Ήξερα ότι προσφέρουμε ένα μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να εκφράσουν τα αισθήματά τους, τα όνειρά τους, τις επιθυμίες τους», είπε η Weil.
Υπάρχει χώρος για 36 μηνύματα στις δύο πλευρές του πίνακα στο Mount Olivet, παρόλο που αυτό το καλοκαίρι κάποιοι ανώνυμοι συγγραφείς, έχουν στριμώξει τις σκέψεις τους στον πίνακα.
Ένας από τους πίνακες έχει τοποθετηθεί στην ανατολική πλευρά του κοιμητηρίου μεταξύ των λεωφόρων Delaware και Elmwood, απέναντι από το St. Mary’s Section D. Ο άλλος πίνακας καλωσορίζει τους επισκέπτες μέσα στην κεντρική είσοδο στην ανατολική πλευρά της Elmwood, κοντά στο άγαλμα του Ιησού, της Μαρίας και του Ιωσήφ.
Όταν βρέχει και σβήνονται μηνύματα, υπάρχει κουτί με κιμωλίες που μπορούν να χρησιμοποιήσουνε για να γραφτούν νέα μηνύματα.
«Οι υπάλληλοι του κοιμητηρίου το έχουν αγκαλιάσει και κάνουν καλή δουλειά» είπε ο Colao.
Οι εργάτες για να χτίσουν τους πίνακες έχουν ακολουθήσει τις οδηγίες που η Chang έχει υποδείξει. Ο επιστάτης Charlie Cromwell, είναι ένας από αυτούς που ελέγχει τους πίνακες καθημερινά. Μόνο ένα μήνυμα είχαν να σβήσουν από τον πίνακα και κανά δυο μηνύματα σχετικά με το ποιον θα ήθελαν να δούνε στον Λευκό Οίκο τον ερχόμενο Ιανουάριο.
«Αυτό δεν είναι μέρος για πολιτικά θέματα» είπε η Weil.

Ο Colao και η Weil θέλουν να μεταφέρουν στα επόμενα χρόνια τους μαύρους πίνακες από τα Catholic Cemeteries στα επτά νεκροταφεία της επισκοπής. Λένε, ότι όλοι οι επισκέπτες ανεξαρτήτως πίστης και καταγωγής μπορούν να χρησιμοποιήσουν.
Η Weil ακόμη δεν έχει εντοπίσει κανέναν να γράφει στους πίνακες. Κάθε φορά που περνάει για το γραφείο της μέσα από το Mount Olivet είναι πολύ ενθουσιασμένη, καθώς βλέπει τους πίνακες γεμάτους με σκέψεις. Συνήθως παίρνει φωτογραφίες, προκειμένου να τις μοιραστεί με τη σελίδα του Facebook Catholic Cemeteries Buffalo όπως και σε δημόσιες ομιλίες κι εκδηλώσεις.

Οι δεσμοί είναι πραγματικοί, δυνατοί, «Με έχει επηρεάσει τόσο βαθιά όταν διαβάζω τι θέλουν οι άνθρωποι» λέει η Weil. Ο Colao επίσης είναι ανάμεσα σε αυτούς που νιώθουν αγαλλίαση από την εμπειρία.
«Αυτό αγγίζει τους ανθρώπους» λέει ο Colao. «Τους κάνει να σκέφτονται. Τα πράγματα μπορούν να πάρουν αρνητική τροπή στην κοινωνία μας σήμερα. Είναι όμορφο να βλέπεις θετικές σκέψεις».

Πηγή: http://www.buffalonews.com/city-region/erie-county/before-i-die-blackboard-makes-its-way-to-town-of-tonawanda-cemetery-20160818

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221