11:58
22/06/2017
Συνέντευξη Γρηγόρης Λέων «Με την θέσπιση και τήρηση κοινών κανόνων θα βγει κερδισμένος και ο σωστός λειτουργός και ο σωστός ιατροδικαστής»

Το γεγονός ότι, όσο ο κόσμος μαθαίνει την ιατροδικαστική τόσο περισσότερο αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα σε πληθώρα περιστατικών, επισημαίνει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων.
Ο κ. Λέων που διεκδικεί τη δεύτερη θητεία ως Πρόεδρος της ΕΙΕ, επισημαίνει ότι πάνω από τους μισούς νομούς της Ελλάδας δεν έχουν ιατροδικαστή, ενώ τονίζει την αναγκαιότητα ενημέρωσης του κοινού γύρω από τα ιατρικά λάθη.
Τέλος εκτιμά ότι θα υπάρξει εξέλιξη στην ιατροδικαστική της χώρας μας, η οποία θα είναι ακόμα πιο σημαντική όταν η πολιτεία αντιληφθεί ότι πρέπει να στηρίξει αυτή την επιστήμη και προσθέτει ότι με την θέσπιση κοινών κανόνων και την τήρησή τους θα βγει κερδισμένος και ο σωστός λειτουργός και ο σωστός ιατροδικαστής αλλά κυρίως οι πολίτες που απευθύνονται.

Ποιος είναι ο στόχος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας και ποιοι είναι οι στόχοι σας ως Πρόεδρος αυτής?
Απώτερος στόχος της ΕΙΕ είναι η παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών στους πολίτες, στη δικαιοσύνη και στην ελληνική κοινωνία.
Προσωπικά διεκδικώ τη δεύτερη θητεία ως Πρόεδρος της Εταιρίας, καθώς στη διάρκεια της πρώτης θητείας καταφέραμε, μεταξύ άλλων, να δημιουργήσουμε ένα σωματείο που εκπροσωπεί την πλειοψηφία των ιατροδικαστών, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, να προχωρήσουμε σε εκπαιδευτικά προγράμματα, να εκπροσωπήσουμε τη χώρα σε σημαντικά διεθνή συνέδρια και ευρωπαϊκά φόρουμ. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός ότι προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες τι κάνει ένας ιατροδικαστής.
Στη δεύτερη θητεία φιλοδοξούμε, μεταξύ άλλων, να πιέσουμε το ελληνικό κράτος να αξιοποιήσει όλο το διαθέσιμο επιστημονικό προσωπικό, να βελτιώσουμε την εκπαίδευση των ιατροδικαστών αλλά και των λοιπών επιστημόνων και μη σε θέματα ιατροδικαστικής, να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να αποκτήσουμε ακόμα πιο ενεργή παρουσία σε διεθνές επίπεδο.

Πόσο επηρεάζει η κρίση τον ρόλο του ιατροδικαστή και τα ιατρικά σφάλματα?
Τα τελευταία χρόνια ο ρόλος του ιατροδικαστή στην Ελλάδα έχει διευρυνθεί. Αυτό κυρίως οφείλεται στο γεγονός της εισόδου στο χώρο αρκετών νέων επιστημόνων οι οποίοι σε αρκετές των περιπτώσεων έχουν καλύτερη εκπαίδευση απ’ ό,τι παλαιότερα. Δυστυχώς, όμως, το κράτος, λόγω κρίσης, δεν μπορεί να αξιοποιήσει αυτό το νέο δυναμικό. Σκεφτείτε ότι ακόμα και σήμερα πάνω από τους μισούς νομούς της Ελλάδας δεν έχουν ιατροδικαστή.
Όσον αφορά στα ιατρικά σφάλματα είναι γεγονός ότι οι καταγγελίες στη χώρα μας είναι σε συνεχή αύξηση, ενώ ο ρόλος του ιατροδικαστή είναι καθοριστικός. Εκεί που χρειάζεται ακόμα δρόμος είναι στην ενημέρωση του κοινού, καθώς πολλοί ακόμα δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση ιατρικού λάθους και κυρίως δεν γνωρίζουν ότι ο επιστήμονας που πρέπει να επισκεφτούν πριν ακόμα κάνουν οποιαδήποτε νομική ενέργεια είναι ο ιατροδικαστής.

Έχουν αυξηθεί ή όχι στις μέρες μας τα περιστατικά στα οποία καλείται να εμπλακεί ένας ιατροδικαστής?
Με αφετηρία αυτό που σας προανέφερα, δηλαδή, ότι πλέον και οι Έλληνες ιατροδικαστές μπορούν να ανταποκριθούν σε ένα ευρύτερο πεδίο υπηρεσιών, έχουν αυξηθεί τα περιστατικά με τα οποία ασχολείται ένας ιατροδικαστής. Όσο ο κόσμος μαθαίνει την ιατροδικαστική τόσο περισσότερο αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα σε πληθώρα περιστατικών.

Θεωρείτε ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ ενός λειτουργού γραφείων κηδειών και ενός ιατροδικαστή?
Ο ιατροδικαστής και ο λειτουργός γραφείου κηδειών εκ των πραγμάτων συνεργάζονται. Το θέμα είναι να υπάρχει μία συνεργασία με διαφάνεια, αλληλοκατανόηση και σεβασμό. Είναι γνωστό ότι στο άμεσο μέλλον θα πρέπει από κοινού να αντιμετωπίσουμε διάφορα σημαντικά θέματα που εδώ και χρόνια συσσωρεύτηκαν.
Για παράδειγμα, θα πρέπει από κοινού να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη ιατροδικαστών καταρχάς σε μεγάλες πόλεις, έτσι ώστε να σταματήσουν οι, απαράδεκτες επιστημονικά, ταλαιπωρίες της μεταφοράς των σορών ανά την Ελλάδα για λόγους νεκροτομής. Επίσης, θα πρέπει να δούμε πως μία ιατροδικαστική πράξη, όπως η ταρίχευση, θα γίνεται με όρους νομιμότητας και σεβασμού στον θανόντα και στους συγγενείς του. Γενικά μόνο συνεργαζόμενοι οι ιατροδικαστές και οι λειτουργοί θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όποια δυσλειτουργία υπάρχει στον κοινό χώρο που εργαζόμαστε.

Σε τι επίπεδο – δεδομένης και της πολύχρονης και καταξιωμένης πορείας σας- κρίνετε ότι βρίσκεται η επιστήμη της ιατροδικαστικής στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες?
Για να είμαστε ειλικρινείς όταν μέχρι πριν από κάποια χρόνια υπήρχαν περίπου είκοσι ιατροδικαστές οι οποίοι ήταν «κλεισμένοι» στα νεκροτομεία λόγω φόρτου εργασίας, είναι λογικό να μην μπορούσε να υπάρξει επιστημονική εξέλιξη. Σήμερα έχουμε περίπου τετραπλάσιο αριθμό ιατροδικαστών, έχουμε ένα ισχυρό επιστημονικό σωματείο, συμμετέχουμε σε διεθνή συνέδρια, διοργανώνουμε σεμινάρια, συνέδρια και μετεκπαιδευόμαστε. Νομίζω ότι στην ιατροδικαστική της χώρας μας θα υπάρχει εξέλιξη, η οποία θα είναι ακόμα πιο σημαντική όταν η πολιτεία αντιληφθεί ότι πρέπει να στηρίξει αυτή την επιστήμη με κάθε τρόπο.

Πρόσφατα είχατε την ευκαιρία να συναντηθείτε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος Νίκο Αγγελέτο. Προσβλέπετε σε μελλοντική συνεργασία?
Στο πρόσωπο του Προέδρου της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος κ. Αγγελέτου είδα έναν άνθρωπο με διάθεση ειλικρινούς συνεργασίας, που αγαπάει τη δουλειά του και επιθυμεί τη βελτίωση, τον καθορισμό κανόνων και την προσαρμογή στα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Με τον κ. Αγγελέτο συζητήσαμε ότι προσφέρουμε και οι δύο υπηρεσίες που συναντιούνται στην πράξη. Είναι πλέον επιβεβλημένο να θέσουμε από κοινού κανόνες και να τους τηρήσουμε. Με την τήρηση των κανόνων θα βγει κερδισμένος και ο σωστός λειτουργός και ο σωστός ιατροδικαστής αλλά κυρίως οι πολίτες που απευθύνονται σε εμάς στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής τους.

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δρ. Λέων ειδικεύτηκε στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ. Ως ειδικός ιατροδικαστής και ελεύθερος επαγγελματίας διατηρεί ένα από τα πρώτα νόμιμα ιατροδικαστικά ιατρεία στη χώρα.
Είναι πτυχιούχος (MD) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ρώμης “La Sapienza” και κάτοχος δύο Μάστερ (MSc) του ιδίου Πανεπιστημίου. Το 2009 ανακηρύχτηκε Διδάκτωρ (PhD) της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εργάστηκε και εκπαιδεύτηκε στο Τμήμα Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», καθώς και στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία του Broward County στην Πολιτεία της Φλόριντα των ΗΠΑ, δίπλα σε διάσημους ιατροδικαστές, όπως οι Dr. Joshua Perper και Dr. Stephen Cina.
Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές του μελέτες σε έγκριτα ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επιπλέον, έχει υπάρξει επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ρώμης, έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και έχει διατελέσει τακτικός καθηγητής Ιατροδικαστικής της Αστυνομικής Ακαδημίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Έχει συμμετάσχει στην εκπόνηση επιστημονικών συγγραμμάτων, ανήκει στη συντακτική ομάδα διεθνούς επιστημονικού περιοδικού ιατροδικαστικής, ενώ είναι κριτής ή σύμβουλος σε άλλα. Τα ερευνητικά του πεδία είναι αυτά της Ιατροδικαστικής, της Ιατρικής Ευθύνης, της Δεοντολογίας και της Βιοηθικής. Για το επιστημονικό του έργο έχει τιμηθεί με υποτροφίες από την UNESCO και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Δρ. Λέων είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ιατροδικαστικής.

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221