12:45
06/04/2016
Συνέντευξη Χριστόφορος Τσιντζέλης «Τα παράνομα γραφεία είναι η μάστιγα του κλάδου μας»

Το γεγονός ότι τα παράνομα γραφεία κηδειών αποτελούν τη μάστιγα του κλάδου των λειτουργών γραφείων κηδειών, επισημαίνει ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Χριστόφορος Τσιντζέλης, αρμόδιος για την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος διατηρεί γραφεία κηδειών στο Αγρίνιο. Ο κ. Τσιντζέλης, επισημαίνει ότι μόνο ενωμένοι οι λειτουργοί κηδειών μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του κλάδου κι απευθύνει κάλεσμα σε όλους να συστρατευθούν με την Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος.
Από την Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος προγραμματίζεται το 2ο Πανελλήνιο Σεμινάριο με θέμα «Χειρισμός της θλίψης». Πόσο σημαντικό κρίνετε την ψυχολογική υποστήριξη στο λειτούργημά σας?
Στο δικό μας λειτούργημα είναι πολύ σημαντική η διαχείριση της θλίψης και της συναισθηματικής φόρτισης που βρίσκονται οι άνθρωποι που έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα κι εκείνη την στιγμή βρίσκονται απέναντί μας. Η βοήθεια, η στήριξη και η συμπαράσταση, θεωρώ ότι είναι τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να κάνουν τον συνάνθρωπό μας, που έχει χάσει ένα δικό του πρόσωπο να νιώσει λίγο καλύτερα. Γι αυτό και το σεμινάριο που προγραμματίζεται, πιστεύω πως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ούτως ώστε να μας παρέχει γνώσεις, για το πώς θα διαχειριζόμαστε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Ποια είναι η θέση σας για το θέμα της καύσης? Θα πρέπει να δημιουργηθούν αποτεφρωτήρια στην Ελλάδα?
Η καύση των νεκρών είναι ένα πολύ ευαίσθητο και λεπτό θέμα. Προσωπικά πιστεύω πως αυτό που ταιριάζει σε μας ως Ορθόδοξοι κι Έλληνες είναι η παραδοσιακή ταφή που πρεσβεύει η Εκκλησία μας. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που επιθυμούν την καύση κι αυτό είναι ένα προσωπικό θέμα και σαφώς έχουν το δικαίωμα της επιλογής. Γι αυτούς λοιπόν, η Πολιτεία θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα αποτεφρωτήριο, προκειμένου να μην χρειάζεται όπως τώρα να μεταφέρονται οι σωροί όσων επιθυμούν να αποτεφρωθούν στο εξωτερικό.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας?
Δεν υπάρχει καμία προστασία του κλάδου μας ούτε από την Πολιτεία, ούτε από εμάς τους ίδιους. Δεν μπορεί εν έτη 2016, να μην εφαρμόζονται οι νόμοι, οι κανόνες και οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία ενός γραφείου κηδειών κι ο καθένας να κάνει ότι θέλει, χωρίς να σέβεται ένα τόσο σημαντικό λειτούργημα. Δεν μπορεί να υπάρχουν γραφεία χωρίς άδειες, χωρίς νεκροφόρες χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις λειτουργίας και να αντιμετωπίζουν ένα τόσο σοβαρό λειτούργημα κερδοσκοπικά. Τα παράνομα γραφεία να «ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια». Όλα αυτά δίνουν μια άσχημη εικόνα, η οποία δεν τιμά κανέναν.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί Δήμοι είναι αυτό της έλλειψης ψυκτικών θαλάμων. Ποια είναι η κατάσταση στην περιοχή σας?
Είναι μεγάλο και σοβαρό το πρόβλημα της έλλειψης ψυκτικών θαλάμων. Στο κοιμητήριο του Δήμου Αγρινίου δεν υπάρχουν ψυκτικοί θάλαμοι και στο Νοσοκομείο οι θέσεις που υπάρχουν είναι για όσους αποβιώσουν στο Νοσοκομείο. Η ανάγκη δημιουργίας ψυκτικών θαλάμων στο κοιμητήριο του Δήμου, έχει τεθεί αρκετές φορές κι επισταμένως στη Δημοτική Αρχή, η οποία ωστόσο μέχρι σήμερα τηρεί σιγή ιχθύος και δεν μας έχει απαντήσει. Γι αυτό και ζητούμε από την Πολιτεία να εξετάσει το αίτημά μας, για τη δυνατότητα να διαθέτουν και τα γραφεία κηδειών ψυκτικούς θαλάμους, πάντα υπό προϋποθέσεις κι όχι αυθαίρετα και πάντα στο πλαίσιο εντατικών ελέγχων.

Πως πιστεύετε ότι μπορούν να παταχθούν τα παράνομα γραφεία τελετών που υπάρχουν πανελλαδικά?
Τα παράνομα γραφεία είναι η μάστιγα του κλάδου μας. Δυστυχώς η νομοθεσία είναι απαρχαιωμένη και δεν βοηθά να υπάρξει εξάλειψη αυτών των φαινομένων, που μόνο κακό προκαλούν στον κλάδο μας, ο οποίος βάλλεται. Θα πρέπει οι έλεγχοι να είναι πιο εντατικοί από την Πολιτεία και οι ποινές και τα πρόστιμα πιο αυστηρά. Επίσης, καλό θα ήταν όλα τα γραφεία να γίνουν μέλη της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος, ούτως ώστε τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται συλλογικά.

Γιατί η Πολιτεία θεωρείτε ότι έχει αφήσει «στην τύχη του» τον κλάδο σας τόσα χρόνια, όταν μάλιστα ο σχετικός Νόμος έχει να τροποποιηθεί εδώ και δεκαετίες?
Σε αυτό μεγάλη ευθύνη φέρουμε κι εμείς, γιατί δεν ήμασταν ενωμένοι για να ενεργούμε συλλογικά και να πείσουμε την Πολιτεία να μας αντιμετωπίσει με τον ανάλογο τρόπο και με την δέουσα σοβαρότητα. Θα πρέπει όλοι μαζί, ενωμένοι, μακριά από ανταγωνισμούς, να κινητοποιηθούμε, να εκσυγχρονιστούμε και να διεκδικήσουμε τον σεβασμό που και την προσοχή της Πολιτείας για να δούμε καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.

Ποιοι θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι οι στόχοι της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών?
Θεωρώ ότι θα πρέπει πρωτίστως να κατοχυρωθεί το επάγγελμα και το Κράτος να θέσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την προάσπιση του κλάδου και του χώρου μας. Να δημιουργηθούν σχολές που θα πιστοποιούν τον κάθε λειτουργό με χαρτιά όπως γίνεται και σε άλλα επαγγέλματα – λειτουργήματα και να προχωρήσει το Νομοσχέδιο περί ιδρύσεων γραφείων κηδειών. Με αυτό τον τρόπο θα προστατευτεί ο κλάδος από αυτούς που θέλουν να εκμεταλλευτούν και να προκαλέσουν ζημία και κακό στον κλάδο μας.

Μπορούν οι νέοι άνθρωποι να εμφυσήσουν νέες ιδέες και πρακτικές στο λειτούργημα αυτό?
Οι νέοι άνθρωποι έχουν νέες ιδέες, σχέδια και προοπτικές. Ανάλογα με την όρεξη και το μεράκι που έχει ο καθένας, μπορούν να προσδώσουν στο λειτούργημα αυτό, νέα πνοή με γνώμονα πάντα τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο.

Στοιχεία Επικοινωνίας
Διεύθυνση: 1ο χλμ. Αγρινίου - Αντιρρίου, πλησίον Κτελ
Τηλέφωνο: 26410 – 59449
Κινητό: 6932234777
Email:[email protected]

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221