12:25
23/05/2016
Συνέντευξη Κώστας Κατσουλογιαννάκης «Κυκλώματα, ανεντιμότητα και ατομικότητα τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου»

Τα κυκλώματα, η ανεντιμότητα ορισμένων συναδέλφων και η ατομικότητα, θεωρεί ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος Κώστας Κατσουλογιαννάκης, υπεύθυνος για την Π.Ε. Πιερίας, ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα του κλάδου. Ο κ. Κατσουλογιαννάκης που διατηρεί γραφείο κηδειών στην Κατερίνη, αναφέρει ότι το Κράτος, ποτέ δεν ήταν στο πλευρό των λειτουργών γραφείων κηδειών, ενώ τονίζει την ανάγκη να καταπολεμηθούν τα παράνομα γραφεία κηδειών.

Από την Ένωση Λειτουργών Κηδειών Ελλάδος προγραμματίζεται το 2ο Πανελλήνιο Σεμινάριο με θέμα «Χειρισμός της θλίψης». Πόσο σημαντικό κρίνετε την ψυχολογική υποστήριξη στο λειτούργημα σας?
Στα περισσότερα επαγγέλματα, θα έλεγα σχεδόν σε όλα, εδώ και δεκαετίες γίνονται σεμινάρια και επιτέλους ξεκίνησε και στον δικό μας χώρο. Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοια σεμινάρια και στο μέλλον, γιατί πιστεύω ότι είναι το «φρεσκάρισμα» γι’ αυτούς που κατέχουν την γνώση και η μάθηση γι’ αυτούς που θα την αποκτήσουν. Επίσης είναι σημαντικό γιατί παρέχεται εξειδίκευση κι ενημέρωση.

Ποια είναι η θέση σας για το θέμα της καύσης? Θα πρέπει να δημιουργηθούν αποτεφρωτήρια στην Ελλάδα?
Ναι. Πρέπει να γίνουν αποτεφρωτήρια στην Ελλάδα. Είναι από τις πολλές ελλείψεις που έχει ο τόπος μας. Πρέπει όμως πριν την δημιουργία και την κατασκευή τους να δημιουργηθεί ένας οργανισμός που να ενημερώσει την κοινωνία μας, ποιοι είναι οι λόγοι που θα πρέπει να γίνεται ή όχι η καύση νεκρών, ανεξάρτητα από τα πιστεύω του καθενός.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας?
Τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας είναι από παλιά απλά σήμερα προστέθηκαν και άλλα. Αυτά είναι: Τα κυκλώματα, η έλλειψη συνεργασίας, η ατομικότητα και η ανεντιμότητα ορισμένων συναδέλφων, όπου σε μια δύσκολη στιγμή αν τους χρειαστείς δεν θα σε βοηθήσουν. Όλοι μας φταίμε, γιατί δεν έχουμε παιδεία. Συνεχίζουμε το έργο των προκατόχων μας και μόνο όταν λυθούν αυτά τα προβλήματα – που θεωρώ πολύ δύσκολο να γίνει, τότε θα αλλάξει η κατάσταση.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί Δήμοι είναι αυτό της έλλειψης ψυκτικών θαλάμων. Ποια είναι η κατάσταση στην περιοχή σας?
Πρόβλημα στον Δήμο δεν αντιμετωπίζουμε ακόμη, εκτός από κάποιες περιόδους που έχει πολλούς θανάτους κι είναι λογικό να δημιουργείται παροδικά πρόβλημα. Το βρίσκω δικαιολογημένο και δεν είμαι ο αρμόδιος για να κάνω κάτι γι’ αυτό.

Πώς πιστεύετε ότι μπορούν να παταχθούν τα παράνομα γραφεία τελετών που υπάρχουν πανελλαδικά?
Δυστυχώς, οι άνθρωποι είναι ευκολόπιστοι και φιλάργυροι. Για 50 ευρώ λιγότερα πηγαίνουν στον πάσα εις. Από την άλλη, το κράτος ποτέ δεν έκανε κάτι, τώρα πως θα είναι στο πλευρό μας? Αυτό θα γίνει, μόνο εάν υπάρχει οικονομικό κίνητρο. Η Ένωση Λειτουργών από την πλευρά της καταβάλει κάθε προσπάθεια για το καλύτερο. Τέλος, πιστεύω στην λαϊκή ρήση «Για να νικήσεις τον εχθρό σου, πρώτα να τον κάνεις φίλο».

Γιατί η Πολιτεία θεωρείτε ότι έχει αφήσει «στην τύχη του» τον κλάδο σας τόσα χρόνια, όταν μάλιστα ο σχετικός Νόμος έχει να τροποποιηθεί εδώ και δεκαετίες?
Σε αυτό δεν ευθύνεται μόνο η Πολιτεία αλλά κι εμείς που αφήσαμε τα χρόνια να περάσουν και να φτάσουμε εδώ που είμαστε τώρα. Ωστόσο η Ένωση καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου όλα τα ζητήματα και τα προβλήματα να επιλυθούν.

Ποιοι θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι οι στόχοι της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών?
Προσωπικά θεωρώ ότι οι στόχοι της Ένωσης πρέπει να είναι δύο αρχικά . Πρώτον, να δημιουργηθεί ένα όργανο από την Ένωση, με στόχο την επιβολή προστίμων σε όσους παρανομούν, σε όσους δηλαδή δεν έχουν άδειες, νεκροφόρες, κ.α. για να υπάρξει μια ισορροπία. Δεύτερον να αναληφθούν πρωτοβουλίες για μια ιδέα – όραμα για να επιτύχουμε και πάλι την ισορροπία, όπως π.χ. ενιαίο τιμολόγιο ανά περιοχή το οποίο θα πρέπει να φροντίσουμε να τηρούνται.

Μπορούν οι νέοι άνθρωποι να εμφυσήσουν νέες ιδέες και πρακτικές στο λειτούργημα αυτό?
Υπάρχουν άνθρωποι νέοι, όπως λένε και στο χωριό μου, που δεν «σκαμπάζουν» και υπάρχουν άνθρωποι που είναι μεγάλης ηλικίας κάνουν όνειρα λες και θα ζήσουν για πάντα και γεννούν ιδέες που δεν συμπίπτουν με το παρόν. Πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις, γιατί είναι ένα κομμάτι της ζωής σου, αλλά να έχεις και τα κονδύλια για να το υλοποιήσεις. Αλλιώς είσαι αετός χωρίς φτερά.

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΚΑΤΣΟΥΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ
Διεύθυνση Σβορώνου 4 Κατερίνη
Τηλέφωνο 23510 - 28402
Κινητό 6986383940
Email:[email protected]
Ιστοσελίδα www.e-funeral.eu
Facebook funerals gabriel katsoulogiannakis

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221