12:07
20/12/2015
Συνέντευξη Σωτήρης Μαλλιαρός

Σωτήρης Μαλλιαρός «Αυστηρός έλεγχος από το Κράτος για την πάταξη των παράνομων Γραφείων Κηδειών»
Την ανάγκη το κράτος να προχωρήσει σε αυστηρούς ελέγχους για την πάταξη των παράνομων Γραφείων Κηδειών, επισημαίνει ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος Σωτήρης Μαλλιαρός, αρμόδιος για το Νομό Καρδίτσας, που διατηρεί Γραφείο Κηδειών στους Σοφάδες Καρδίτσας. Ο κ. Μαλλιαρός, τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεχής επιμόρφωση των λειτουργών Γραφείων Κηδειών, ενώ ως μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου, δηλώνει ότι είναι οι «κακοί συνάδελφοι». Παράλληλα αναφέρει ότι στην Καρδίτσα δεν υπάρχουν δημοτικοί ψυκτικοί θάλαμοι, ενώ τονίζει ότι θα πρέπει να αναστραφεί η εικόνα και ο τρόπος που το Κράτος και η κοινωνία αντιμετωπίζει τους Λειτουργούς Γραφείων Κηδειών.

Από την Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος προγραμματίζεται το 2ο Πανελλήνιο Σεμινάριο με θέμα «Χειρισμός της θλίψης». Πόσο σημαντικό κρίνετε την ψυχολογική υποστήριξη στο λειτούργημά σας?

Όσον αφορά στην ψυχολογική υποστήριξη είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις πως θα χειριστείς την θλίψη και τον πόνο σε πρώτο βαθμό, όταν έρχεται κάποιος, ο οποίος έχει χάσει έναν δικό του άνθρωπο. Θα πρέπει τη στιγμή εκείνη, να τον στηρίξεις συναισθηματικά, ώστε να αντιληφθεί  ότι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, είσαι ο δικός του άνθρωπος. Γι αυτό τον λόγο, η Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος από αρχές του χρόνου, θα διοργανώσει σεμινάρια για τον χειρισμό της θλίψης σε πρώτο βαθμό, ώστε να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι, πως μπορούν να χειριστούν τέτοιες καταστάσεις.

Ποια είναι η θέση σας για το θέμα της καύσης? Θα πρέπει να δημιουργηθούν αποτεφρωτήρια στην Ελλάδα?

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί έστω ένα αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν άνθρωποι ή συγγενείς αποθανόντων που επιθυμούν την καύση. Θα πρέπει να εναρμονιστούμε με όλη την Ευρώπη και να μη μένουμε πίσω. Αν κι εμένα προσωπικά δε με εκφράζει η καύση.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας?

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου, νομίζω πως είναι οι «κακοί συνάδελφοι». Οι συνάδελφοι, που χωρίς τις στοιχειώδεις γνώσεις, τον απαραίτητο εξοπλισμό και έχοντας αυτό που για μας είναι λειτούργημα, ως δεύτερο ή τρίτο αντικείμενο εργασίας, δεν σέβονται τον ανθρώπινο πόνο και εκμεταλλευόμενοι την ανοχή της Πολιτείας και την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, αντιμετωπίζουν τον νεκρό σαν εμπόρευμα και κοιτάνε πως μπορούν να εκμεταλλευτούν οικονομικά ένα τόσο σοβαρό γεγονός. Ωστόσο, δεν μπορεί μια μερίδα τέτοιων ανθρώπων να «στιγματίζει» τον κλάδο μας, γι αυτό και η Ένωση ζητά παιδεία, γνώσεις και προστασία από την Πολιτεία.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί Δήμοι είναι αυτό της έλλειψης ψυκτικών θαλάμων. Ποια είναι η κατάσταση στην περιοχή σας?

Στην Καρδίτσα δεν υπάρχει κανένας δημοτικός ψυκτικός θάλαμος. Γι αυτό και ζητάμε από την Πολιτεία να δοθεί η δυνατότητα, εκτός από τα Νοσοκομεία και τα κοιμητήρια κάποιων Δήμων που έχουν ψυκτικούς θαλάμους και νεκροθαλάμους, να διαθέτουν και τα γραφεία κηδειών.

Πως πιστεύετε ότι μπορούν να παταχθούν τα παράνομα γραφεία τελετών που υπάρχουν πανελλαδικά?

Νομίζω ότι ο μόνος τρόπος για να παταχτούν τα παράνομα γραφεία, είναι το κράτος, να ενσκήψει πάνω στον κλάδο μας και στα προβλήματά μας και να λάβει δραστικά μέτρα. Να υπάρχει έλεγχος και να απαιτηθεί από το κράτος να τηρούνται προδιαγραφές για κάθε γραφείο τελετών. Κάθε γραφείο θα πρέπει να έχει την νεκροφόρα του, το βανάκι, τον ψυκτικό θάλαμο, τα εργαλεία του και τους χώρους περιποίησης του νεκρού. Αυτό θα ήταν ένα μέτρο για να ελεγχθούν τα παράνομα γραφεία.

Γιατί η Πολιτεία θεωρείτε ότι έχει αφήσει «στην τύχη του» τον κλάδο σας τόσα χρόνια, όταν μάλιστα ο σχετικός Νόμος έχει να τροποποιηθεί εδώ και δεκαετίες?

Νομίζω πως έχουμε κι εμείς μερίδιο ευθύνης γι αυτό. Ποτέ το κράτος δε νοιάστηκε για τα γραφεία κηδειών. Αλλά και ποτέ εμείς δεν το ενοχλήσαμε τα τελευταία χρόνια. Γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια από πλευράς της Ένωσης, σε Υπουργεία, Οργανισμούς, Νοσοκομεία κ.α. Με μία σοβαρή προσπάθεια του Προέδρου της Ένωσης κ. Νίκου Αγγελέτου, του Γεν. Γραμματέα κ. Μιχάλη Παναγιώτου και των μελών του Δ.Σ., πιστεύω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.

Ποιοι θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι οι στόχοι της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών?

Πρέπει ο κόσμος να μας δει ως λειτουργούς Γραφείων Κηδειών. Αλλά και το κράτος να κατοχυρώσει το επάγγελμά μας. Από εκεί και πέρα πρέπει κι εμείς να προσπαθήσουμε να πείσουμε το κράτος να ψηφιστεί ο Νόμος περί Ιδρύσεως Γραφείων Κηδειών. Επίσης να ιδρυθούν σχολές πάνω στο αντικείμενο αυτό καθώς είναι απαραίτητες για να παρέχονται οι σωστές παροχές με πλήρη σεβασμό κι ευλάβεια στο λειτούργημα.

Μπορούν οι νέοι άνθρωποι να εμφυσήσουν νέες ιδέες και πρακτικές στο λειτούργημα αυτό?

Φυσικά και μπορούν. Βλέπουμε νέους ανθρώπους που σήμερα λειτουργούν γραφεία τελετών, ότι τα δουλεύουν καλύτερα από τους παλιούς κι αυτό οφείλεται, γιατί τα παιδιά είναι μορφωμένα, έχουν σπουδάσει. Αυτά τα παιδιά έχουν ιδέες, οράματα κι όταν κάνεις αυτό που αγαπάς κι είσαι νέος, έχεις κι όρεξη για να το εξελίξεις όσο καλύτερα  μπορείς.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Αγίου Γεωργίου 13 Σοφάδες Καρδίτσας

Τηλέφωνα Επικοινωνία 24430 24228

Κιν.6936069908

Email: [email protected]

Facebook: ΜΑΛΛΙΑΡΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221