12:44
11/05/2016
Συνέντευξη Παναγιώτης Καζίρης «Το λειτούργημά μας «βάλλεται» καθημερινά»

Την ανάγκη οι λειτουργοί γραφείων κηδειών ενωμένοι μαζί με την Πολιτεία, να διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματά τους, επισημαίνει ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος, Παναγιώτης Καζίρης, υπεύθυνος για τις Π.Ε. Φθιώτιδας και Φωκίδας που διατηρεί γραφείο κηδειών στα Καμένα Βούρλα. Ο κ. Καζίρης, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι , θα πρέπει να παρέχεται επιμόρφωση για διάφορα ζητήματα του κλάδου, ενώ θα πρέπει Πολιτεία να προχωρήσει το ζήτημα κατοχύρωσης του επαγγέλματος.

Από την Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος προγραμματίζεται το 2ο Πανελλήνιο Σεμινάριο με θέμα «Χειρισμός της θλίψης». Πόσο σημαντικό κρίνετε την ψυχολογική υποστήριξη στο λειτούργημά σας?
Η πρωτοβουλία της Ένωσης Λειτουργών σίγουρα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Η διαχείριση της θλίψης στο δικό μας λειτούργημα είναι πολύ βασικό στοιχείο. Η πρώτη επαφή των συγγενών και των οικείων του θανόντος, γίνεται με τον λειτουργό κηδειών. Η κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά και με τον δέοντα σεβασμό που απαιτούν αυτές οι καταστάσεις. Θα πρέπει οι λειτουργοί να επιμορφώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα όχι μόνο για τη διαχείριση της θλίψης, αλλά και για μια σειρά θεμάτων που αφορούν άμεσα το λειτούργημά μας.
Ποια είναι η θέση σας για το θέμα της καύσης? Θα πρέπει να δημιουργηθούν αποτεφρωτήρια στην Ελλάδα?
Θεωρώ ότι είναι επιλογή του καθενός τι θα επιλέξει. Πάντως, ως χώρα, έχουμε μείνει πολύ πίσω στο θέμα της καύσης. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις συνανθρώπων μας, που επιλέγουν την καύση, αλλά η Ελλάδα δεν διαθέτει αποτεφρωτήριο, με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να απευθυνόμαστε σε αποτεφρωτήρια του εξωτερικού – γειτονικών χωρών. Η Πολιτεία θα πρέπει να αντιληφθεί τις ανάγκες του κόσμου και να δημιουργήσει τουλάχιστον ένα αποτεφρωτήριο.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας?
Ο κλάδος μας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Τα παράνομα γραφεία, η έλλειψη εκπαίδευσης κ.α. είναι κάποια από αυτά. Εν έτη 2016, είναι αδιανόητο, να υπάρχουν γραφεία τα οποία λειτουργούν σε «βάρος» των υπολοίπων χωρίς τις απαραίτητες προδιαγραφές. Επίσης η έλλειψη εκπαίδευσης είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να κοιτάξουμε όλοι μαζί ενωμένοι κι όχι διασπασμένοι. Θα πρέπει να αντιληφθούμε την δύναμη που έχουμε και να διεκδικήσουμε από την Πολιτεία, να σταθεί «αρωγός» και να συμβάλλει στην επίλυση αυτών.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί Δήμοι είναι αυτό της έλλειψης ψυκτικών θαλάμων. Ποια είναι η κατάσταση στην περιοχή σας?
Όπως αρκετοί Νομοί και Δήμοι έτσι και στην περιοχή μας, αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα έλλειψης ψυκτικών θαλάμων. Στο Νοσοκομείο της Λαμίας υπάρχουν μόλις τέσσερις ψυκτικοί θάλαμοι, οι οποίοι, όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της περιοχής. Γι αυτό έχουμε ζητήσει από την Πολιτεία να εξετάσει με πολύ σοβαρότητα, να δοθεί η δυνατότητα και στα γραφεία κηδειών – πάντα κάτω από προϋποθέσεις – και στο πλαίσιο ελέγχων, να διαθέτουν ψυκτικούς θαλάμους.

Πως πιστεύετε ότι μπορούν να παταχθούν τα παράνομα γραφεία τελετών που υπάρχουν πανελλαδικά?
Το λειτούργημα που επιτελούμε «βάλλεται» καθημερινά και σε αυτό έρχονται να προστεθούν και τα παράνομα γραφεία κηδειών που αποτελούν «μεγάλη πληγή». Για την πάταξή τους, θα πρέπει όχι μόνο το Κράτος να κινητοποιηθεί, αλλά κι εμείς οι ίδιοι – όταν αντιλαμβανόμαστε – ότι λειτουργεί ένα παράνομο γραφείο, να το καταγγέλλουμε στους αρμόδιους και να μην επιτρέπουμε τέτοια φαινόμενα. Το Κράτος από την πλευρά του θα μπορούσε να θεσπίσει αυστηρούς όρους λειτουργίας στα γραφεία κηδειών και σε συνδυασμό με τακτικούς και συχνούς ελέγχους, να πατάξει τα παράνομα γραφεία.

Γιατί η Πολιτεία θεωρείτε ότι έχει αφήσει «στην τύχη του» τον κλάδο σας τόσα χρόνια, όταν μάλιστα ο σχετικός Νόμος έχει να τροποποιηθεί εδώ και δεκαετίες?
Σε αυτό δεν φέρει ευθύνη μόνο το κράτος, αλλά και εμείς. Ίσως να μην ασκήθηκαν πιέσεις σε μεγάλο βαθμό προς το Κράτος κι έτσι όπως το αφήσαμε εμείς, μας άφησε κι αυτό και τώρα φτάσαμε να αναρωτιόμαστε τι φταίει. Θα πρέπει όλοι οι λειτουργοί ενωμένοι να απευθυνθούμε και να πιέσουμε την Πολιτεία, έτσι ώστε ο Νόμος αυτός να τροποποιηθεί.

Ποιοι θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι οι στόχοι της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών?
Σίγουρα μια πιστοποιημένη σχολή, την οποία θα παρακολουθούσαν όσοι επιθυμούν να ασχοληθούν με το λειτούργημα αυτό, αλλά κι όσοι ήδη ασχολούνται θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι στις άμεσες προτεραιότητες της Ένωσης. Σε συνδυασμό πάντα και με την ψήφιση του νομοσχεδίου περί ιδρύσεων γραφείων Κηδειών, καθώς και την κατοχύρωση του επαγγέλματός μας από την Πολιτεία, έτσι ώστε να μην δίνονται άδειες στον οποιοδήποτε για να λειτουργήσει ένα γραφείο κηδειών.

Μπορούν οι νέοι άνθρωποι να εμφυσήσουν νέες ιδέες και πρακτικές στο λειτούργημα αυτό?
Σίγουρα οι νέοι άνθρωποι μπορούν να συμβάλλουν με νέες ιδέες και πρακτικές στο λειτούργημα αυτό. Μέσω της τεχνολογίας σε συνδυασμό με την όρεξη και το μεράκι του καθενός αυτό το λειτούργημα μπορεί να αποκτήσει τον σεβασμό που απαιτείται σε αυτό.

Στοιχεία επικοινωνίας
Διεύθυνση: Βασιλειάδη Γερ. 21, 350 08 Καμένα Βούρλα Φθιώτιδας
Τηλέφωνο:2235024333
Κινητό:6937159903
Email:[email protected]

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221