12:00
02/04/2016
Συνέντευξη Γιώργος Φορτσάκης «Η Πολιτεία προτιμά να εθελοτυφλεί»

Η έλλειψη επαγγελματισμού και η νοοτροπία που υπάρχει σε κάποιους, κρίνει ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος Γιώργο Φορτσάκη, αρμόδιος για την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου, ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των λειτουργών γραφείων κηδειών. Ο κ. Φορτσάκης, έμαθε το λειτούργημα αυτό κοντά στον πατέρα του, σε ένα από τα παλαιότερα γραφεία κηδειών στα Χανιά, καθώς λειτουργεί από το 1966. Τώρα έχει αναλάβει και λειτουργεί ο ίδιος την οικογενειακή επιχείρηση.

Από την Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος προγραμματίζεται το 2ο Πανελλήνιο Σεμινάριο με θέμα «Χειρισμός της θλίψης». Πόσο σημαντικό κρίνετε την ψυχολογική υποστήριξη στο λειτούργημά σας?
Είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιηθεί αυτό το σεμινάριο, δεδομένης της ψυχολογικής φόρτισης και ανισορροπίας συναισθημάτων που προκαλείται από την απώλεια προσφιλών προσώπων. Θεωρώ ότι θα πρέπει όλοι να το παρακολουθήσουμε, για να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε το επάγγελμα ως λειτούργημα που είναι κιόλας.

Ποια είναι η θέση σας για το θέμα της καύσης? Θα πρέπει να δημιουργηθούν αποτεφρωτήρια στην Ελλάδα?
Παρ’ όλο που ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να αποφασίσει αν θα ενταφιαστεί ή θα αποτεφρωθεί κι αυτό είναι σεβαστό, εμένα προσωπικά με εκφράζει η επίσημη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία δεν είναι άλλη, απ ότι το ότι, σαν λαός έχουμε τις παραδόσεις μας και τα χριστιανικά ήθη κι έθιμα τα οποία δεν πρέπει να παραβλέπουμε, για να κρατήσουμε την ταυτότητά μας ως έθνος. Ίσως θα έπρεπε να δημιουργηθούν κάποια αποτεφρωτήρια επιλεκτικά γι αυτούς που πραγματικά το επιθυμούν και κυρίως για τους αλλόθρησκους, έτσι ώστε να μην επωφελούνται οι γείτονες χώρες και ζημιώνεται η Ελλάδα οικονομικά, αν κι αυτό θεωρώ δε θα αποβεί καλό μακροχρόνια για τον ελληνισμό και τον χριστιανισμό, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας?
Η έλλειψη επαγγελματισμού από κάποιους συναδέλφους και παράλληλα η νοοτροπία του ευκαιριακού επαγγέλματος, όπου κάποιοι συνάδελφοι το αντιμετωπίζουν σαν «αρπαχτή» κι όχι ως μακροχρόνια επένδυση. Παρατηρείται λοιπόν έλλειψη σοβαρών επενδύσεων και παντελής απουσία κριτηρίων για την άσκηση του επαγγέλματος.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί Δήμοι είναι αυτό της έλλειψης ψυκτικών θαλάμων. Ποια είναι η κατάσταση στην περιοχή σας?
Τα Χανιά και γενικότερα η Κρήτη αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα έλλειψης ψυκτικών θαλάμων. Πολλές φορές οι ψυκτικοί θάλαμοι είτε υπολειτουργούν, είτε υπερφορτώνονται με αποτέλεσμα άνθρωποι να στοιβάζονται, χωρίς τον δέοντα σεβασμό στον νεκρό και καμιά φορά, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα για μεγάλη παραμονή στο θάλαμο, με αποτέλεσμα την επίσπευση της τελετής. Ίσως λοιπόν, θα έπρεπε η Πολιτεία, να εξετάσει και να νομοθετήσει υπέρ των ιδιωτικών ψυκτικών θαλάμων και κατ’ επέκταση των αιθουσών παραμονής των νεκρών.

Πως πιστεύετε ότι μπορούν να παταχθούν τα παράνομα γραφεία τελετών που υπάρχουν πανελλαδικά?
Όπως προαναφέραμε με θέσπιση κριτηρίων για την άσκησης επαγγέλματος και συνεχής ελέγχους συνδυαστικά από την Πολιτεία και τις κατά τόπους ενώσεις όπως η δική μας.

Γιατί η Πολιτεία θεωρείτε ότι έχει αφήσει «στην τύχη του» τον κλάδο σας τόσα χρόνια, όταν μάλιστα ο σχετικός Νόμος έχει να τροποποιηθεί εδώ και δεκαετίες?
Επειδή για πολλά χρόνια το επάγγελμα ήταν και για πολλούς, ακόμη είναι, επάγγελμα χωρίς κύρος, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι, η Πολιτεία, όπως και σε άλλα επαγγέλματα προτιμά να εθελοτυφλεί και κάποια στιγμή να ξεθάβει νόμους και διατάξεις και να επιβάλει πρόστιμα και κυρώσεις επιλεκτικά ή για φοροεισπρακτικούς καθαρά λόγους.

Ποιοι θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι οι στόχοι της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών?
Θεωρώ ότι πρωτίστως, στόχος είναι να γίνει ευρέως γνωστή στο πανελλήνιο η Ένωση Λειτουργών και σε όλο τον ελληνισμό ανά τον κόσμο, να αποκτήσει αλλά και να διατηρήσει το ανάλογο κύρος δίπλα σε κάθε σωστό λειτουργό κηδειών με νομικές, λογιστικές και πρακτικές συμβουλές, που να διευκολύνουν την καθημερινότητα των μελών της. Προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθούσε από την πλευρά της Ένωσης, η πλήρης διαφάνεια, όσον αφορά στην καθημερινή λειτουργία της, για να μην υπάρχουν αντιδικίες και συγκρούσεις μεταξύ μελών που εδρεύουν στην ίδια περιοχή.

Μπορούν οι νέοι άνθρωποι να εμφυσήσουν νέες ιδέες και πρακτικές στο λειτούργημα αυτό?
Και βέβαια μπορούν και πρέπει να φέρουν τον δυναμισμό, την καινοτομία και την ευρεία συνεργασία για το συλλογικό καλό. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε, ότι δεν είμαστε ανταγωνιστές, αλλά συνάδελφοι.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Μουσούρων 44 Χανιά

Τηλέφωνο: 28210 – 45096

Κινητό:6973386455

Email:[email protected]

stoixeia fortsakis

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221