13:57
20/10/2016
Χαιρετισμός του Γ.Γραμματέα ΥΠΕΣΔΑ Κ. Πουλάκη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα "Εξελίξεις των ταφικών εθίμων στην Ελλάδα και η αποτέφρωση των νεκρών"

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Ένωσης Γραφείων Λειτουργών Γραφείων Κηδειών και Ταριχευτών Ελλάδας,
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της "Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης",
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του Επιμελητηρίου Μαγνησίας,
Αξιότιμη κ. Προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας,
Κυρίες και Κύριοι,

Με τον σύντομο γραπτό χαιρετισμό μου θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση να παραστώ στο τόσο ενδιαφέρον συνέδριο το οποίο συνδιοργανώνετε και να ζητήσω την κατανόησή σας για το γεγονός ότι ανειλημμένες υποχρεώσεις στο Υπουργείο δεν μου επιτρέπουν να παραστώ.
Τα ταφικά έθιμα έχουν, πράγματι, πολλές πλευρές από τις οποίες μπορεί και οφείλει κανείς να τα προσεγγίσει :συνισταμένη θρησκευτικών κανόνων, λαϊκών δοξασιών και παραδόσεων, κοινωνικών αναγκών. Αλλά - ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή - αποτελούν και έκφραση, την τελευταία έκφραση, της ελευθερίας της προσωπικότητας, του δικαιώματος του κάθε ανθρώπου να ακολουθεί τις προσωπικές του πεποιθήσεις ακόμα και μετά θάνατον.
Υπό αυτό το πρίσμα - και ενόψει της μεγάλης και έντονης συζήτησης που έχει προκύψει στη χώρα μας σχετικά με την αποτέφρωση των νεκρών - έχω τη γνώμη ότι το συνέδριό σας έχει πολλά να προσφέρει, όχι μόνο στους ειδικούς επιστήμονες και επαγγελματίες, αλλά και ευρύτερα να συμβάλλει στο δημόσιο διάλογο.
Από την πλευρά της πολιτείας, αλλά και ειδικότερα της σημερινής κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχουν ήδη ληφθεί οι βασικότερες αναγκαίες πρωτοβουλίες που αφορούν τη θεσμοθέτηση των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών, ώστε να διευκολυνθεί η όσο γίνεται ταχύτερη κατασκευή και λειτουργία τους, γεγονός που αποτελεί πλέον αναγκαιότητα και ώριμο αίτημα μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας.

Σαφέστατα, υπάρχουν ακόμα επιμέρους εκκρεμότητες, κυρίως σε ό,τι αφορά τη χωροθέτηση των ΚΑΝ, αλλά όχι αποκλειστικά, για τις οποίες βρισκόμαστε σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία.
Ωστόσο - και με αυτό ολοκληρώνω το σύντομο χαιρετισμό μου - αυτό που προέχει είναι η πολιτική βούληση όλων των εμπλεκομένων, και κυρίως των κατά τόπους Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να προχωρήσουν γρήγορα στην κατασκευή και λειτουργία των Κέντρων. Και, βέβαια, ο σεβασμός εκ μέρους όλων των πλευρών στο δικαίωμα και των Ελλήνων πολιτών να επιλέγουν την αποτέφρωση, το οποίο η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει.
Με αυτές τις σκέψεις, σας καταθέτω τη διάθεσή μας για περαιτέρω συνεργασία για την επίλυση όλων των θεμάτων που τυχόν ανακύπτουν, καθώς και τις θερμότερες ευχές μου για την επιτυχία των εργασιών του συνεδρίου σας.

Με εκτίμηση,

Κώστας Πουλάκης

Γενικός Γραμματέας
Υπουργείου Εσωτερικών & Δ.Α.

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221