19:10
15/06/2016
Συνέντευξη Γιώργος Πρασσάς «Τα προβλήματα έχουν γιγαντωθεί και η νέα γενιά καλείται να δώσει λύσεις»

Συνέντευξη Γιώργος Πρασσάς «Τα προβλήματα έχουν γιγαντωθεί και η νέα γενιά καλείται να δώσει λύσεις»

Το γεγονός ότι τόσα χρόνια, τα προβλήματα των λειτουργών γραφείων κηδειών γιγαντώνονταν και πλέον η νέα γενιά καλείται να δώσει λύσεις, αναφέρει ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος Γιώργος Πρασσάς αρμόδιος για την Π.Ε. Ευρυτανίας. Ο κ. Πρασσάς που διατηρεί γραφείο κηδειών στο Καρπενήσι κι είναι δεύτερη γενιά λειτουργός γραφείων κηδειών αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Ένωση Λειτουργών σε συνεργασία με την Πολιτεία, μπορούν να πατάξουν τα παράνομα γραφεία κηδειών, που αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου.

Από την Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος προγραμματίζεται το 2ο Πανελλήνιο Σεμινάριο με θέμα «Χειρισμός της θλίψης». Πόσο σημαντικό κρίνετε την ψυχολογική υποστήριξη στο λειτούργημά σας?

Θεωρώ ότι στο λειτούργημά μας είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε πως θα χειριστούμε την θλίψη των συνανθρώπων μας, με τους οποίους καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή κι οι οποίοι έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίζουμε όλες το ίδιο. Γι’ αυτό και απαιτείται συνεχής επιμόρφωση πάνω σε αυτόν τον τομέα.

Ποια είναι η θέση της για το θέμα της καύσης? Θα πρέπει να δημιουργηθούν αποτεφρωτήρια στην Ελλάδα?

Προσωπικά είμαι κατά της αποτέφρωσης. Ωστόσο δεν μπορούμε να «κλείνουμε τα μάτια» στο γεγονός ότι, η αποτέφρωση, είναι μία οικονομική λύση, την οποία προτιμά ο κόσμος. Επίσης, οι νέοι άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την εκκλησία και δεν είναι λίγες οι φορές που όταν αναφέρονται στον θάνατο, μιλούν για αποτέφρωση. Προσωπικά εμένα μου έχει ζητηθεί σε τέσσερις περιπτώσεις να κινήσω διαδικασίες για αποτέφρωση κι αναγκαστικά προσφεύγουμε σε γειτονικές χώρες του εξωτερικού γι αυτό. Θεωρώ ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα, καθώς και η γραφειοκρατία θα μειωθεί αλλά και το Κράτος θα έχει κάποια έσοδα, χρήματα που τώρα μένουν σε χώρες του εξωτερικού.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας?

Τα παράνομα γραφεία τελετών θεωρώ ότι κάνουν τη μεγαλύτερη ζημιά στον κλάδο μας. Χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, με μία απλή έναρξη στην εφορία, εμφανίζοντας ως λειτουργοί κηδειών, λειτουργώντας σε βάρος των υπολοίπων που σεβόμαστε αυτό που κάνουμε και δεν αντιμετωπίζουμε καιροσκοπικά και κερδοσκοπικά το λειτούργημα αυτό.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί Δήμοι είναι αυτό της έλλειψης ψυκτικών θαλάμων. Ποια είναι η κατάσταση στην περιοχή της?

Στην περιοχή μας υπάρχουν μόνο δύο ψυκτικοί θάλαμοι στο Κοιμητήριο για όλο το Νομό καθώς το Νοσοκομείο δεν διαθέτει ψυκτικούς θαλάμους. Αντιλαμβάνονται όλοι λοιπόν ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Γι αυτό  κι εμείς ζητάμε από την πολιτεία να δοθεί η δυνατότητα να έχουν και τα γραφεία κηδειών ψυκτικούς θαλάμους, πάντα υπό προϋποθέσεις. Να γίνονται τακτικοί έλεγχοι, να πιστοποιούνται γραφεία κηδειών, έτσι ώστε να μην λειτουργεί ο καθένας αυθαίρετα.

Πως πιστεύετε ότι μπορούν να παταχθούν τα παράνομα γραφεία τελετών που υπάρχουν πανελλαδικά?

Η Πολιτεία μαζί με την Ένωση Λειτουργών  – όλοι μαζί μπορούμε να συνδράμουμε στην πάταξη των παράνομων γραφείων, αν ασχοληθούμε στην πράξη με το πρόβλημα αυτό και δεν μείνουμε στα λόγια. Η Πολιτεία μπορεί να βοηθήσει με τακτικούς ελέγχους κι επιβολή προστίμων μέχρι κι αφαίρεση αδειών – απαγόρευση τέλεσης κηδειών, αν το γραφείο δεν διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό και δεν πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται. Η Ένωση από την πλευρά της, μπορεί να λειτουργήσει επικουρικά στο Κράτος και να συνδράμει στην πάταξη αυτών των γραφείων.

Γιατί η Πολιτεία θεωρείτε ότι έχει αφήσει «στην τύχη του» τον κλάδο της τόσα χρόνια, όταν μάλιστα ο σχετικός Νόμος έχει να τροποποιηθεί εδώ και δεκαετίες?

Τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούσαν τόσα πολλά γραφεία κηδειών και οι λειτουργοί δεν έδειχναν το ενδιαφέρον που θα έπρεπε για να επιλυθούν τα προβλήματα και τα ζητήματα που ανέκυπταν, κρατώντας μία απόσταση από αυτά. Έτσι και η Πολιτεία δεν ασχολήθηκε με τα προβλήματα του κλάδου, γιατί κι ο κλάδος δεν είχε ασχοληθεί με αυτά. Αποτέλεσμα ήταν τα προβλήματα με τα χρόνια να γιγαντωθούν και πλέον η νέα γενιά να καλείται να δώσει λύσεις.

Ποιοι θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι οι στόχοι της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών?

Πρώτος στόχος θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι η ίδρυση σχολών, μέσω των οποίων θα εκπαιδεύονται οι λειτουργοί και θα πιστοποιούνται. Δεν είναι δυνατόν σε όλους τους κλάδους να υπάρχουν σχολές και στον δικό μας όχι. Επίσης, θα πρέπει να γίνονται τακτικά σεμινάρια, γιατί το δικό μας λειτούργημα είναι ιδιαίτερο και η Ένωση να προστατέψει τα μέλη της. Τέλος θεωρώ ότι θα πρέπει να προχωρήσει το Νομοσχέδιο περί ιδρύσεων γραφείων κηδειών και να εξεταστεί η δυνατότητα διαμόρφωσης ενιαίου τιμολογίου ανά περιοχή.

Μπορούν οι νέοι άνθρωποι να εμφυσήσουν νέες ιδέες και πρακτικές στο λειτούργημα αυτό?

Και βέβαια μπορούν οι νέοι άνθρωποι, καθώς έχουν φρέσκιες ιδέες, είναι πιο ανοιχτόμυαλοι κι έχουν περισσότερη όρεξη. Οι νέοι άνθρωποι με σύμμαχο την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πράγματα που δεν ήταν εφικτό να γίνουν παλιά, πάντα όμως με σεβασμό στον συνάνθρωπο και στο λειτούργημα που επιτελούμε.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση Αθανασίου Καρπενησιώτη 9, Καρπενήσι

Τηλέφωνο 22370-23025

Κινητό 6986658080

Email [email protected]

Facebook Οίκος Τελετών Γεώργιος Πρασσάς

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221