13:33
22/12/2015
Συνέντευξη Κωνσταντίνος Μπαμπούλας

Κωνσταντίνος Μπαμπούλας «Ήρθε η στιγμή το κράτος να δώσει υπό προϋποθέσεις, άδειες για ψυκτικούς θαλάμους στα γραφεία κηδειών»

Την ανάγκη το κράτος να δώσει κάτω από προϋποθέσεις πάντα, άδειες για ψυκτικούς θαλάμους και στα γραφεία κηδειών, επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Κωνσταντίνος Μπαμπούλας.
Ο κ. Μπαμπούλας που διατηρεί Γραφείο Κηδειών στο Ν. Θεσσαλονίκης με την επωνυμία «ΑΦΟΙ Μπαμπούλα (Υιοί Στέλιου Μπαμπούλα)», αναφέρει ότι η ψυχολογική υποστήριξη δεν πρέπει να γίνεται εμπειρικά, αλλά από επιστήμονες, ενώ για το ζήτημα της καύσης, επισημαίνει ότι απαιτείται να γίνει τουλάχιστον ένα αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κλάδου σύμφωνα με τον ίδιον είναι ότι, τόσο οι λειτουργοί όσο και η Πολιτεία, δεν προστατεύουν τον κλάδο, ενώ υπογραμμίζει ότι η Ένωση θα πρέπει εκτός του να «ασφαλίσει» το επάγγελμα, να χτίσει ένα προφίλ τέτοιο, ώστε ο κάθε σωστός επαγγελματίας να την νιώθει δίπλα του.

Είσαστε από την πρώτη επιχείρηση στην Ελλάδα που παρέχετε ψυχολογική υποστήριξη στους συγγενείς των θανόντων ενώ από την Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος προγραμματίζεται το 2ο Πανελλήνιο Σεμινάριο με θέμα «Χειρισμός της θλίψης». Πόσο σημαντικό κρίνετε την ψυχολογική υποστήριξη στο λειτούργημά σας?

Η ψυχολογική υποστήριξη είναι πάρα πολύ σημαντική στη δουλειά μας και δεν πρέπει να γίνεται εμπειρικά. Είναι μία ασχολία, που δεν μπορούμε να έχουμε γνώση εμείς, παρά μόνο εξειδικευμένοι θεραπευτές που ειδικεύονται μάλιστα στο κομμάτι της απώλειας. Βέβαια κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό και δεν χρειάζεται αυτή την υπηρεσία. Πλέον όμως έτσι όπως έχει αλλάξει η κοινωνία μας, όλο και περισσότεροι χρειάζονται αυτή την υπηρεσία και την αποζητούν. Παλαιότερα υπήρχε η λανθασμένη αντίληψη ότι η ψυχολογική υποστήριξη ήταν ταυτόσημη με ψυχιατρικές μεθόδους και θεραπείες.
Εδώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχει και η «ΜΕΡΙΜΝΑ» ένα σωματείο που ασχολείται ειδικά με τις περιπτώσεις πένθους και ψυχολογικής βοήθειας για την μετάβαση από θανατηφόρες ασθένειες. Βέβαια η «ΜΕΡΙΜΝΑ» απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις υπάρχει συνεργασία με εξειδικευμένους ψυχολόγους που ειδικεύονται σε περιπτώσεις πένθους.
Είναι σημαντικό να επαναλάβω ότι αυτή η δουλειά πρέπει να γίνεται από τους επιστήμονες και το γραφείο απλά να γνωρίζει κάποια πράγματα συμβουλευτικά και τρόπους αντίδρασης σε κάποιο ευαίσθητο περιστατικό.

Το Γραφείο σας αναλαμβάνει μεταξύ άλλων και τις διαδικασίες που χρειάζονται για την καύση ενός νεκρού στο εξωτερικό. Ποια είναι η δική σας θέση για το θέμα της καύσης? Θα πρέπει να δημιουργηθούν αποτεφρωτήρια στην Ελλάδα?

Το γραφείο μας είναι από τα πρώτα στην Ελλάδα που είχε την γνώση και την εξειδίκευση πάνω στην διαδικασία της αποτέφρωσης. Πολλοί συνάδελφοι ακόμη ζητούσαν να κάνουμε εμείς τις διαδικασίες που χρειάζονταν παλαιότερα που δεν υπήρχε μεγάλη ζήτηση.
Τα τελευταία πέντε χρόνια όμως, θα έλεγα η ζήτηση έχει ανέβει κατακόρυφα, διότι ο κόσμος επιλέγει την αποτέφρωση για πολλούς λόγους. Η άποψη μου είναι ότι δικαίωμα του καθενός είναι η επιλογή του τρόπου που θα συμπεριφερθεί στο σώμα του και πρέπει να είναι σεβαστό από όλους μας.
Ακόμη πιστεύω ότι απαιτείται να γίνει τουλάχιστον ένα αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα, διότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τόσο μεγάλη ταλαιπωρία για τους συγγενείς. Βλέπετε η αποτέφρωση γίνεται στη Βουλγαρία και χρειάζεται ένα σωρό έγγραφα και διαδικασίες χρονοβόρες, γιατί η σορός θα ταξιδέψει σε κάποιο μέρος του εξωτερικού. Ειδικότερα αν μεσολαβεί και Σαββατοκύριακο το πρόβλημα μεγαλώνει λόγο έλλειψης ψυκτικών θαλάμων. Ακόμη ένα πρόβλημα βέβαια είναι και με την εκκλησία που δεν δέχεται να διαβάσει την νεκρώσιμο ακολουθία σε όποιον επιλέξει την αποτέφρωση. Προσωπικά πιστεύω ότι η εκκλησία μας πρέπει να αλλάξει στάση διότι εφόσον γίνει αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα ο αριθμός των καύσεων θα αυξηθεί σημαντικά.
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας?

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου μας είναι ότι εμείς οι ίδιοι πρώτα και δεύτερον η πολιτεία δεν προστατεύει τον κλάδο μας. Δεν λέω να κλείσει το επάγγελμά μας, αλλά δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί δίχως κανόνες και προϋποθέσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει γραφείο κηδειών δίχως άδεια, νεκροφόρα, φορτηγό και αποθήκη.
Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα του 2016 δεν είναι απαραίτητο να έχεις νεκροφόρα, την στιγμή που απαγορεύεται να νοικιάσεις, διότι είναι όχημα ειδικού σκοπού, δεν είναι απαραίτητο να έχεις αποθήκη και ας σου απαγορεύει να έχεις φέρετρα στο γραφείο και γενικότερα δεν είναι απαραίτητο τίποτα πέρα από την άδεια της εφορίας. Αυτά τα πράγματα είναι τραγικά και χαλάν όλοι την εικόνα του κλάδου μας, διότι έτσι μπαίνουν άνθρωποι άσχετοι με το επάγγελμά μας . Άρα το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι η έλλειψη προϋποθέσεων.
Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί Δήμοι είναι αυτό της έλλειψης ψυκτικών θαλάμων. Ποια είναι η κατάσταση στο Δήμο Θεσσαλονίκης?

Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι και οι ψυκτικοί θάλαμοι που απαιτούνται. Κάποτε στη Θεσσαλονίκη το πρόβλημα δεν ήταν τόσο μεγάλο, διότι υπήρχαν πολλά νοσοκομεία που δέχονταν φιλοξενίες. Πλέον όμως που οι εποχές άλλαξαν, πολλά νοσοκομεία έκλεισαν, οι νεκροί δεν μένουν πλέον στο σπίτι για να τους ξενυχτίσουν ή χρειάζεται να περιμένουμε μέρες, ώστε να έρθει κάποιος συγγενείς. Δεν μπορεί άλλο η πολιτεία να κλείνει τα μάτια σε αυτό το πρόβλημα εφόσον πλέον η ίδια δεν μπορεί να μας εξυπηρετήσει. Τα νοσοκομεία δεν δέχονται φιλοξενίες, λόγω έλλειψης θαλάμων, τα κοιμητήρια γεμίζουν γρήγορα όποτε τα ψυγεία τους λειτουργούν και εμείς μένουμε στο έλεος του θεού. Ήρθε η στιγμή πιστεύω που το κράτος πρέπει να δώσει άδειες για ψυκτικούς θαλάμους στα γραφεία που το επιθυμούν κάτω από προϋποθέσεις. Το επαναλαμβάνω προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Κάτω από προϋποθέσεις που θα βάλει το κράτος για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας.

Ως Γενικός Γραμματέας Β. Ελλάδος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος, ποιοι θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι οι στόχοι της Ένωσης και που θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα?

Οι στόχοι της ένωσης κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να είναι πέρα από το να ‘’ασφαλίσει’’ το επάγγελμα, να χτίσει ένα προφίλ τέτοιο ώστε ο κάθε σωστός επαγγελματίας να την νιώθει δίπλα του. Βέβαια αυτό απαιτεί χρόνο και επιμονή. Όταν όμως επιτευχθεί τα πράγματα θα πηγαίνουν μόνα τους. Δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουμε εμείς στα μέλη, γιατί θα ξέρουν ότι είμαστε δίπλα τους για όλα, εφόσον πράττουν σωστά το λειτούργημα το οποίο ασκούμε. Και το λέω αυτό, διότι θα πρέπει στον κλάδο μας να μείνει το υγειές κομμάτι και όχι αυτό που κάνει τον κόσμο πολλές φορές να μας χλευάζει όχι άδικα. Το επάγγελμά μας είναι πρωτίστως λειτούργημα και όποιος το ασκεί θα πρέπει να του φέρεται και με τον ανάλογο σεβασμό.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας
ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ 132 Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνα Επικοινωνία 2310 21 21 70
Κιν. 6940212170
Email: [email protected]
Ιστοσελίδα: www.baboulas.com
Facebook: ΑΦΟΙ Μπαμπούλα

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221